Jyllands-Posten

Gennembrud saetter turbo på at genskabe koralrev

I mange år har det vaeret en drøm at kunne genplante verdens tabte koralrev. Nu åbner et gennembrud vejen for, at koraller kan dyrkes langt hurtigere på land og plantes ud i havet i stor skala.

- THOMAS GRINGER JAKOBSEN journalist, Verdens Bedste Nyheder

Livet i havet fik en kongelig håndsraekn­ing i forrige uge, da den engelske prins William for første gang uddelte sin såkaldte Earthshot-pris. Prisen er delt op i fem gange 1 mio. britiske pund, og den uddeles indtil 2030 hvert år til fem projekter, organisati­oner eller idéer, der gør mest for at beskytte og genoprette verdens natur.

Prisoverra­ekkelsen var en festlig affaere, hvor blandt andet skuespille­ren Emma Watson og Liverpoolf­odboldstje­rnen Mohamad Saleh overrakte priserne, mens bands som Coldplay spillede. Men den celebre prisfest sker på en dyster baggrund.

Verdens natur er under staerkt pres og ikke mindst i havet.

I kategorien ”Revive the Ocean” (genopliv havet) vandt virksomhed­en Coral Vita, der er verdens første kommerciel­le koralfarm. Coral Vita blev oprettet i 2019 af de to venner Gator Halpern og Sam Teicher, der mødtes på Yale School of Forestry and Environmen­tal Studies. De oprettede deres koralfarm i byen Freeport på øen Grand Bahama,

øst for Florida. Her dyrker de i dag 24 forskellig­e arter af koraller.

I de seneste 30 år er halvdelen af de koraller, der tidligere levede i verdenshav­ene, døde. Det skyldes blandt andet forurening, fiskeri og ukontrolle­ret turisme, og i nogle tilfaelde er korallerne ligefrem blevet gravet op af havet for at blive braendt til kalk.

I de senere år er en endnu større trussel mod korallerne dukket op i form af klimaforan­dringerne, der gør vandet i havene for varmt for de sarte koraller. Hvis klimaforan­dringerne ikke bremses, forventer forskerne, at 90 pct. af verdens koraller vil vaere døde inden 2050.

Derfor er de to venner, der modtog årets Earthshot-pris, langtfra de første til at prøve at dyrke koraller i stor skala for at hjaelpe med at genskabe koralreven­e. I de seneste årtier har der vaeret mange forskellig­e projekter, hvor man har prøvet at dyrke koraller på metalstati­ver under vandet eller på reb.

Det kan også godt lade sig gøre, men korallerne vokser ofte meget langsomt.

På farmen i Bahamas dyrker Halpern og Teicher korallerne på en anderledes måde. Først og fremmest dyrker de ikke korallerne ude i havet, men i store tanke inde på land.

For det andet bruger de en ny teknik, der kaldes mikrofragm­entering, hvor de forsigtigt skaerer stykker af levende koral i mange små stykker, som de derefter planter individuel­t på store trådnet i tankene.

Når de samtidig styrer vandkvalit­eten og temperatur­en helt nøjagtigt, får det korallerne til at vokse langt hurtigere end ude i havet. Ifølge Coral Vita kan korallerne vokse op til 50 gange hurtigere på denne måde, og det gør det muligt at dyrke koraller frem på få måneder eller år, hvor det før ville tage årtier.

Det er isaer en fordel for nogle af de vigtige rev-opbyggende koralarter som den langsomt voksende hjernekora­l.

Sidst, men ikke mindst giver tankene mulighed for at stresse korallerne, så de kan haerdes, før de igen skal udplantes i havet. Ved at skrue op for temperatur­en i tankene og gøre vandet mere surt kan Coral Vita udvaelge de koralstykk­er, som har større naturlig modstandsk­raft over for stigende vandtemper­atur og faldende pH-vaerdi.

Det er vigtigt, fordi verdenshav­ene i disse år både bliver varmere på grund af klimaforan­dringerne og samtidig surere på grund af, at atmosfaere­ns CO2 bliver optaget af vandet.

Bag de mange gode hensigter om at redde havet handler kampen om koralreven­e også om penge og forretning. Coral Vita er en virksomhed, der saelger koraller til udplantnin­g til forskellig­e typer kunder.

Det kan vaere regeringer eller organisati­oner, der ønsker at genskabe koralrev for naturens skyld og for at beskytte det fiskeri, korallerne danner basis for, og som giver job og mad på bordet for omkring 500 mio. mennesker.

Men det kan for eksempel også vaere ejere af store luksushote­ller, der i sin tid blev bygget ved koralrev, men hvor korallerne på grund af mange års turisme er blevet slidt ned. Og hvor ejerne kan bruge korallerne til at tiltraekke kunder.

På verdenspla­n giver koralreven­e hvert år en turistindt­aegt på omkring 36 mia. dollars. Kampen om korallerne­s fremtid fortsaette­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark