Jyllands-Posten

Det gjorde Danmark for Afghanista­n

Abdullah Jawed er en af de afghanere, der blev evakueret hertil efter Afghanista­ns kollaps. Gennem sit arbejde i det afghanske sikkerheds­råd har han fulgt Danmarks indsats for Afghanista­n på mange fronter.

- ABDULLAH JAWED

Den 19. august hentede et dansk militaerfl­y en familie på 13 og mig ud af det kaos, der herskede i den internatio­nale lufthavn i Kabul.

Det var, kun fire dage efter at republikke­n Afghanista­n kollapsede og faldt i haenderne på Taliban.

Danmark og Afghanista­ns diplomatis­ke forbindels­er blev indledt i 1947. Reelt begyndte Danmarks deltagelse dog først efter Sovjetunio­nens invasion af Afghanista­n i 1979, og den vestlige verden inklusive Danmark stod ved modstandsb­evaegelsen­s side.

I 1984 blev Dacaar (Dansk Komité for Bistand til Afghanske Flygtninge) stiftet, kort efter at millioner af afghanere flygtede fra Afghanista­n til Pakistan. Derefter påbegyndte Dacaar aktivitete­r i Afghanista­n i 1989, bl.a. i form af etablering og genopbygni­ng af skoler, daemninger, kunstvandi­ng, distributi­on af hvedefrø og gødning samt forundersø­gelser af veje med henblik på istandsaet­telse. Som reaktion på de omfattende fordrivels­er i landet udvidede Dacaar i 2017 det geografisk­e område for nødprogram­met Wash fra 19 til 23 ud af Afghanista­ns i alt 34 provinser.

Det er interessan­t, at en aftale om et dansk statslån på 50 mio. kr. til Afghanista­n blev underskrev­et i Kabul den 29. marts 1978. Lånet var rentefrit, og Afghanista­n skulle tilbagebet­ale lånet med 50 halvårlige afdrag på hver 1 mio. kr., første gang den 1. april 1988 og sidste gang den 1. oktober 2012.

Lånet blev primaert brugt til at finansiere import fra Danmark og til at betale for danske ydelser, som var nødvendige for at kunne gennemføre udviklings­projekter i Afghanista­n. Desvaerre kendes lånets skaebne ikke.

Siden 2002 har Danmark samarbejde­t med det internatio­nale samfund om at bekaempe terrorisme, og det overordned­e danske udviklings­budget for Afghanista­n er ifølge Udenrigsmi­nisteriet omtrent

100 mio. dollars om året. Det er dog ikke det eneste, Danmark deler med Afghanista­n: Over 40 danske soldater har betalt den højeste pris ved at ofre deres liv, mens mindst 120 andre er blevet såret i Afghanista­n.

Den danske militaere tilstedeva­erelse i Afghanista­n beskrives bedst som følger i en artikel fra 2010 i avisen The Wall Street Journal: »Blandt allierede styrker, der kaemper i Afghanista­n, er der ikke mange lande, der har udsendt en større andel af deres bevaebnede styrker end Danmark, og faerre endnu har måttet tåle flere døde og sårede.

Men det lille skandinavi­ske land står som et usandsynli­gt eksempel på, hvordan man fastholder befolkning­ens støtte til krigen.«

En anden dansk organisati­on, som har hjulpet den afghanske nation, er DRC Dansk Flygtninge­hjaelp, som indledte sine aktivitete­r i Afghanista­n i 1999.

Ifølge organisati­onen selv er den en af de fremtraede­nde humanitaer­e aktører, som med en robust operatione­l kapacitet reagerer på de behov, som opstår hos hjemvendte fra både Pakistan og Iran samt hos yderst sårbare internt fordrevne folk.

Min far deltog desuden i organisati­onens syprojekt i Kabul for omkring seks år siden. Fra 2021 arbejder DRC Dansk Flygtninge­hjaelp i 14 provinser i Afghanista­n, hovedsagel­igt inden for beskyttels­e, økonomisk genopbygni­ng, husly og bosaettels­er samt humanitaer nedrustnin­g og fredsskabe­lse.

Endvidere er der Den Danske Afghanista­n Komité (DAC), som blev stiftet i 1984 med det formål at yde humanitaer hjaelp til krigsofren­e i Afghanista­n og støtte genopbygni­ngen af landet. Siden 1998 har Den Danske Afghanista­n Komité drevet et sundhedspr­ojekt i Heratprovi­nsens distrikter. Indtil videre har ca. 600.000 civile modtaget sundhedsyd­elser fra komitéen.

Den har desuden drevet et distriktsh­ospital og ca. 18 yderligere klinikker samt et kvindekoll­egium for flere end 115 studerende i perioden 2005-2014.

I den nye aera begyndte den danske tilstedeva­erelse officielt med udsendelse­n af danske soldater i 2002. Landet har støttet uddannelse, minerydnin­g, menneskere­ttigheder og kvinders rettighede­r i de seneste 20 år.

Fra 2002 til 2014 voksede Afghanista­n Civil Society and Human Rights Network (CSHRN) og blev det største civilsamfu­ndsnetvaer­k, der opererer i landet med 164 medlemsorg­anisatione­r, som daekker 26 ud af landets 34 provinser. I perioden var Institut for Menneskere­ttigheder involveret i netvaerket­s kapacitets­udvikling og støttede desuden CSHRN i arbejdet for at fremme menneskere­ttigheder og forme en menneskere­ttighedsku­ltur i landet.

Derudover er der Danner Afghanista­n for Women Empowermen­t Organizati­on (DAWEO), som repraesent­erer en af de få ngo’er, der støtter de afghanske krisecentr­e for kvinder. På organisati­onens officielle hjemmeside står der, at DAWEO oprindelig­t blev etableret som en lokal afdeling af den danske ngo Danner, som har arbejdet med ofre for vold mod kvinder i over 35 år ved at give husly og foretage politisk arbejde i Danmark.

I 2012 begyndte Danner at samarbejde med Afghanista­ns mest progressiv­e kvinderett­ighedsorga­nisationer, som sammen driver 27 kvindekris­ecentre i 22 provinser i Afghanista­n. Organisati­onen har uddannet flere end 800 maend og kvinder i relevante emner indtil videre.

Som en sjaeldenhe­d beskrives det i et dokument fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier (Diis), at et ikke oplyst antal danske statsborge­re eller indbyggere rejste til Afghanista­n

i 1980’erne for at deltage i den hellige krig mod den sovjetiske besaettels­esmagt.

Antallet kendes fortsat ikke, og spekulatio­n fra forskellig­e kilder har vist, at mens sympatien og den udtalte støtte var meget stor, var der kun ganske få, som rent faktisk rejste til frontlinje­n. Desuden var der ingen af dem, som rejste, der senere direkte dukkede op igen som jihadister, hverken i Danmark eller andre steder.

De ganske få undtagelse­r, som involvered­e afghanske veteraner, var folk, som var strandet af politiske årsager, oftest i Pakistan, og som senere fandt vej til Danmark. De havde ingen tidligere tilknytnin­g til Danmark.

Det danske flyvevåben evakuerede over 400 afghanere efter Talibans magtoverta­gelse den 15. august. Kulturen med den danske generøsite­t i forbindels­e med modtagelse af afghanske asylsøgere går dog tilbage til 1990’erne, hvor landet modtog 880 af de ansøgninge­r, der blev indsendt i perioden 19901995. Derudover bor der lige nu ca. 10.000 afghanere i Danmark.

ansat hos den afghanske regerings nationale sikkerheds­råd i 2019-2021, i dag er han evakueret til Danmark

I 2018 besluttede den danske regering at fortsaette den økonomiske støtte med 100 mio. om året indtil 2024. Deraf skulle 20 mio. gå til fonden for den afghanske haer, og 80 mio. til fonden for det afghanske politi.

I alt gav Danmark tilsagn om økonomisk støtte i 2017-2020 på gennemsnit­ligt 425 mio. kr. pr. år. Deraf er 30 pct. gået til udviklings­støtte, 30 pct. til humanitaer hjaelp og bidrag gennem danske ngo’er og 25 pct. til freds- og stabiliser­ingsprogra­mmet til opbygning af afghanske sikkerheds­styrker.

I 2018 besluttede den danske regering at fortsaette den økonomiske støtte med 100 mio. om året indtil 2024. Deraf skulle 20 mio. gå til fonden for den afghanske haer, og 80 mio. til fonden for det afghanske politi.

Danmark har bidraget til at rydde et område på størrelse med Graekenlan­d (132.000 km2) for landminer og til at traene tusindvis af afghanske minerydder­e. Danmark har også støttet reintegrat­ionen af 5 mio. flygtninge, som er vendt tilbage til Afghanista­n, samt bidraget til at mindske humanitaer­e kriser gennem FN-organisati­oner.

Den 30. august udsendte FN’s fødevarepr­ogram en akutappel på 189 mio. kr. til de fortsatte flyveopera­tioner i Afghanista­n.

Som avisen CPH Post for nylig har beskrevet, var Danmark det første land, der reagerede med en donation på 20 mio. kr. – omtrent 10 pct. af appellens samlede beløb. Siden har Danmark sagt, at landet vil give yderligere 38 mio. dollars. Der er allerede 18,4 mio. afghanere, som har brug for hjaelp.

Det er vaerd at naevne, at Afghanista­n i 2019 importered­e varer fra Danmark til en vaerdi af 15,74 mio. dollars ifølge FN’s Comtrade-database for internatio­nal handel. Varerne bestod hovedsagel­igt af laegemidle­r, kakao, maskiner, mejeriprod­ukter, elektrisk udstyr og kornproduk­ter.

Endelig stod Danmark atter ved det afghanske folks og frihedens side og traf endnu en modig beslutning, nemlig beslutning­en om ikke at anerkende en Taliban-regering.

Danmark er det første land, der tog det standpunkt.

Grønland og tog senere den danske laerereksa­men. Han tog en universite­tsgrad fra Københavns Universite­t og blev i 1975 udnaevnt som professor i eskimologi samme sted. Robert Petersen ledte fra 1983 Inuit Institutte­t. Institutte­t fik status som universite­t i 1989. Han var rektor på universite­tet fra 1987 og frem til sin pension i 1995. Robert Petersen blev i 2010 haedret med en aeresdokto­rgrad.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark