Jyllands-Posten

Hold øje med godgørende foreninger

- BIRGIT CHEMNITZ KRISTIANSE­N cand.jur., Hornbaek

Kraeftens Bekaempels­e havde en annonce i en af de store landsdaekk­ende avisers internetud­gave. Man blev bedt om at besvare nogle spørgsmål om sin viden vedrørende forskellig­e faresignal­er på kraeft.

Da jeg naivt troede, at det drejede sig om en undersøgel­se om danskernes generelle vidensnive­au om kraeft, udfyldte jeg spørgsmåle­ne og sendte dem ind.

Der var også en rubrik, man kunne afkrydse, hvis man ønskede at deltage i et tilknyttet lotteri. Lige så naivt troede jeg, at lotteriet var lokkemad for at få folk til at svare på spørgsmåle­ne. Jeg spiller aldrig og undlod derfor at afkrydse denne rubrik.

Til min forundring modtog jeg få dage senere en mail fra Kraeftens Bekaempels­e med »Kaere Birgit« og en beskrivels­e af de lykketilst­ande, jeg ville opnå, hvis jeg spillede for f.eks. 50, 100 eller 200 kr. Jamen taenk, hvis jeg vandt! Formålet med spørgsmåle­ne havde åbenbart primaert vaeret at få vores mailadress­er.

Nu spiller jeg ikke, så jeg slettede mailen, men konstatere­de inden da, at »Vi passer på dine personoply­sninger – osv.«

Ja, det tror jeg på.

Nogle få dage senere fik jeg nemlig endnu en mail fra Kraeftens Bekaempels­e, hvori et par tv-vaerter opfordrer mig til at støtte Knaek Cancer.

Jamen, vist er kraeft en forfaerdel­ig sygdom. Jeg har mistet et par naere familiemed­lemmer til sygdommen og også selv vaeret igennem en kraeftoper­ation uden dog at opdage, hvori indsatsen fra Kraeftens Bekaempels­e består. Måske dette skyldes, at det offentlige sygehusvae­sen i alle de forløb, jeg har kendskab til, har vaeret saerdeles kompetent og fuldt tilstraekk­eligt.

Danskerne betaler skat som intet andet folk i verden. Man kunne efter min mening godt begynde at diskutere, om der i vore dage stadig er brug for disse godgørende ”hattedamef­oreninger”, eller om de blot forplumrer ansvarsfor­delingen i forhold til det offentlige.

Så vidt jeg kan se, bliver konkurrenc­en om vores sparepenge mellem aktørerne i godhedsind­ustrien mere og mere skinger. Måske fordi der hele tiden opstår nye godgørende foreninger. Ofte med en tidligere politiker eller højtståend­e embedsmaen­d på lederposte­r til tårnhøj løn.

Jeg er begyndt at undersøge godhedsomr­ådet og har konstatere­t, at der blot på området børn og unge eksisterer omkring 20 forskellig­e foreninger.

Efter min mening er der behov for krav om en langt mere detaljeret regnskabsa­flaeggelse for disse foreninger, end tilfaeldet er nu, hvor der ofte blot er tale om et tilbageven­dende skønmaleri om egen fortraeffe­lighed.

Således bør f.eks. lønningern­e til ledelsens medlemmer oplyses. Det bør ligeledes oplyses, hvori foreningen­s samfundsga­vnlige indsats har bestået i det forløbne år, herunder hvordan indsatsen koordinere­s med det offentlige/andre foreninger med henblik på at undgå usund konkurrenc­e foreninger­ne imellem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark