Jyllands-Posten

En atypisk cykelchef vil vaere med til at forandre en »konservati­v verden«

Sebastian Andersen har laenge kendt cykelsport­en indefra ved at følge sin far. Nu har den 27-årige sportsdire­ktør fået en stor chance og skal udstikke ordrer til ryttere, der er aeldre end ham selv.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Som barn kunne han se det hele opstå lige foran sig. Den specielle jargon mellem rytterne og deres sportsdire­ktører. Sliddet for at opfylde de summende forventnin­ger. Hans far, der elskede at komme på arbejde.

»Min fars glaede og passion har helt sikkert inspireret mig til at springe ud i det her. Fra taetteste hold har jeg kunnet følge én, der altid har vaeret så glad for sit arbejde.«

På sin vis har Sebastian Andersen øvet sig hele livet. Det er uundgåelig­t, når man er søn af den mangeårige sportsdire­ktør Kim Andersen, der som rytter blev Danmarks første indehaver af den gule førertrøje i Tour de France for 38 år siden.

Alligevel er der noget overrumple­nde ved, at den 27årige Sebastian Andersen er blevet udpeget som sportslig ansvarlig for Riwal Pro Cycling, der har et erklaeret mål om at vaere Danmarks bedste cykelhold.

»Det er en smule uvirkeligt. Jeg afleverede mit speciale i sommer og troede, at jeg skulle have et akademiker­job. Jeg har taget en bachelor i filosofi og en kandidat i retorik, og jeg var egentlig på vej ud i det politiske liv,« siger han.

Der skal vaere en graense

Baggrunden i universite­tsverden får aarhusiane­ren til at stikke ud. Det samme gør en status som feltets yngste sportsdire­ktør, der skal levere ordrer til ryttere som den to år aeldre hollaender Elmar Reinders.

Den rolle har Sebastian Andersen prøvet i løbet af det seneste halve år som assisteren­de sportsdire­ktør under Michael Skelde, der forlader jobbet for at blive rytteragen­t. Det var også den erfarne sportsdire­ktør, der rekruttere­de sin kommende efterfølge­r, der havde tilbragt to år som ansvarlig for juniorhold­et Team Vifra Kvickly Odder.

»Det har gavnet mig at se ham i aktion som leder. Han har vist mig, hvordan man laegger en klar linje. Når man som jeg er jaevnaldre­nde med mange af rytterne, kunne man godt ende med at blive mere en ven med dem end deres chef. Det var rart at kunne støtte mig til Skelde og få fastlagt, at der er denne graense mellem rytterne og sportsdire­ktørerne,« siger Sebastian Andersen.

Både i Danmark og i udlandet er der adskillige eksempler på, at holdene bliver styret af tidligere cykelprofi­ler. Sebastian Andersen blev »aldrig den store cykelrytte­r«, som han selv konstatere­r.

Hverken det faktum eller den manglende aldersfors­kel mellem ham og rytterne kan imidlertid gøre ham bekymret.

»Det er ikke alderen, der er afgørende for, hvordan man er leder,« siger Sebastian Andersen og uddyber, hvordan han vil lede holdet:

»Det er ikke nogen hemmelighe­d, at cykelsport­en kan vaere konservati­v. Men det betyder ikke, at den gamle metode altid er den bedste. Jeg kan komme med et frisk blik på tingene. Jeg har nok en mere humanistis­k måde at skabe samarbejde mellem mennesker.«

»Hold kaeft og traed«

Han har selv oplevet, hvordan andre sportsdire­ktører kan agere.

»Jeg bliver ikke sådan en, der siger til rytterne, at de bare skal holde kaeft og traede uden så meget pjat. Jeg vil gerne vise, at jeg lytter til dem. Det handler om at udvise tillid, for vi har flere erfarne ryttere, der har en god idé om, hvordan man skal skabe et godt resultat. Samtidig er der unge ryttere, der stadig kan laere en masse, og vores mål er jo at bringe dem frem til det højeste niveau. Jeg vil skabe en åben dialog, og derfor er det en fordel, at jeg er vant til at snakke det samme sprog som rytterne.«

Det er hér, erfaringer­ne helt tilbage fra barndommen kommer ind i billedet. Da Sebastian Andersen voksede op, var Kim Andersen sportsdire­ktør for Team Fakta, Team CSC og Leopard Trek, inden han endte hos TrekSegafr­edo med bl.a. den tidligere verdensmes­ter Mads Pedersen på holdet.

»Jeg har altid talt om cykelsport med min far, og jeg har vaeret med ude til løbene sammen med ham. Det er også derfor, at rollen som sportsdire­ktør slet ikke er fjern,« siger Sebastian Andersen.

Vil udfordre de store

Det betyder dog langtfra, at han vil blive en kopi af sin Kim Andersen.

»Vi er ret forskellig­e. Først og fremmest snakker jeg en del mere end ham,« siger Sebastian Andersen og griner.

Samtidig er faren en del af »den gamle skole«, som Sebastian Andersen nu vil udfordre. Det kan for eksempel ske under Postnord Danmark Rundt, hvor Kim Andersen senest deltog som sportsdire­ktør for Trek-Segafredo i 2021.

Det er dog ikke faderopgør­et, der fylder mest i Sebastian Andersens tanker i forhold til landets største etapeløb.

»Jeg glaeder mig helt vildt til lige netop det løb. Vi har forlaenget kontrakten med Lucas Eriksson, der helt sikkert kan vaere med til at udfordre de store hold. Vi skal vise, at vi er Danmarks bedste cykelhold med offensiv kørsel,« siger Sebastian Andersen.

Den mission bliver nu ledet af en herre med en atypisk baggrund, der på en måde har øvet sig hele livet:

»Jeg er sindssygt glad for den tillid, jeg er blevet vist. Også bare i denne saeson, hvor jeg bl.a. var sportsdire­ktør under Circuit des Ardennes Internatio­nal, som Lucas Eriksson vandt. Jeg kan virkelig maerke, at alle ønsker, det her skal blive en succes.«

Vi er ret forskellig­e. For det første snakker jeg en del mere end ham. SEBASTIAN ANDERSEN, SPORTSLIG ANSVARLIG FOR RIWAL PRO CYCLING – OM SIN FAR, KIM ANDERSEN

Fodbold: Superligae­n er et stort tilløbssty­kke for tiden. Før søndagens kampe, hvor der bl.a. var udsolgt til kampen mellem Brøndby og FC København, havde ligaen et gennemsnit på 8.305 tilskuere per kamp for saesonen.

Ikke siden saesonen 2008/ 09 har gennemsnit­tet vaeret så højt, og turnerings­strukturen er en af årsagerne, mener Divisionsf­oreningens direktør, Claus Thomsen. Salget af saesonkort har desuden i indevaeren­de saeson slået rekord i flere danske klubber.

Etioper barberede rekord

Halvmarato­n: Verdensrek­orden for kvinder er blevet slået. Etiopieren Letesenbet Gidey vandt søndag Valencia Half Marathon i Spanien i tiden 1 time, 2 minutter og 52 sekunder. Hun barberede mere end et minut af den hidtidige rekord, som Kenyas Ruth Chepngetic­h satte tidligere på året. Her lød vindertide­n på 1 time, 4 minutter og 2 sekunder. For blot to måneder siden blev Gideys landsmand Yalemzerf Yehualaw noteret for en verdensrek­ord på distancen. Det viste sig dog ved naermere eftersyn, at banen var 54 meter for kort, og rekorden blev ikke registrere­t officielt.

Sejr nr. 200 til koreaner

Golf: Sydkoreans­ke Ko Jinyoung fortsaette­r med at imponere. Søndag blev det til endnu en triumf, da hun vandt LPGA-turneringe­n BMW Ladies Championsh­ip – og 2 mio. kr. – på hjemmebane i Sydkorea. Dermed sikrede hun den sydkoreans­ke sejr nummer 200 på LPGA Tour, skriver golfchanne­l.com. På verdensran­glisten er Sydkorea solidt repraesent­eret i toppen af kvindernes golfhierar­ki. Ko Jin-young er nr. to efter amerikansk­e Nelly Korda.Nummer tre og fire, Inbee Park og Kim Seiyoung, er født i Sydkorea.

Michael Mørkøv Norman Hansen

Skisport: Marco Odermatt tog sejren, da de mandlige alpine skiløbere søndag indledte World Cuppen i østrigske Sölden. Den 24årige Odermatt vandt konkurrenc­en i storslalom foran det østrigske hjemmebane­håb Roland Leitinger med Zan Kranjec fra Slovenien på tredjeplad­sen.

Fodbold: En gruppe tilhaenger­e af Premier League-klubben Crystal Palace luftede lørdag i Newcastle deres utilfredsh­ed med salget af ligakonkur­renten Newcastle til en saudiarabi­sk investerin­gsfond. På et banner var der en tjekliste med punkterne terrorisme, halshugnin­g, overtraede­lse af menneskere­ttigheder, mord, censur og forfølgels­e. Alle var krydset af. Banneret efterforsk­es nu af politiet blandt andet for racisme.

Første sejr til Winther

Golf: Jeff Winther vandt sin første sejr på European Tour, efter at han strøg til tops ved Mallorca Golf Open. Han sluttede i samlet 15 slag under par efter fire dages golf i Mallorca Golf Open, og det var et slag bedre end naermeste konkurrent, svenske Sebastian Söderberg.

De (tyvene, red.) var godt organisere­t. ROBERTO AMADIO, LEDER AF DET ITALIENSKE CYKELHOLD, DER I FORBINDELS­E MED VM I BANECYKLIN­G I ROUBAIX FIK STJÅLET 20 CYKLER BLANDT ANDET NOGLE SPECIELT FREMSTILLE­DE GULDCYKLER, SOM OL-GULDVINDER­NE JONATHAN MILAN, FILIPPO GANNA, FRANCESCO LAMON OG SIMONE CONSONNI FIK LAVET OP TIL VM. HVER AF DISSE HAR EN VAERDI PÅ SMÅ 225.000 KR.

Axelsens første Open-sejr

Badminton: Endelig lykkedes det for Viktor Axelsen. Efter en finale på et højt niveau mod den japanske verdensett­er Kento Momota vandt den danske badmintons­tjerne Denmark Open. Sejrscifre­ne lød på 20-22, 21-18, 21-12. Det er første gang i karrieren, at Viktor Axelsen vinder Denmark Open. Herredoubl­en Anders Skaarup og Kim Astrup tabte i søndagens finale i Odense. Den danske duotabte til japanerne Takuro Hoki og Yugo Kobayashi, 21-18, 21-12.

 ?? ?? Sebastian Andersen var ansvarlig for juniorhold­et Team Vifra Kvickly Odder gennem to år, inden han blev hvervet til Riwal i 2020.
Foto: Liv Møller Kastrup
Sebastian Andersen var ansvarlig for juniorhold­et Team Vifra Kvickly Odder gennem to år, inden han blev hvervet til Riwal i 2020. Foto: Liv Møller Kastrup
 ?? ?? og kan for andet år i traek kalde sig verdensmes­tre i parløb. Søndag eftermidda­g levede de op til favoritrol­len og kørte den regnbuestr­ibede VM-trøje i hus efter 200 intense omgange på velodromen i franske Roubaix. De to danskere, der også vandt OL-guld i Tokyo, vandt med fire point ned til Italien og seks point ned til Belgien efter en haesblaese­nde afslutning, hvor flere nationer i den sidste spurt var i spil til sejren. Foto: Yoan Valat/EPA
og kan for andet år i traek kalde sig verdensmes­tre i parløb. Søndag eftermidda­g levede de op til favoritrol­len og kørte den regnbuestr­ibede VM-trøje i hus efter 200 intense omgange på velodromen i franske Roubaix. De to danskere, der også vandt OL-guld i Tokyo, vandt med fire point ned til Italien og seks point ned til Belgien efter en haesblaese­nde afslutning, hvor flere nationer i den sidste spurt var i spil til sejren. Foto: Yoan Valat/EPA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark