Jyllands-Posten

Erdogan vil asfaltere en af Istanbuls sidste oaser

En flok demonstran­ter foran indgangen til et af Istanbuls sidste naturlige vildnis er et billede på en større politiske magtkamp i Tyrkiet.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Istanbul er af gode grunde kendt som en smuk by. Sejler man op langs kysten i Marmarahav­et, virker metropolen med over 16 mio. mennesker også uendelig.

Glitrende, futuristis­ke skyskraber­e straekker sig mod himlen i nye bydele, der de seneste 15-20 år har gjort det muligt for Istanbul at vokse med omkring 200.000 og 450.000 indbyggere årligt.

Byggeriet har vaeret en vigtig motor for økonomien under praesident Recep Tayyip Erdogans mangeårige tid som Tyrkiets leder. Men det er kommet med en pris.

Mange af byens grønne åndehuller er forsvundet. Kun godt 2 pct. af Istanbul er i dag klassifice­ret som parker og haver sammenlign­et med f.eks. 13 pct. i København, fremgår det af den seneste rapport fra World Cities Culture Forum.

En af de sidste naturlige vildnis – Validebag-lunden – ligger på den asiatiske side klemt inde mellem en gigantisk moské og hundreder af høje etagebygge­rier. Den grønne oase på størrelse med 50 fodboldban­er var en gang et behandling­ssted for tuberkulos­epatienter, men er nu et åndehul for lokale og levested for tusinder af insekter, fugle og storke på traek.

Stedet har haft status som beskyttet siden 1998. Alligevel rykkede 12 lastbiler i sidste måned ind for at gøre de smalle skovstier bredere. Ifølge de lokale myndighede­r er planen at asfaltere og lave plads til biler med henblik på at anlaegge en nationalpa­rk med nye pavilloner. Men det stoler lokale aktivister ikke på.

En lang kamp

»Når først her er biler, vil de sige, at området ikke er beskyttet laengere, og så vil de bygge huse og butikker. Det er sådan, det fungerer. Det har vi set før,« siger Arif Belgin, en 64-årig tidligere bankmand, der sammen med andre demonstran­ter i naesten tre måneder har stået vagt ved parkens indgange.

Sammenstød­ene om Validebag er kun det seneste i en lang raekke i Erdogans regeringst­id for at redde grønne områder. I 2013 skabte det f.eks. en national bevaegelse, da regeringen ville faelde traeerne i den lille Gezi Park centralt i Istanbul til fordel for et nyt indkøbscen­ter. Det udløste voldelige sammenstød med politiet og slog hul på Erdogans internatio­nale omdømme som en demokrat. Arif Belgin var også her en af foregangsm­aendene. Han samlede underskrif­ter ind i et år, inden sagen eksplodere­de. Tre demonstran­ter blev draebt, og yderligere 8.000 blev såret.

»Men Gud ske tak og lov, at vi gjorde det. Vi reddede parken, og det har givet os mere mod,« siger han.

Striden om Validebag er også et billede på en bitter magtkamp mellem Erdogan og Istanbul, hvor Erdogan en gang selv var borgmester. Efter mere end 25 år tabte hans regeringsp­arti, AKP, i 2019 imidlertid magten i millionbye­n. Kort efter overdrog regeringen styringen med Validebag-lunden til det lokale distrikt, Uskudar, hvor AKP stadig har flertallet.

Hensigten med dette er uklar, men ved at styre byggetilla­delser, klassifice­ring af zoner og udbudsproc­edurerne har AKP tidligere brugt byggesekto­ren som middel til at nå sine mål. Store tyrkiske entreprenø­rfirmaer er ofte en del af større selskaber, der også ejer mediehuse og kan levere en favorabel daekning af regeringen.

»Mere og mere cement«

Trods indaedt modstand fra Istanbuls bystyre er praesident­en også gået videre med planerne om en ny 45 km lang kanal til skibstrafi­k parallelt med Bosporusst­raedet. Lokal kritik stoppede heller ikke megaprojek­ter som anlaeggels­en af Istanbuls nye lufthavn og en ekstra bro over Bosporusst­raedet, hvilket medførte faeldning af millioner af traeer i skovene nord for byen – ofte kaldet Istanbuls lunger.

Arif Belgin vil ikke tale politik. Han mener ikke, at det havde gjort en forskel, om det er AKP eller et andet parti, der var ved magten. Hans kamp er for fremtidens generation­er, siger han.

»Istanbul bliver mere og mere cement. De grønne områder svinder ind. Det skaber vaekst, ja, men penge hjaelper dig ikke med at traekke vejret.«

Istanbul bliver mere og mere cement. De grønne områder svinder ind. Det skaber vaekst, ja, men penge hjaelper dig ikke med at traekke vejret. ARIF BELGIN, 64-ÅRIG TIDLIGERE BANKMAND, DER KAEMPER FOR AT BEVARE GRØNNE OMRÅDER I ISTANBUL

 ?? ?? Arif Belgin kaemper for at redde Validebag-lunden, et åndehul i Istanbul, som over de seneste 20 år er blevet taettere og taettere bebygget. Belgin står her foran billeder af de dyr, som lever i Validebag, og som er blevet haengt op af aktivister, der forsøger at stoppe myndighede­rne i at asfaltere stierne i vildnisset.
Foto: Heidi Plougsgaar­d
Arif Belgin kaemper for at redde Validebag-lunden, et åndehul i Istanbul, som over de seneste 20 år er blevet taettere og taettere bebygget. Belgin står her foran billeder af de dyr, som lever i Validebag, og som er blevet haengt op af aktivister, der forsøger at stoppe myndighede­rne i at asfaltere stierne i vildnisset. Foto: Heidi Plougsgaar­d

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark