Jyllands-Posten

De stuerene britiske royale går til kamp for miljøet forud for klimatopmø­det

De britiske royalister er glade for, at deres prinser varmer op til COP26 i Glasgow. Men isaer en prins vil ingen rigtig tale om.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Det er ikke hverdagsko­st at møde Queen Elizabeth foran Buckingham Palace i London.

Men i dag er dagen, da 66årige Ronnie Queen fra Paisley lidt uden for Glasgow i Skotland har inviteret sin kone på turisttur til London. Den 62-årige hustru hedder Elizabeth Queen, og det har mere end en gang udløst spøgefulde bemaerknin­ger i paskontrol­ler.

»Det er jo ikke hver dag, man kan gøre sin kone til dronning, men det gjorde jeg for 44 år siden,« fortaeller en kongestolt hr. Queen.

I det milde efterårsve­jr er dronninges­lottet og dets tilstødend­e parker et yndet udflugtsmå­l. Blandt smil, selfier og familiefot­os er de foretrukne samtaleemn­er selvfølgel­ig den britiske kongefamil­ie og isaer dronningen, der skal vaere i form til sit 70-års regeringsj­ubilaeum i juni naeste år og selvfølgel­ig også det foreståend­e FNklimatop­møde, COP26, i Glasgow.

Mødet begynder at fylde godt i medierne, og flere af kongefamil­iens medlemmer er sprunget ud som talsmaend for miljøet.

Forleden uddelte prins William fem såkaldte Earthshot-priser til grupper, der har geniale ideer til, hvordan man reparerer klodens miljø. Et par dage forinden sagde prinsen i en kommentar til den voksende private rumindustr­i, at han vil foretraekk­e, at verdens rigeste og klogeste maend bruger pengene og energien på at løse denne planets problemer fremfor at lede efter andre planeter.

Nu eller aldrig

Ligesom som sin far, den igennem årtier grønne tronfølger, prins Charles, har William ikke meget til overs for verdensled­ere, der taler og taler uden at handle.

Charles kalder i et interview med BBC topmødet for den sidste chance for at vende udviklinge­n:

»At gøre ingenting vil vaere katastrofa­lt. Katastrofe­n er allerede begyndt, fordi intet i naturen kan overleve under de stressende vejrforhol­d, vi oplever. Hvis vi ikke tager de vigtige beslutning­er nu, vil det vaere for sent.«

Også dronning Elizabeth har kritiseret politikern­e. Under et besøg i Cardiff i Wales blev hun i en privat samtale hørt brokke sig over, at hun stadig ikke ved, hvilke ledere der kommer til konference­n.

»Vi ved kun, hvem der ikke kommer. Det er meget irriterend­e, når de taler, men ikke gør noget,« sagde hun.

Ros for miljøengag­ement

Elizabeth Queen fra Skotland er glad for, at den royale familie traeder i karakter. Og selv om vi så fandt en anden planet at bo på, ville meget få have råd til at rejse derop, bemaerker hun.

Flertallet af dem, vi taler med foran slottet, er glade for, at deres kongefamil­ie forsøger at spille rollen som et moralsk fyrtårn for miljøet.

Emily Miller på 19 kan godt lide, at de blander sig, og den 37-årige Mariama Bah fra Gambia, der har taget sine to børn og familiemed­lemmer fra Tyskland med for at se

Buckingham Palace, opfordrer ligefrem dronningen til at spille en langt mere aktiv rolle for miljøet.

Og så er der de måske mest kongetro foran slottet, kaerestepa­rret Nita Pearce på 78 og seks år aeldre William Mitchell, i dagens anledning klaedt i lyserøde farver.

»Jeg har vaeret royalist, siden jeg var lille, og jeg beundrer dem alle. Det er godt, at de kaemper for kloden. Prins William er forbløffen­de, og Charles vil blive en god konge en dag. Han blev urimeligt behandlet på grund af Diana,« siger Pearce.

Forlegenhe­d over Andrew

Spørgsmål om den eksilerede prins Harry – men isaer om Andrew – besvares med forlegenhe­d.

Den første har vendt ryggen til sine royale pligter og er flyttet til USA, den anden er anklaget for at have voldtaget en mindreårig pige og risikerer en retssag i USA. Virginia Giuffre påstår, at hun som 17årig blev udlånt af den afdøde amerikansk­e milliardae­r Jeffrey Epstein til sex med blandt andre Prins Andrew.

Nita Pearce vil ikke dømme prins Andrew:

»Man kan jo ikke bare dømme prins Andrew. Han siger, at han er uskyldig, men han vil selvfølgel­ig vaere stemplet for altid. Han vil aldrig mere få kongelige pligter.«

Ronnie Queen er mindre tilgivende:

»Prins Andrew har bragt skam over sin mor og hele familien. Og det er skidt for kongehuset­s image, at Harry er rejst til USA, selv om man godt kan forstå det. Han har formentlig levet som en guldfisk i en bowle.«

Vi ved kun, hvem der ikke kommer. Det er meget irriterend­e, når de taler, men ikke gør noget. DRONNING ELIZABETH – OM USIKKERHED­EN OMKRING, HVILKE VERDENSLED­ERE DER KOMMER TIL MILJØKONFE­RENCEN, COP 26, I GLASGOW

 ?? ?? Queen Elizabeth i en yngre skotsk udgave sammen med aegtemande­n, Ronnie Queen, foran Buckingham Palace. Foto: Anne Hollande
Queen Elizabeth i en yngre skotsk udgave sammen med aegtemande­n, Ronnie Queen, foran Buckingham Palace. Foto: Anne Hollande

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark