Jyllands-Posten

Der er udsigt til fyldte tallerkene­r i Klitmøller Ålekistela­ug

En af Danmarks sidste ålekister står på tvaers af Klitmøller Å og fanger ål på fiskenes vej forbi Cold Hawaii mod Sargassoha­vets varme gydevande

- JAN SKRIVER Journalist og naturfotog­raf indland@jp.dk

I nat var det nymåne, og kun en ganske lille spraekke af lys fra den gamle deroppe nåede gennem efterårsna­ttens vekslende skydaekke.

Ikke noget dårligt tegn, før Mogens Goul-Jensen skal til at løfte låget på ålekisten i Klitmøller for at se, om der bliver nok til at fylde alle tallerkner til generalfor­samlingen den anden fredag i november.

»Ålene begynder deres traek mod havet et par dage før nymåne og helst i møgvejr med rusk og regn. De kulsorte naetter i august giver vandrefisk­ene de første signaler til efterårets store afgang. Sensommere­n var varm og vindstille i år, og der svømmede ikke ret mange ål i kisten først på saesonen, men vi skal nok få rettet op på det endelige resultat, inden vi lukker og slukker,« siger Mogens Goul-Jensen, der er strandfoge­d i Klitmøller og på 25. år formand for Klitmøller Ålekistela­ug.

Ålens blinde vej

Han har taget sin pandelampe på, for der er mørkt i det lille traehus af egespåner, hvis indre huser ålekisten, der ender som en blindgyde for ål på vej mod Sargassoha­vet.

Om efteråret kalder en mystisk drift på Nordeuropa­s fuldmodne ål, der navigerer ved hjaelp af et indre urvaerk og sanser med en praecision hinsides enhver menneskeli­g fatteevne.

Ålene fra Klitmøller har sikkert vokset sig store i Vandet Sø i Nationalpa­rk Thy. Eller måske har de hersket som nattens jaegere i en lille mose eller et vandhul i klitplanta­gerne. Nu bruger de Klitmøller Å som første etape på en rejse med kurs mod vest og syd tilbage til deres rødder i Sargassoha­vet, det kilometerd­ybe tropiske hav øst for Nordamerik­a 6.000 kilometer fra Thy.

Men inden de med Cold Hawaii og sorgløse surfere om bagbord når ud i Nordsøen, møder de Mogens

Goul-Jensen fra Ålekistela­uget.

Mindernes store hyttefad

»Det ser slet ikke så ringe ud endda. Vi skal nok blive maette til generalfor­samlingen,« siger formanden, mens han røgter og håndterer sin ketsjer og traekker adskillige fuldfede ål op i en balje med rindende vand, hvor fiskene skal gå en tid, inden de skal slagtes og steges.

Både naturhisto­riens og kulturhist­oriens vingesus er med på denne efterårsda­g ved Klitmøller Ålekiste, der har fanget ål i hvert fald siden 1716. Ja, måske var der en ålekiste i funktion ved Klitmøller Å århundrede­r tidligere. Man ved det ikke med sikkerhed.

Men sikkert er det, at fiskeriet har kendt sine bedste dage. I protokolle­n, hvor de årlige fangster er bogført, kan Mogens Goul-Jensen laese, at der engang på en enkelt efterårsna­t svømmede 382 ål i ålekisten. Og et halvt hundrede ål pr. nat var mere reglen end undtagelse­n dengang.

I 1700-tallet og et stykke op i 1900-tallet forsynede Klitmøller Ålekistela­ug store dele af Thy med ål.

»Der var dengang en rigdom af ål, som vi i dag slet ikke kan fatte. Der blev fanget så store maengder i ålekisten, at fiskeriet kunne finansiere byggeriet af Klitmøller Kirke,« fortaeller Mogens Goul-Jensen.

Et år fangede de kun fire ål

I årtier har ålen over hele Europa vaeret i krise på grund af overfisker­i, tab af levesteder, forurening og fangst af åleyngel i lande med appetit på syletynde glasål. Så slemt står det til, at den europaeisk­e ål i dag bliver betragtet som en truet fiskeart, der er underlagt fredninger, regler med fangsttide­r og forbud mod eksport ud af Europa.

Klitmøller Ålekistela­ug har 75 fiskedage at gøre godt med. Ålefaelden i åen er åben fra den 1. august til den 15. oktober.

»Vi fornemmede meget tydeligt, at der i en lang årraekke ikke svømmede så mange ål mod gydepladse­rne i Sargassoha­vet, som der gjorde engang. Nedturen for ålen kunne virkelig maerkes i 1990’erne, hvor vi et år kun fangede fire ål i løbet af en hel saeson. Da var der ikke nok til middagen efter generalfor­samlingen. Vi er nemlig 42 medlemmer af Klitmøller Ålekistela­ug,« siger Mogens Goul-Jensen.

Fra åleyngel til ålemenu

De senere år har det vaeret anderledes for Klitmøller­s åleentusia­ster, der hvert år saetter 40.000 stykker små åleyngel ud i Vandet Sø, der er en af Danmarks reneste søer. Udsaetning­erne er både til gavn for ålebestand­en og fungerer som hjaelp til selvhjaelp i ålekistela­uget, når der skal skaffes råvarer til menuen.

Nymånerne i august, september og oktober kastede ganske mange rejselystn­e ål af sig i år. Facit i faelden kom til at lyde på hele 210 ål. Der er afgjort udsigt til, at alle kan blive maette til generalfor­samlingen. Og Mogens GoulJensen er kisteglad. Ålekistegl­ad, forstås.

Der blev fanget så store maengder i ålekisten, at fiskeriet kunne finansiere byggeriet af Klitmøller Kirke. MOGENS GOUL-JENSEN, STRANDFOGE­D, FORMAND FOR KLITMØLLER ÅLEKISTELA­UG

 ?? ?? En ålekiste er slet og ret en ålefaelde, som står på tvaers af åens løb og leder rejselystn­e ål ind i en blindgyde. Der var vaeret ålekiste ved Klitmøller Å siden begyndelse­n af 1700-tallet og måske endnu laengere tilbage. Foto: Jan Skriver
En ålekiste er slet og ret en ålefaelde, som står på tvaers af åens løb og leder rejselystn­e ål ind i en blindgyde. Der var vaeret ålekiste ved Klitmøller Å siden begyndelse­n af 1700-tallet og måske endnu laengere tilbage. Foto: Jan Skriver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark