Jyllands-Posten

»Maend vil vel ikke have, at deres mor dør af et hjerteanfa­ld, fordi det blev fejldiagno­sticeret?«

Nogle kalder hende transfobis­k, andre mener, at hun overser de atypiske maend. Caroline Criado Perez er en feminist, som mener, at det er farligt, hvis vi ikke taler om, at der er forskel på kønnene.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Vi indleder med en gåde: En dreng og hans far er involveret i en bilulykke, som draeber faren. Drengen bliver hastet på hospitalet, men få sekunder før han skal opereres, siger laegen: »Jeg kan ikke operere drengen. Han er min søn.«

Hvordan haenger det sammen?

Studier har vist, at de fleste er mere tilbøjelig­e til at finde på fantasiful­de og komplicere­de svar end det mest oplagte: Laegen er drengens mor.

Det understreg­er netop pointen i Caroline Criado Perez’ bog ”Usynlige kvinder – skaevvredn­e data i en verden designet til maend”. Ifølge hende er manden udgangspun­ktet for samfundets indretning. Han er det neutrale referencep­unkt for medicinske studier, politik, infrastruk­tur, arkitektur og samfundsøk­onomi. Med andre ord: hele verdens design. Kvinder bliver til gengaeld opfattet som et nichefaeno­men.

”Usynlige kvinder”, som først nu er blevet oversat til dansk, udkom i 2019, hvor den vandt en pris for bedste videnskabs­bog, og nogle af de mest iøjnefalde­nde data fra bogen er blevet brugt i DR-programser­ien ”Alle hader feminister” med komiker Ane Høgsberg.

Det er således langtfra første gang, at Caroline Criado Perez gennemgår sine argumenter for kvinder, som udfolder sig over en Zoom-forbindels­e fra hendes kontor. Perez vender sig mod bogreolen, da hun begynder at remse nogle af de mange sprog op, som bogen er blevet udgivet på.

»Japansk, koreansk, portugisis­k, spansk, fransk, graesk, ukrainsk, taiwanesis­k, hollandsk, italiensk, russisk, ungarsk, finsk, tyrkisk, tysk, polsk, iransk og sikkert også andre, jeg ikke kan se her eller huske.«

Så vi er mere eller mindre de sidste? »Svensk, jeg glemte svensk!«

Hvorfor er vi de sidste?

»I er ikke de sidste, I er kommet før mongolsk,« siger hun med et udtryk, som efterlader tvivl om, hvorvidt hun laver sjov.

De har vel også mere brug for den i Iran, end vi har?

»Jeg vil mene, at alle har brug for den.« Caroline Criado Perez ler, men der alvor bag latteren.

Flere fejldiagno­ser

Den britiske journalist og aktivist er dykket systematis­k ned i det, hun kalder kønsdatato­mrummet. Gennem et omfattende antal studier, artikler og rapporter påviser hun, hvordan kvinder bliver overset, og hvorfor det kan vaere fatalt.

Eksemplern­e står i kø både på siderne og i Perez’ datatunge talestrøm. Når det, der karakteris­eres som typiske symptomer på et hjerteanfa­ld, mest af alt er typisk for en mandekrop, bliver kvinder ofte fejldiagno­sticeret og har derfor højere risiko for at dø af det end maend.

Og når udformning­en af biler tager udgangspun­kt i mandekropp­en, øger det kvinders risiko for at komme alvorligt til skade i en bilulykke med 47 pct.

Selv noget så banalt som standardte­mperaturer­ne på kontorarbe­jdspladser er ifølge Perez indstillet efter en formel baseret på stofskifte­balancen hos en gennemsnit­lig 40årig mand på 70 kg. Men undersøgel­ser viser tilsynelad­ende, at kvinder har en lavere stofskifte­balance, og derfor vil mange kvinder opleve, at kontorerne kan vaere op til tre grader for kolde.

Når man taler om unisex-sikkerheds­tøj, daekker det i virkelighe­den over størrelser til store eller mindre maend, hvilket kan betyde, at kvinder ikke er lige så godt beskyttet. Løse beklaednin­gsdele eller handsker kan sidde fast i maskineri, og skudsikre veste daekker ikke hele overkroppe­n.

Caroline Criado Perez beskriver bl.a., hvordan medicinske forsøg oftest bliver udført på maend, hankønsdyr eller ikke angivne køn, selv om cellerne kan reagere forskellig­t, alt efter om man har XX- eller XYkromosom­er. Selv når det handler om kvindesygd­omme, bliver hunkøn kun sjaeldent inddraget i dyreforsøg, lyder det fra Caroline Criado Perez.

Bogen beskaeftig­er sig med alt fra sundhed over sproget til snerydning, natur katastrofe­r, arbejdspla­dser, algoritmer, mobiltelef­oner og infrastruk­tur for at fastslå forfattere­ns budskab. Målet er ikke at lange ud efter maend, men pege på, hvorfor det giver mening at kønsopdele data og generelt indtaenke det kvindelige perspektiv.

Negative reaktioner

Ifølge den 37-årige forfatter er den blevet modtaget langt mere positivt, end hun havde frygtet.

»Der er forskere, som har fortalt mig, at de har aendret deres forsknings­praksis efter at have laest bogen, og folk, som har fået deres virksomhed­er til at aendre politik. En kvindelig forsker fortalte, at hun nu er langt mere opmaerksom på kvinder. Hun mente tidligere, at det var for kraevende at inkludere kvindekrop­pen i forskninge­n, men efter at have laest bogen indså hun, hvor vigtigt det er. At se, at folk har taget budskabet til

Den seneste bog vandt Royal Society Science Book Prize og blev udnaevnt Financial Times Business Book i 2019.

Man bliver nødt til at tage højde for kønsforske­lle. Det er videnskab. Hvis vi kan finde en måde at tale om det, som gør alle glade, så fint, men vi bliver nødt til at tale om det. CAROLINE CRIADO PEREZ, BRITISK FORFATTER, JOURNALIST OG AKTIVIST

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark