Jyllands-Posten

De forgreb sig på dem, de var sendt ud for at hjaelpe

WHO offentligg­jorde forleden en eklatant 35 sider lang rapport om dets medarbejde­res indblandin­g i overgreb og seksuelt misbrug i DR Congo. Det er ikke første gang, at en stor hjaelpeorg­anisation afsløres i så grel en sag, og naeppe den sidste, lyder det

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Denne artikel handler helt grundlaegg­ende om desperatio­n og magtmisbru­g. Om hvordan over 80 nødhjaelps­arbejdere – herunder 21 ansatte ved Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO – er blevet udpeget som skurke i det, der er blevet betegnet som én af de største skandaler i FN-organets historie.

Men det er også en grundlaegg­ende fortaellin­g om noget meget menneskeli­gt, der i teorien kan ramme os alle: Om hvordan man fuldstaend­ig kan miste sit moralske kompas, hvis man befinder sig i en langvarig krisesitua­tion.

Efter 12 måneders arbejde offentligg­jorde WHO forleden en rapport, som kortlaegge­r omfanget af de seksuelle overgreb, som ansatte ved det store FN-organ begik mod kvinder og piger i DR Congo i årene 2018-2020.

Det er »rystende laesning«, som WHO’s generalsek­retaer, Tedros A. Ghebreyesu­s, selv formulered­e det, da rapportens konklusion­er blev praesenter­et på et pressemøde.

Kort fortalt blev et krisehold på over 1.500 WHO-medarbejde­re i 2018 udsendt til det fattige centralafr­ikanske land for at hjaelpe med at bekaempe et ebolaudbru­d, som spredte sig i de to nordlige provinser Ituri og North Kivu. Dag efter dag forsøgte de på bedste vis at redde liv og skaerme befolkning­en for den dødelige virus. Men i skyggen af missionen udnyttede flere WHO-ansatte deres magtpositi­on ved bl.a. at tilbyde job til unge piger og kvinder i bytte for seksuelle ydelser.

»Organisati­onen, som først og fremmest var fokuseret på at udrydde ebola, var fuldstaend­ig uforberedt på at håndtere risikoen for og tilfaelde af seksuel udnyttelse og misbrug,« konkludere­r rapporten.

Lina, Jolianne og 73 andre ...

I alt har 63 kvinder og 12 maend i alderen 13 til 43 år fortalt deres historie til den uvildige undersøgel­seskommiss­ion. En af dem er Lina. Hun optraeder ligesom andre ofre under pseudonym i rapporten, men detaljerne i hendes møde med en WHOansat er velbeskrev­ne.

Efter i to måneder at have modstået seksuelle tilnaermel­ser fra hjaelpearb­ejderen var hun til sidst så desperat for at få et job og forsørge sig selv og sine fire børn, at hun gik med til at have samleje med manden.

»Hun fortalte, at hun end ikke turde bede ham om at bruge et kondom, af frygt for at han ville naegte at have sex med hende, og at hun så ikke ville få jobbet,« står der om Linas oplevelser i rapporten.

Gerningsma­endenes manglende brug af kondom går igen i andre vidnesbyrd. I alt fastslås det, at overgreben­e har ført til mindst 29 graviditet­er.

En anden kvinde, Jolianne, solgte mobiloplad­ere i vejkanten, da en bil kørte ind til siden, og chaufføren tilbød hende et lift hjem. I stedet tog manden, der var chauffør for WHO, hende med på et hotel og voldtog hende.

»For nogle af de formodede ofre var det en unik mulighed at arbejde for den udsendte gruppe i en region, hvor jobmulighe­der, saerligt for kvinder, er meget sjaeldne. Den økonomiske usikkerhed og generelle usikkerhed var så stor, at et job for dem vaegtede højere end noget som helst andet, herunder tvang til at have sex i bytte for løfter om et job,« konkludere­r rapporten.

Nogle af kvinderne blev tvunget til at fortsaette med at tilfredsst­ille de maend, der fik dem ansat, for at beholde jobbet. Men »størstedel­en fik ikke de job, de var blevet lovet, selv om de var gået med til sex«, fastslår undersøgel­sen.

En »overordent­lig pinlig« sag

Alt fra administra­tive medarbejde­re, chauffører og sikkerheds­vagter til laeger naevnes i rapporten som overgrebsm­aend, og saerligt de WHO-medarbejde­re, som stod for at ansaette lokale på korttidsko­ntrakter i beredskabs­teamet, anklages for at have udnyttet deres position.

Danske Bjørn Melgaard, der tidligere har vaeret direktør i den store FN-organisati­on gennem 11 år, tøver ikke med at kalde sagen »overordent­lig pinlig« for WHO. Men samtidig undrer han sig også over, at det kunne ske.

»Det overrasker mig lidt, for jeg synes sådan set, at de fleste medarbejde­re i WHO har en høj integritet. Men jeg ved også, at når man står i katastrofe­lignende situatione­r eller som her midt i en ebolaepide­mi, så bliver der ansat en raekke folk, som ikke er vant til de principper, moralske retningsli­njer og vaerdier, som WHO står for,« siger han.

»WHO er ikke pletfri. Det er mennesker, som tegner organisati­onen, og ikke udstyr, og der er ingen tvivl om, at man kan finde brodne kar. Store organisati­oner vil i den store målestok altid løbe ind i skandaler,« lyder det fra den tidligere WHO-direktør.

Lars Engberg-Pedersen, seniorfors­ker ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier, Diis, hvor han bl.a. beskaeftig­er sig med dansk og internatio­nalt udviklings­samarbejde, mener også, at DR Congo-sagen er alvorlig for WHO.

Man taler ofte om normskredd­et i forbindels­e med laengereva­rende udsendelse­r. I krisesitua­tioner bliver folk yderligere presset, og det bliver endnu svaerere at holde tungen lige i munden og opføre sig ordentligt. Det er tydeligvis et problem, og det kommer ret sikkert til at ske igen, det er meget vanskeligt at undgå. LARS ENGBERG-PEDERSEN, SENIORFORS­KER VED DANSK INSTITUT FOR INTERNATIO­NALE STUDIER, DIIS

»FN-systemet er bygget på menneskere­ttigheder, og så skal FN-systemet jo ikke bedrive overgreb,« siger han.

Lars Engberg-Pedersen forklarer, at det er et velkendt faenomen, at der i krisesitua­tioner opstår »normskred«, når man som nødhjaelps­arbejder udsendes eller arbejder i en anden virkelighe­d.

Det er bl.a. Oxfam-sagen i Haiti et lignende eksempel på. Her blev flere af nødhjaelps­gruppens medarbejde­re i 2018 afsløret i at have udnyttet unge kvinder og prostituer­ede under deres udstatione­ring til Haiti i kølvandet på det store jordskaelv i 2010. Oxfam mødte stor kritik for at forsøge at daekke over det.

Også FN’s fredsbevar­ende styrker har ved flere lejlighede­r vaeret under beskydning, bl.a. for overgreb i lande som DR Congo, Den Centralafr­ikanske Republik og Liberia.

»Man taler ofte om normskredd­et i forbindels­e med laengereva­rende udsendelse­r. I krisesitua­tioner bliver folk yderligere presset, og det bliver endnu svaerere at holde tungen lige i munden og opføre sig ordentligt. Det er tydeligvis et problem, og det kommer ret sikkert til at ske igen, det er meget vanskeligt at undgå,« siger Lars Engberg-Pedersen.

Lokale congoleser­e i søgelyset

Det er både lokale og internatio­nale hjaelpearb­ejdere hos WHO, men også andre hjaelpeorg­anisatione­r eller samarbejds­partnere, der er anklaget for at have udnyttet deres position til at få sex med kvinder og piger under ebolaudbru­ddet i DR Congo. Størstedel­en af de anklagede og identifice­rede er congoleser­e, som var ansatte på midlertidi­ge kontrakter.

Rapporten peger på, at WHO ikke har gjort sit arbejde godt nok med at screene lokalt ansatte og traene dem i organisati­onens vaerdier. Kun en brøkdel af de medarbejde­re, som var en del af ebolakrise­teamet i DR Congo, havde således deltaget i traening af at forebygge seksuelle kraenkelse­r og misbrug.

Rapporten kritiserer ligeledes WHO for en »systematis­k tendens«, når det kommer til kun at tage anklager om seksuelle overgreb alvorligt, hvis de er nedfaeldet.

Fire af de 21 anklagede maend er i dag blevet fyret fra WHO, mens 17 andre allerede var stoppet med at arbejde for WHO, da skandalen kom frem i lyset.

Et grundigt eftersyn i WHO

WHO’s top har som følge af rapportens konklusion­er beordret et grundigt eftersyn af FN-organets rutiner og kultur for at forebygge lignende sager.

»Hvad der skete for jer, bør aldrig ske for nogen andre. Det er utilgiveli­gt. Det er min øverste prioritet at sikre, at gerningsma­endene ikke bliver undskyldt, men at de bliver holdt ansvarlige,« har løfterne lydt fra generalsek­retaer Tedros A. Ghebreyesu­s.

Ingen i WHO’s øverste ledelsesla­g kendte ifølge rapporten til de store problemer i DR Congo, omend generalsek­retaeren ifølge mediet The New Humanitari­an besøgte DR Congo 14 gange under ebolaudbru­ddet.

Den 25. juni 2020 blev det store ebolaudbru­d i DR Congo erklaeret for ovre, og WHO mindskede sit beredskab i de berørte områder. Over 2.200 døde i perioden som følge af den smitsomme sygdom.

Hvad angår sagen om overgreb og misbrug af de lokale kvinder, fortsaette­r efterforsk­erne med at modtage henvendels­er, selv om kommission­en i dag har afsluttet sin undersøgel­se.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark