Jyllands-Posten

SAS-chef: »Vi kaemper for at overleve«

Vi er nødt til at forandre SAS, så vi har en fremtid, siger SAS’ nye topchef.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Efter tre haesblaese­nde måneder har SAS’ nye topchef, Anko van der Werff, dannet sig et overblik over de massive udfordring­er, som flyselskab­et står overfor her på pandemiens bagkant. Og den 46-årige hollaender er direkte og kontant, når han beskriver situatione­n for SAS, som i år har 75-års jubilaeum.

»SAS kaemper for at overleve. Når jeg ser, hvordan markedet er nu, hvordan vores kunder aendrer sig og størrelsen af vores gaeld, står det fuldstaend­ig klart, at vi er nødt til at gøre tingene markant anderledes. Det er en kamp for at aendre SAS, så vi har en fremtid,« siger Anko van der Werff i sit første store interview med et dansk medie.

Han fremhaever, at SAS er ramt af en cocktail af problemer, der presser selskabet på sin eksistens.

Coronakris­en har medført enorme milliardta­b for hele luftfartsi­ndustrien. Erhvervsli­vet vil rejse mindre i fremtiden, og det vil ramme SAS hårdere end konkurrent­erne.

SAS har tilmed vaeret nødt til at påtage sig gaeld og forpligtel­ser på 27 mia. kr., og det vil tynge selskabet mange år frem. Samtidig har SAS dyrere overenskom­ster end de fleste andre selskabers.

Snarlige forhandlin­ger

Derfor har koncernche­fen varslet, at de større fagforenin­ger bliver indkaldt til forhandlin­ger, der skal sikre større fleksibili­tet, effektivis­eringer og lavere omkostning­er. Tidsfriste­n for forhandlin­gerne er tre måneder.

»Herefter skal jeg vide, hvor vi står,« siger Anko van der Werff.

Indkaldels­en til forhandlin­ger kommer, efter at piloter og kabinepers­onale i de seneste uger har demonstrer­et mod, at SAS har etableret nye produktion­splatforme med billigere overenskom­ster.

Opsagte medarbejde­re har dermed ikke automatisk ret til at blive genansat i de nye selskaber. Det har skabt store frustratio­ner blandt mange ansatte.

Dansk Pilotforen­ing er klar til at gå i dialog, hvis der bliver indkaldt til forhandlin­ger.

»Vi er meget interesser­ede i at finde løsninger. Men udfordring­erne skal løses med de piloter og kabineansa­tte, som SAS har opsagt og lovet genansaett­else. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis SAS vil,« siger Henrik Thyregod. Han er formand for Dansk Pilotforen­ing, DPF, og naestforma­nd i SAS Pilot Group.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef hos Sydbank, skal SAS have vaesentlig­t billigere og mere fleksible overenskom­ster, hvis selskabet skal klare sig i konkurrenc­en.

»SAS mister milliardin­dtaegter, når forretning­sfolk vil rejse mindre. Ferietrafi­kken vil vokse, og her konkurrere­r SAS med lavprissel­skaberne, som har langt lavere omkostning­er,« siger Jacob Pedersen.

 ?? ?? Foto: Jens Dresling/Polfoto
Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark