Jyllands-Posten

De fleste står af over for udsigten til et årelangt cirkus om minksagen

- LARS OLSEN journalist og forfatter

I det hedengangn­e DDR dyrkedes en udbredt folkesport – systemkrit­iske vitser, der gav folk afløb for utilfredsh­ed med regimet. En af vitserne var en gåde: Hvad er verdens mindste tidsenhed? Svaret var: en Ulb. Det var dén tid, det tog for DDR-borgeren at slukke sit tv, når den upopulaere partichef Walter Ulbricht tonede frem på skaermen.

Før året er omme, vil mange danskere have en lignende tidsenhed, når de på et splitsekun­d aktiverer fjernbetje­ningen – en mink.

Minkskanda­len satte dagsordene­n i politik og medier meget af det seneste efterår, og med Granskning­skommissio­nen – og den foreståend­e afhøring af statsminis­teren – kommer det massive fokus igen. Og mange orker slet og ret ikke mere mink.

Aflivninge­n af minkene uden lovgrundla­g er selvfølgel­ig en skandale. Den fylder af gode grunde meget i landbrugsk­redse, det gør den også i medierne og blandt en del borgerlige, herunder laesere af denne avis.

Da Altinget for nylig reportered­e fra Venstres landsmøde, hed reportagen ganske rammende: ”Ellemann sagde frihed 47 gange. Men først da han sagde mink, blev han baglandets mand”. Minkskanda­len passer perfekt til den borgerlige fortaellin­g om en magtfuldko­mmen statsminis­ter på kant med lov og privat ejendomsre­t.

Men, men, men … Folk flest deler ikke det massive fokus på mink.

For det første opstår der altid en vis traethed, når medier og politikere kører laenge i samme rille – »sker der virkelig ikke andet ude i verden«, spørges der rundt i stuerne. Hertil kommer en mere fundamenta­l kløft, der har praeget meget af corona-forløbet: Siden foråret 2020 har corona-restriktio­nerne vaeret under massivt bombardeme­nt fra en dagsordens­aettende trekant – medier, erhvervslo­bbyister og dele af opposition­en. Store dele af befolkning­en er imidlertid et andet sted, for dem var (og er) restriktio­nerne en ubehagelig nødvendigh­ed for at bremse smittefare­n, indtil vi fik gang i vaccinen.

Kløften dokumenter­es af Trygfonden­s undersøgel­ser. Da debatten om restriktio­nerne i marts i år kørte for fuld skrue, spurgte Trygfonden, om »politikern­e har begraenset borgernes frihed for meget under corona-krisen«. Det var kun 28 pct. enige i – 65 pct. uenige. Over 70 pct. tilslutted­e sig, at »myndighede­rnes krav til borgerne under epidemien er i det store hele fornuftige«.

I dette perspektiv var minkaflivn­ingen uskøn, men nødvendig.

Det er veldokumen­teret, at tusindvis af menneskeli­ge smittetilf­aelde det seneste efterår kan føres tilbage til minkfarmen­e. Laeg dertil frygten for nye mutationer og udlandets reaktioner. Lovgrundla­get skulle selvfølgel­ig have vaeret der, men grundlaegg­ende var der ikke andet at gøre.

Minkskanda­len mangler noget afgørende for at blive en bevidst forbrydels­e – et motiv.

Vi ved allerede meget om det kaotiske minkforløb. Skandalen mangler noget afgørende for at blive en bevidst forbrydels­e – et motiv. Intet havde vaeret lettere for Mette Frederikse­n end at annoncere minkindgre­bet og i samme åndedrag bede Folketinge­t om lovhjemmel. Når lovgrundla­get først blev etableret for sent, skyldes det efter alt at dømme en stribe megafejl fra en overtraet og lettere panisk regering og centraladm­inistratio­n, godt møre efter måneders dans med corona.

Danmark lukkede allerede ned den 11. marts 2020 – som et af de første lande. Vi er også et af de lande, der er kommet gennem pandemien med faerrest menneskeli­ge og økonomiske tab. Det taerede på kraefter, arbejdsgan­ge og omhyggelig­hed – men i det store perspektiv er det ikke så ringe endda.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark