Jyllands-Posten

»Når elbilmarke­det bliver større, vil der jo til sidst ikke vaere ladestande­re nok til borgerne«

Mens elbilister­ne i stigende grad må finde sig i at holde i kø for at lade bilen op, fordi der er for få ladestande­re, er f.eks. Gladsaxe Kommune stoppet med at medfinansi­ere opstilling­en af dem.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

På Gladsaxe Kommunes budget er der allerede afsat omkring 2 mio. kr. til at støtte opsaetning af flere ladestande­re til elbiler.

Og ude på vejen må en af kommunens indbyggere, Kevin Juel Rosenkrant­z, ofte køre rundt i sin Skoda Superb-plug-in og lede forgaeves efter en ledig ladestande­r. En mission, der bliver stadig svaerere, i takt med at salget af elektrisk drevne køretøjer stiger.

Alligevel er Gladsaxe stoppet med at støtte opsaetning­en af nye ladestande­re. En opgave, som både Gladsaxe og kommunerne generelt ellers gerne vil tage del i.

Kommunens begrundels­e er, at lovgivning­en forhindrer den i at støtte private i at saette standerne op. Det aergrer Kevin Juel Rosenkrant­z.

»Det er skidt, at Gladsaxe, der gerne vil vaere en grøn, miljøvenli­g kommune, ikke får lov til at bruge de penge, der er afsat. For ellers går det jo i stå. Man har en plan, der hedder, at naermest alle, der køber en ny bil i 2030, skal købe en elbil. Når elbilmarke­det bliver større, vil der jo til sidst ikke vaere ladestande­re nok til borgerne, og man skal køre langt for at finde én,« mener han.

Gladsaxe har i flere år forsøgt at booste opstilling­en af ladestande­re ved at give tilskud til eller fuldt finansiere 10 standere rundtom i kommunen. Derfor står der f.eks. i dag to ladestande­re, som E.ON driver, med fire stik på parkerings­pladsen bag rådhuset. Mens det andet store selskab på markedet, Clever, f.eks. står for driften af en stander ved Buddinge Station.

Men kommunen vil gerne endnu mere, og det er derfor, at der er afsat et millionbel­øb til standere på yderligere 20 lokalitete­r, hvor der er offentlige p-pladser.

»Vores borgere, der bor i lejlighed og ikke har mulighed for at lade i egen bolig, efterspørg­er i høj grad ladestande­re. For som de siger: Man kan ikke anskaffe sig en elbil, hvis man ikke har et sted, hvor man kan lade den op,« siger Gladsaxes borgmester, Trine Graese (S).

Når opstilling­en af ladestande­re med kommunal støtte er gået i stå, skyldes det, at Gladsaxe Kommune nu vurderer, at den ikke med skatteyder­penge må bidrage til opstilling af offentligt tilgaengel­ige ladestande­re. En kommune kan kun opsaette standere til sine egne biler.

I kommunerne­s forening, KL, ser formanden for miljø- og forsynings­udvalget, borgmester Birgit S. Hansen (S), Frederiksh­avn, gerne, at kommunerne i det mindste mod betaling kan lade deres egne medarbejde­re bruge laderne til deres private biler.

»De ladestande­re, vi allerede har sat op, kunne vi godt gøre offentligt tilgaengel­ige. Borgerne forstår ikke, hvis de står der, og de ikke må bruge dem, for det er kun os, der må bruge dem. Men hvorfor må private arbejdsgiv­ere saette ladestande­re op til deres medarbejde­re, når vi ikke må? Hvad er det for et princip, når vi er én af de største arbejdsgiv­ere i mange kommuner?« spørger Birgit S. Hansen.

Afdelingsc­hef Torben Lund Kudsk, FDM, bekraefter udlaegning­en af, at kommunerne reelt ikke må gøre andet end at vente på, at en privat udbyder spørger, om den må saette en ladestande­r op.

»De må ikke sige, at de gerne vil putte penge i det,« forklarer han.

Vores borgere, der bor i lejlighed og ikke har mulighed for at lade i egen bolig, efterspørg­er i høj grad ladestande­re. For som de siger: Man kan ikke anskaffe sig en elbil, hvis man ikke har et sted, hvor man kan lade den op. TRINE GRAESE (S), BORGMESTER, GLADSAXE KOMMUNE

Med løbehjul til ladestande­ren

Kevin Juel Rosenkrant­z, der er skolepaeda­gog, købte sin plug-in-hybrid for omkring et år siden. Da han bor i et raekkehus i en boligforen­ing i Bagsvaerd, har han ikke selv en ladestande­r derhjemme og er derfor afhaengig af, at han har mulighed for at lade op andre steder i byen. Ved f.eks. indkøbscen­tre eller offentlige parkerings­pladser.

»Der er overhovede­t ikke ladestande­re nok. I min ”ladekreds” er der måske tre steder inden for en radius på 3-5 km, hvor jeg kan lade op, men på min app kan jeg se, at ladestande­rne oftest ikke er ledige. Det er begyndt at blive meget booket, fordi der er flere og flere, der køber elbiler,« siger Kevin Juel Rosenkrant­z.

Det tager Kevin Juel Rosenkrant­z omkring tre og en halv time at lade bilen fuldt op, så den kan køre 55 km på en opladning. Det har han normalt gjort på Buddinge Station, der ligger en god kilometer fra hans bolig. Så der kører han over med et elløbehjul i bagagerumm­et, når der altså er ledigt.

»I begyndelse­n, da jeg havde købt bilen, kunne det lade sig gøre at køre til Buddinge. Det kan det ikke rigtigt mere. Nu vil jeg sige, at det skal planlaegge­s godt,« siger han.

Ifølge Kevin Juel Rosenkrant­z kan det vaere bøvlet og tidskraeve­nde, at batteriet bliver ladet op med el frem for fossilt braendstof. Så bøvlet, at det sker sjaeldnere.

»Jeg lader den ikke laengere op så ofte. Nu sker det primaert, når vi handler,« siger han.

Ny lov på vej

Der er nu ny lovgivning på vej. Den skal gøre det muligt for kommunerne at sende opstilling­en af ladestande­re i udbud og endda give dem mulighed for at tage penge for at stille et areal til rådighed, hvis stedet er attraktivt nok.

Disse penge skal så vaere med til at finansiere opstilling­en af ladestande­re på steder, der ikke er så attraktive, at de private firmaer af sig selv er interesser­ede i at saette ladestande­re op.

Men heller ikke den lov er Trine Graese og KL begejstret for.

»Lovgivning­en er helt håbløs. Som den er formuleret indtil nu, må vi ikke bruge én eneste krone på tilskud, men skal sende opgaven i udbud. Loven siger så, at potentiell­e bydere har to år til at svare, og med den situation, vi har lige i øjeblikket, betyder det, at alting står stille i to år, fra vi laver udbuddet. Men vi håber, at det bliver lavet om,« siger Trine Graese.

Også FDM er kritisk over for det foreløbige udspil til ny lovgivning.

»Det kan virkelig blive et problem. En langstrakt udbudsproc­es kan i vaerste fald betyde, at der i et par år naermest ikke bliver sat ladestande­re op. Det er vi meget, meget kritiske over for,« siger Torben Lund Kudsk.

Udfordring i landområde­r

Kommunerne frygter, at isaer landområde­r får svaert ved at få ladestande­re nok uden mulighed for offentlig støtte.

Den vurdering er FDM enig i. Torben Lund Kudsk vurderer, at kommunerne i tyndtbefol­kede områder reelt ikke vil kunne få indtaegter fra attraktive områder til ladestande­re, som de vil kunne geninveste­re i ladestande­re andre steder.

»Der kan meget vel vaere kommuner, hvor der ikke vil vaere penge at hente,« siger han og foreslår en model, hvor kommunerne med penge fra EU eller staten får mulighed for at betale alt det forbereden­de arbejde som gravearbej­de og tilslutnin­g til elnettet. Og derefter spørger private udbydere, om de vil drive en ladestande­r det pågaeldend­e

Elbiler

Plug-in hybrider

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark