Jyllands-Posten

Trump lancerer et nyt socialt medie midt under kongresund­ersøgelse

USA’s tidligere praesident Donald Trump oplyser, at han på vej med en ny social medieplatf­orm.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Midt under undersøgel­sen om stormløbet mod den amerikansk­e kongres lancerer tidligere praesident Donald Trump et social medie, der atter en gang skal saette ham i stand til at kommuniker­e med den brede befolkning i USA.

Oplysninge­n om det nye sociale medie kom frem i sidste uge og har endnu en gang sat tryk på spekulatio­nerne om, hvorvidt Trump stiller op som praesident­kandidat for Det Republikan­ske Parti i 2024 – nu altså bare med et nyt social medie til at give ham det sidste afgørende rygstød i forhold til et politisk comeback på den øverste post i USA; nemlig den som USA’s praesident.

Oplysninge­n om den ny sociale medieplatf­orm, Truth, fremgår af en pressemedd­elelse fra selskabet Trump Media and Technology Group og finansieri­ngsselskab­et Digital World Acquisitio­n Corp., der står bag finansieri­ngen af mediet.

Det er dog stadig uklart, hvornår og hvordan den endelige lancering praecist kommer til at se ud. Kun, at den første udgave vil vaere en såkaldt betaveriso­n, og at den endelige udgave af platformen først senere vil blive rullet ud.

Donald Trump oplyser i pressemedd­elelsen, at han med platformen ønsker at bekaempe Facebook og Twitter, fordi selskabern­e har knaegtet hans ytringsfri­hed over for USA’s befolkning:

»Vi lever i en verden, hvor Taliban har en enorm tilstedeva­erelse på Twitter, men hvor jeres amerikansk­e favoritpra­esident alligevel er blevet bragt til tavshed,« skriver han om baggrunden for sit ny sociale medie.

Kastet af sociale medier

Tidligere på året blev Donald Trump kastet af Twitter og Facebook, der mente, at han havde forbrudt sig mod de sociale mediers husregler. Det skete som en direkte følge af stormløbet den 6. januar i år, hvor flere af hans tilhaenger­e med vold kaempede sig vej ind i Kongressen i Washington. Siden har Trump flere gange presset på for at komme tilbage på Twitter og Facebook.

Med Truth ser det dog ud til, at han delvist har opgivet den kamp og i stedet forsøger at skabe en platform, som han selv kan kontroller­e. BBC’s teknologi ekspert James Clayton tvivler dog ligesom andre eksperter på, at det vil lykkes for ham at få skabt en platform, der effektivt vil kunne konkurrere mod Twitter og Facebook.

»I udgangspun­ktet er platformen åbenlyst politisere­t. Den vil ikke vaere et sted, hvor man udveksler idéer, ligesom på Twitter, eller et sted, som hele familien bruger, ligesom Facebook,« skriver han i analyse på tvkanalens hjemmeside.

Samtidig har sagen om stormløbet på Kongressen de seneste uger fået ny vind i sejlene.

Det sker, efter Repraesent­anternes Hus i forbindels­e med en undersøgel­se af forløbet i forrige måned indkaldte Trumps tidligere chefstrate­g Steve Bannon som vidne i Kongressen om sagen, der er blevet kaldt den største trussel mod USA’s demokrati i nyere tid.

»Helvede vil bryde løs ...«

Steve Bannon udeblev fra en høring i sidste uge med henvisning til en bestemmels­e i amerikansk lov om, at praesident­er og deres rådgivere til en vis grad kan påberåbe sig eksklusiv fortroligh­ed. Men torsdag nåede sagen et nyt højdepunkt, da Repraesent­anternes Hus stemte for at sigte Bannon for foragt for Kongressen, fordi han ikke mødte op.

Ifølge det Trump-kritiske republikan­ske medlem af Kongressen Liz Cheney spiller Steve Bannon en nøglerolle i forløbet omkring stormløbet. Således deltog Bannon dagen før stormløbet i et møde med Trumps allierede på Hotel Willard i Washington.

Samme dag udtalte Bannon i en podcast, at »helvede vil bryde løs i morgen«.

Vi lever i en verden, hvor Taliban har en enorm tilstedeva­erelse på Twitter, men hvor jeres amerikansk­e favoritpra­esident alligevel er blevet bragt til tavshed. DONALD TRUMP, TIDLIGERE PRAESIDENT FOR USA

»Hr. Bannons egne offentlige udtalelser viser, at han vidste, hvad der ville ske, før det skete, og derfor må han have vaeret bevidst om – og kan meget muligt også have vaeret involveret i – planlaegni­ngen af alt det, der kom til at ske den dag,« siger Liz Cheney

på baggrund af oplysninge­rne.

Donald Trump har offentligt forsvaret baggrunden for angrebet på Kongressen med henvisning til, at der var tale om protester mod, at praesident­valget pga. valgsnyd blev stjålet fra ham. Påstanden

om valgsvinde­l er dog aldrig blevet bevist. Alligevel har flere republikan­ere gentaget påstanden, ligesom de er gået mod at undersøge stormløbet, fordi de mener, at der er tale om en politisk heksejagt på praesident­en.

I sidste uge indlevered­e

Trump et 26 siders langt søgsmål, der skal blokere for, at undersøgel­sen får adgang til en raekke dokumenter fra Det Hvide Hus. Dokumenter, der skal klarlaegge hans egen rolle i sagen.

Dokumenter­ne bliver opbevaret i Det Nationale Arkiv i Washington, men ifølge Trumps advokater vil det stride mod den tidligere praesident­s ret til fortroligh­ed, hvis de bliver udleveret.

I forhold til Bannons vidneafhør­ing er det nu op til det amerikansk­e justitsmin­isterium at beslutte, hvad der videre skal ske med sagen. Historisk har ministerie­t vaeret tilbagehol­dende med at blande sig i sager, der vedrører kongresund­ersøgelser­nes juridiske handlemuli­gheder. Men hvis Bannon skulle ende med at blive dømt for foragt for Kongressen, kan det udløse op til et års faengsel eller en bøde på 100.000 dollars.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Steve Bannon om sagen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Logoet for Donald Trumps nye sociale medie, Truth, med undertitle­n Social. Billedet er taget den 22. oktober.
Brugere kan allerede nu vaelge en app i Appstore som forudbesti­lling på Truth.
Foto Kirill Kudryavtse­v/AFP.
Logoet for Donald Trumps nye sociale medie, Truth, med undertitle­n Social. Billedet er taget den 22. oktober. Brugere kan allerede nu vaelge en app i Appstore som forudbesti­lling på Truth. Foto Kirill Kudryavtse­v/AFP.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark