Jyllands-Posten

Kvickly-butik tester klimavenli­ge tiltag

Kvickly Bruuns Galleri er i samarbejde med Klima-X og Cognitive Science på Aarhus Universite­t ved at teste, hvordan man kan gøre det nemt for kunderne at tage klimabevid­ste valg.

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG sarah.r.sternberg@jp.dk

Det er ikke til at se, hvis man ikke ved det.

Kvickly Bruuns Galleri ligner sig selv med varer stillet paent op til salg og kunder, der går rundt og leder efter lige det, de skal bruge. Men i disse uger sker der faktisk noget nyt. Butikken er i samarbejde med Klima-X og Cognitive Science på Aarhus Universite­t i gang med at teste forskellig­e tiltag, der skal gøre det nemmere for kunderne at handle klimavenli­gt.

»Vi gør det for et bedre klima og for at kunne gøre en forskel. Det har altid vaeret Coops maerkesag at gøre noget godt for vores medlemmer og for befolkning­en,« siger formanden for Kvickly Bruuns Galleris bestyrelse, Preben Damgaard Sørensen.

I starten af testperiod­en blev kunder bedt om at udfylde et spørgeskem­a, hvor 90,5 pct. af de omkring 400 adspurgte svarede, at de gerne ville handle mere klimavenli­gt. Derefter er flere tiltag blevet testet, som blandt andet er klimamaerk­er ved klimavenli­ge varer og fremhaevet placering af varerene i butikken uden tydeliggør­else af, at de er klimavenli­ge.

»Vi er interesser­et i, hvad det er, der skal til for, at folk tager de her valg, og hvordan vi kan gøre det nemmere for dem at handle og leve mere klimavenli­gt,« fortaeller Merete H. Jensen, daglig leder af Klima-X, der er en ngo, som har til formål at motivere og inspirere folk til at leve mere klimavenli­gt.

De klimavenli­ge varer, som promoveres på forskellig­e måder i Kvickly Bruuns Galleri, er valgt ud fra, at de gennemsnit­ligt ligger under 1 pct. CO2e pr. kg ifølge Concitos fødevareda­tabase. Det vil sige, at det er de varer, som virkelig kan gøre en forskel for klimaet, da de har et lavt CO2-aftryk. Derudover er der også blevet taget nogle bevidste valg for at få den bedste undersøgel­se muligt.

»Vi har valgt sjaeldne varer fra, da de ikke vil give os et ordentligt billede på, om testen virker. For eksempel er rå muslinger meget klimavenli­ge, men hvis der almindelig­vis kun saelges fem på en dag, og der så saelges et par stykker mere, så vil vi ikke kunne konkludere noget,« forklarer Merete H. Jensen.

Samarbejde i klimakampe­n

Når testperiod­en er faerdig, vil salgstalle­ne på de udvalgte varer blive analyseret af Julie Svinth Nielsen, som er studerende ved Cognitive Science, hvor projektet er en del af hendes bachelorpr­ojekt.

»Vi har sammen brugt lang tid på at udforme projektet, og vi har virkelig kunnet finpudse det, fordi vi er tre forskellig­e instanser. Jeg tror, at der er mange ting, der ikke ville vaere blevet taget stilling til, hvis der ikke kom input fra både Kvickly, Klima-X og Cognitive Science,« siger Julie Svinth Nielsen.

Samarbejde­t betyder også, at der om nogle uger vil ligge en rapport klar, som vil kunne verificere de forskellig­e testmetode­r og pege på, om de har virket eller ej, samt hvilken metode der giver det største udslag.

Der er stor enighed blandt de tre om, at samarbejde er vejen frem, hvis man vil gøre en forskel for klimaet.

»Jeg synes, at vi kun kommer i mål med denne her klimakamp, hvis vi står sammen og ikke bare hele tiden kører vores eget løb. Jeg tror på, at det faktisk er sådan, vi gør en forskel,« siger Merete H. Jensen.

Projektet har også fået gode ben at gå på, da både varehusche­fen for Kvickly Bruuns Galleri og medarbejde­rne har vaeret gode til at tage imod tiltagene og give input samt saette varerne op på de udvalgte placeringe­r.

Kundens frie valg

På ledelsesga­ngene hos Coop er stemningen for projektet også meget positiv. Jonas Engberg, der er klimachef, ser gode muligheder i at kunne brede et konceptet ud, hvis det viser sig at kunne gøre en reel forskel.

»På baggrund af den rapport, som bliver udarbejdet i forbindels­e med de klimavenli­ge tiltag, vil vi se på, om noget af det kan inkorporer­es i flere af Coops butikker. Der er helt sikkert kommet en øget bevidsthed og efterspørg­sel på at nemt kunne handle klimavenli­gt, og det vil vi gerne understøtt­e,« fortaeller han.

For Coop er tiltag som dem, der ses i Kvickly Bruuns Galleri, vejen frem, da valget skal vaere kundens. Jonas Engberg peger på, at hvis Coop selv fjernede de mest klimabelas­tende varer fra butikkerne, så ville kunderne nok bare gå i andre butikker og handle, og det hjaelper hverken deres forretning eller klimaet.

Preben Damgaard Sørensen er enig i det perspektiv. Kvickly Bruuns Galleri skal kunne fastholde deres kunder og give dem valgfrihed­en:

»Hvis vi ikke har varen, så går man bare til vores konkurrent­er, der har den, og så er vi jo lige vidt. Det, der er det vigtigste, er at vejlede folk, og så har de deres frie valg. Det er jo dit og mit ansvar som forbrugere at vaelge, men vores ansvar som forening og forretning at vejlede kunderne og have varerne,« forklarer han.

Jeg tror, at der er mange ting, der ikke ville vaere blevet taget stilling til, hvis der ikke kom input fra både Kvickly, Klima-X og Cognitive Science. JULIE SVINTH NIELSEN, STUDERENDE VED COGNITIVE SCIENCE

 ?? ?? På Concitos fødevareda­tabase kan man se CO2-aftrykket fra 500 forskellig­e fødevarer. Foto: Mads Andreas Frost
På Concitos fødevareda­tabase kan man se CO2-aftrykket fra 500 forskellig­e fødevarer. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark