Jyllands-Posten

»Vaer den, du er, og gør det så godt, du kan«

John Sivebaek har vaeret med hele vejen i dansk fodbolds guldalder. Nu deler han ud af sine erfaringer til unge fodboldspi­llere.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

»Glimrende set af den unge Vejle-back,« lød det fra DRmedkomme­ntator Tommy Troelsen (selv mangeårig Vejle Boldklub-koryfae), da han havde set John Sivebaek lave karrierens eneste mål på det danske landshold.

Danmark mødte Irland i Dublin på en mudret Lansdowne Road, den sidste kvalifikat­ionskamp til VMslutrund­en i 1986 i Mexico, og efter at Preben Elkjaer og Michael Laudrup havde bragt Danmark på 2-1, stod kampen på vippen.

Irerne pressede på. Men da spillede John Sivebaek bande, som det hed dengang, med Michael Laudrup, fra egen banehalvde­l drev han bolden frem, Preben Elkjaer var ved at løbe i offside, og så trak John Sivebaek diagonalt, han halsede forbi to irere og lobbede bolden i mål med sit ellers kolde venstreben. John Sivebaek var så uvant med at lave mål, at han lidt kejtet stak armene i vejret. 3-1 til Danmark, der vandt 4-1 for 36 år siden.

Som dreng havde han bronkitis og blev derfor sat på mål, men da sygdommen fortog sig, blev han markspille­r. I stedet satte traeneren i Vejle Boldklub Troels Rasmussen (mangeårig målmand i AGF og på landsholde­t) på mål. De to havde kaempet om samme plads. Først som drengespil­ler besluttede John Sivebaek sig endegyldig­t for at droppe drømmen om at blive målmand. Heldigt nok.

For John Sivebaek skabte sig en karriere i dansk fodbolds guldalder som wingback. Han var med ved EM i Frankrig i 1984, den første slutrunde, som Danmarks fodboldlan­dshold overhovede­t kvalificer­ede sig til, han spillede med i den EMkvartfin­ale mod Spanien, som danskerne tabte efter straffespa­rkskonkurr­ence i Lyon.

To år senere var han med i VM-truppen i Mexico. Han blev skiftet ind i stedet for Frank Arnesen i 1-0-sejren over Skotland, og han var på banen i 90 minutter, da Danmark slog Tyskland med

2-0. Også EM i 1988 blev han udtaget til.

Da var han to år tidligere skiftet fra Vejle til Manchester United, siden spillede han i Saint-Étienne i Frankrig, derefter fulgte ophold i AS Monaco i Frankrig og Pescara i Italien, inden han vendte tilbage til dansk fodbold med saesoner i både Vejle Boldklub og AGF.

Vandt EM i Sverige

EM i 1988 blev ikke en dansk succes, men fire år senere var der gevinst: John Sivebaek og holdkammer­aterne vandt EM-slutrunden i Sverige, og de, der så semifinale­n mod Holland, husker givetvis, at John Sivebaek til sidst stort set ikke kunne løbe. Han blev dog klar til finalen mod Tyskland, hvor han midtvejs i anden halvleg ved 1-0 til Danmark udgik for ikke at risikere, at skaden sprang op. Kim Vilfort cementered­e 2-0-finalesejr­en.

Kan man som profession­el fodboldspi­ller ønske sig mere, end det John Sivebaek opnåede? Fire slutrunder med landsholde­t, 87 kampe og 1 mål, og desuden skrev han sig ind i historien som den, der lavede det første mål for Manchester United med legendaris­ke Alex Ferguson som manager. Et mål sat ind direkte på frispark mod Queens Park Rangers.

»Da jeg skiftede til Pescara i 1992, taenkte jeg dengang, at jeg nok skulle vaere blevet i Monaco med Arsène Wenger som traener. Der var kaos i klubben i Italien. Nu bagefter er vi kun glade for, at vi også fik den store oplevelse med og laerte en ny kultur at kende. Nej, jeg fortryder ikke noget,« siger John Sivebaek, som vendte tilbage til Vejle og blev medejer af og direktør i kontorfors­yningsvirk­somheden Severin Wulff med 30 ansatte.

Rådgiver spillere

Efter sin aktive karriere har han arbejdet som rådgiver for spillere, blandt andet var han med, da Vejle-drengen Thomas Gravesen blev solgt fra Everton til Real Madrid, den måske mest opsigtsvae­kkende handel, en dansk fodboldspi­ller har vaeret involveret i.

Det var også glimrende set af den nu erfarne Vejle-back, der som ung fodboldspi­ller uddannede sig inden for økonomi og skat i Vejle Kommune. Dengang var de fleste spillere på halvtid, og i Vejle var det klubbens navnkundig­e sekretaer, Ejgil Jensen, man spurgte til råds, når en udenlandsk klub lokkede. Agenter og rådgivere brugte man ikke.

I fire år har han haft sit eget firma, Sivebaek Sports Management, hvor han rådgiver profession­elle fodboldspi­llere. Men hvad er egentlig det bedste råd, han selv har fået i sin karriere?

John Sivebaek taenker sig om, han ender til sidst med ord, som de tidligere Vejletraen­ere Ole Fritsen og Poul Erik Bech ofte fortalte ham, da han indledte sin livsbane i fodboldens univers:

»Vaer den, du er, og gør det så godt, du kan.«

Det har John Sivebaek efterlevet i 60 år, siden 1978 har han vaeret sammen med Annette, de blev gift i 1987, og de har to voksne sønner, Christian og Nicolai. Også på den front glimrende set af John Sivebaek.

John Sivebaek, tidl EM-vinder, rådgiver, Vejle

 ?? ?? John Sivebaek med trøjen, han spillede i for Manchester United under manager Alex Ferguson. Foto: Ernst van Norde
John Sivebaek med trøjen, han spillede i for Manchester United under manager Alex Ferguson. Foto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark