Jyllands-Posten

Kommuner vil finansiere ladestande­re, hvis andre ikke vil

Der er 56 gange så mange elladestik pr. 1.000 indbyggere i Frederiksb­erg som i Faaborg-Midtfyn. Det vil kommunerne gerne lave om.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

I kommunerne­s forening, KL, frygter man, at den kraftige vaekst i antallet af elbiler vil skaevvride Danmark – så der kommer masser af elbiler i og omkring de større byer og kun meget få i de mere tyndtbefol­kede egne.

Derfor vil KL have lov at bruge skattekron­er til helt eller delvist at betale for at rejse ladestande­re de steder, hvor ingen andre vil.

»Det handler ikke om at få solgt så mange elbiler som muligt, det handler om at få skabt balance i Danmark. Det handler heller ikke om, at staten skal sende flere penge, men om at kommunerne skal have lov til at vaere med til at finansiere nogle af ladestande­rne eller helt selv finansiere dem,« siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederiksh­avn og formand for KL’s udvalg for miljø og forsyning.

Hun peger på, at det offentlige var nødt til at give tilskud, da man lagde bredbånd ud i hele landet:

»Vi støtter op om, at udrulninge­n af ladestande­re skal ske på markedsvil­kår, men vi har brug for, at kommunerne selv kan finansiere ladestande­re, hvis ikke andre byder ind,« siger hun.

Det er dog ikke kun ude i landområde­rne, at kommunerne ønsker at få lov at skyde penge i udviklinge­n. Således har f.eks. Gladsaxe Kommune afsat 2 mio. kr. til at etablere flere ladestande­re – men det har en udtalelse fra Ankestyrel­sen i en sag fra Frederiksb­erg bremset, fordi kommunen tolker afgørelsen derhen, at dens ønske er i strid med kommunalfu­ldmagten.

Kaempe forskelle

På tre år er antallet af elbiler i Danmark firedoblet, og antallet af plug-in-hybridbile­r seksdoblet. På samme tid er antallet af ladepunkte­r, hvor man kan saette strøm til bilen, vokset med 85 pct. Men udviklinge­n er geografisk meget forskellig.

Mens Frederiksb­erg har 2,27 ladestande­re for hver 1.000 indbyggere, er der i Faaborg-Midtfyn Kommune 0,04 ladestande­re for hver 1.000.

Selv om kommuner som Bornholm, Samsø, AErø, Langeland og Morsø har relativt mange ladestande­re, er der generelt flest ved større byer som København og Aarhus.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t er lige nu i forhandlin­ger med Folketinge­ts partier om, hvordan man sikrer elladestan­dere i hele landet.

»Her drøfter vi, om kommunerne skal have lov at bruge egne midler til at rejse ladestande­re. Mere kan jeg ikke sige, før forhandlin­gerne er afsluttet,« siger han.

Ministeren har dog den 23. september skrevet til samtlige kommuner, at de fortsat har mulighed for at give tilladelse til etablering og drift af ladestande­re. Men i brevet naevner han ikke, hvem der kan betale for opstilling­en.

Til gengaeld peger Benny Engelbrech­t over for Jyllands-Posten på, at der på finanslove­n i 2022 er afsat 165 mio. kr., som kommunerne kan søge i tilskud til at rejse elladestan­dere, ligesom der frem til 2030 er afsat 500 mio. kr. til at rejse ladestande­re langs statens veje – primaert langs motorvejen­e.

Saerlige udfordring­er

Ifølge KL er mange af kommunerne med mange sommerhuse en saerlig udfordring. I Varde er der f.eks. ca. 10.000 sommerhuse og under 20 ladestande­re.

»I turistområ­der som f.eks. Skagen eller Varde er der rigtig mange turister, men ikke ret mange ladestande­re. Således kan en norsk turist i dag ikke lade sin Tesla i Skagen, men må køre til en anden by,« oplyser Birgit S. Hansen.

Hun peger samtidig på, at turister, når de spørger efter sommerhuse, specifikt spørger efter, om man f.eks. sorterer affald, om man må have hund med, om der er blåt flag ved stranden – og om man kan lade sin elbil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark