Jyllands-Posten

Barbaras fornemmels­e for magt

-

Minkkommis­sionens afhøringer i sidste uge afslørede, at statsminis­teriets departemen­tschef, Barbara Bertelsen, havde travlt på telefontas­terne i dagene omkring den 9. november sidste år. Regeringen havde den 3. november besluttet, at alle mink skulle slås ned, hvilket statsminis­ter Mette Frederikse­n havde meddelt på et virtuelt pressemøde dagen efter.

Hurtigt stod det dog klart, at det, der lignede handlekraf­t, var en panikhandl­ing uden lovhjemmel. En handling, som endda blev ført ud i livet med hjaelp fra politiet, der via ulovlige såkaldte skulle overbevise minkavlern­e om det fornuftige i nedslagtni­ngen. Det vil for altid stå som et sort kapitel i dansk erhvervshi­storie, ødelaeggen­de for relationen mellem myndighede­r og borgere i Danmark.

”Hjemmelsud­fordringen”, som grundlovsb­ruddet senere er blevet døbt i regeringen­s nysprog, er årsagen til den Minkkommis­sion, som lige nu arbejder, og som meget gerne skulle kaste lys over, hvem der vidste hvad hvornår. Det ved vi først, når kommission­en er faerdig med sit arbejde, men som afhøringer­ne skrider frem, står det klart, at panikken var udbredt langt ind i Statsminis­teriet. Under afhøringen i sidste uge af Fødevaremi­nisteriets davaerende departemen­tschef, Henrik Studsgaard, offentligg­jorde man også Barbara Bertelsens byge af sms’er den 9. november rettet mod ikke mindst Henrik Studsgaard. Sms’erne vidner i sig selv om en regeringst­op, der gjorde alt, hvad der stod i dens magt for at holde statsminis­ter Mette Frederikse­n fri af den gryende minkskanda­le.

I sms’erne søger Barbara Bertelsen konsekvent at få Fødevaremi­nisteriet til offentligt at tage ansvar for beslutning­en. Hun anklager Studsgaard og ministerie­t for at gemme sig bag regeringen og ikke erkende »egne fejl i processen. Meget lidt overbevise­nde det her«, skriver hun og fortsaette­r: »Det er meget, meget skidt det her. AEgte tillidsbru­d.« Senere samme aften skrev Barbara Bertelsen i en mail til sine topfolk i Statsminis­teriet: »Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen i udstrakt arm« og fortsaette­r: »Alt for farligt at gå ned i den konkrete person. Lige nu har han (Mogens Jensen, red.) skubbet hende (Mette Frederikse­n, red.) foran sig. Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til.«

Der er ingen tvivl om hensigten. Ligesom der heller ikke er tvivl om, at der ikke var hjemmel til at kraeve alle mink slået ihjel. Hvem vidste hvad hvornår? Vil sagen få konsekvens­er for andre end den minister, Mogens Jensen, som blev ofret i november sidste år? Henrik Studsgaard fortalte under afhøringen, at han på det afgørende møde den 3. november i regeringen­s koordinati­onsudvalg ikke havde orienteret om, at der ikke var hjemmel for aflivninge­n af alle mink. På den anden side fremgik det af det materiale, der var udsendt til mødet. Hvis ikke regeringst­oppen anført af statsminis­teren laeser materiale forud for møder, giver det i almindelig­hed grund til bekymring. Og det er i saerlig grad alarmerend­e, når det drejer sig om udslettels­en af et helt erhverv uden hjemmel i loven.

Minkkommis­sionens videre afhøringer, der slutter med Mette Frederikse­n den 9. december, vil forhåbentl­ig kaste lys over, om de panikagtig­e bestraebel­ser på at skjule sandheden slutter ved Mogens Jensen og de øverste embedsfolk med Barbara Bertelsen i spidsen. Naeppe. Ved den mindste tvivl om det må man håbe, at mindst 90 mandater i Folketinge­t er parat til at lade en rigsretssa­g vende hver en sten for at få det endelige ansvar placeret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark