Jyllands-Posten

Lørdag må der haenges valgplakat­er op: Men gør de en forskel?

Valgplakat­er har en betydning for vores demokrati, men også for de personlige stemmer, forklarer ekspert.

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG sarah.r.sternberg@jp.dk

Kommunalva­lg 2021 naermer sig med hastige skridt. Lørdag den 23. oktober klokken 12.00 vil valgplakat­er begynde at poppe frem på lygtepaele langs gader og veje. Mange danskere synes, at plakaterne er grimme og ødelaegger det ellers skønne bybillede, men plakaterne har faktisk stadig en betydning i dag.

»Det gør en forskel for demokratie­t, fordi valgplakat­erne markerer, at der er valg og derved minder os alle om det,« forklarer Karina Kosiara-Pedersen, lektor ved Institut for Statskunds­kab på Københavns Universite­t.

Valgplakat­erne gør derudover den største forskel for den enkelte kandidat, men ikke partierne imellem. Det er den interne konkurrenc­e i et parti, hvor plakaterne kan sørge for flere personlige stemmer til enten den ene eller den anden kandidat.

»Ved kommunalva­lg er det omkring 75 pct., der stemmer personligt, så der har det en betydning,« siger Karina Kosiara-Pedersen.

Studier viser også, at det isaer er i de store kommuner, at plakaterne kan rykke stemmer. Karina Kosiara-Pedersen peger på, at det kan vaere, fordi man i de små kommuner har flere personlige relationer til de opstillede kandidater, fordi befolkning­en er mindre. Det er det personlige kendskab, der gør, at man saetter sit kryds ved en bestemt kandidat.

En ny fortaellin­g

Det er gennem relativt få år, at der er blevet lavet studier om valgplakat­er og den forskel, de gør, så det er svaert at sige, hvor stor en betydning de har i forhold til reklame på sociale medier.

Ifølge Karina Kosiara-Pedersen har valgplakat­er den ulempe, at de ikke er målrettet en gruppe, og derfor er det oplagt at tro, at de en dag vil blive overhalet af reklamer på Facebook, Instagram osv.

Valgplakat­er har også oplevet lidt modvind, fordi mange mener, at det ikke er godt for miljøet at bruge dem. Landet over har nogle politikere derfor også valgt at skrue ned for brugen af dem eller helt lade vaere med at haenge dem op.

Karina Kosiara-Pedersen mener, at det bliver interessan­t at se, hvordan de forskellig­e partier bruger valgplakat­erne i år:

»Det bliver spaendende at se, om nogen formår at fortaelle en anden historie på en anderledes og innovativ måde frem for de klassiske valgplakat­er. Det kan både vaere i form af en anden type plakat eller ingen brug af plakater.«

Ved kommunalva­lg er det omkring 75 pct., der stemmer personligt. KARINA KOSIARA-PEDERSEN, LEKTOR VED INSTITUT FOR STATSKUNDS­KAB PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark