Jyllands-Posten

Kritik af kommuners vindmølle-matematik

- LUCAS STEVNS WIINGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk

Københavns Kommune har i jagten på CO2-neutralite­t opsat vindmøller i en raekke kommuner rundt omkring i landet, men både Københavns Kommune og de såkaldte beliggenhe­dskommuner, som huser vindmøller­ne, har bogført møllernes klimagevin­ster i deres respektive kommunale CO2regnska­ber. Det kunne Jyllands-Posten afsløre søndag.

På den måde har kommunerne på papiret fordoblet den grønne strøms gevinst for klimaet ift., hvad den reelt er. En såkaldt dobbeltkon­tering. Den regnemetod­e møder nu skarp kritik fra en raekke af klimaordfø­rerne på Christians­borg.

Klimaordfø­rer for Det Konservati­ve Folkeparti, Mona Juul, tøver ikke med at kalde dobbeltkon­teringen for »snyd«.

»Det er snyd. Jagten på at vaere klimaneutr­al og saenke CO2-udledninge­rne gør, at nogle bliver lidt for kreative. Det er der en del virksomhed­er, der gør, og nu viser I, at det er der også kommuner, som gør. Det er helt uacceptabe­lt,« siger hun.

Det Radikales Venstres klimaordfø­rer, Rasmus Helveg Petersen, skorter heller ikke på de kritiske røster.

»Der sker ikke noget fusk med de nationale klimaoptae­llinger, men derfor er det stadig usmageligt, at de render og klaeder sig med lånte fjer og giver et forkert indtryk,« siger han.

Tenik- og Miljø-borgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), udtalte søndag til Jyllands-Posten, at hun er »helt enig i kritikken«, men afviste samtidig handling for nuvaerende. Hendes partifaell­e i Folketinge­t, Enhedslist­ens klimaordfø­rer Søren Egge Rasmussen, mener dog, at der hurtigt bør handles fra Folketinge­ts side.

»Vi står midt i et kommunalva­lg, hvor klima også fylder noget. Der kan det ikke nytte noget, at man har opgørelser, man ikke kan stole på alligevel,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark