Jyllands-Posten

Kryptovalu­ta

-

omdiskuter­ede kryptovalu­taer.

»Vores holdning til kryptovalu­taer er stadig den samme, selv om der nu kommer ETF’er. De underligge­nde valutaer er jo stadigvaek uregulered­e og utroligt volatile, selv om du nu pakker dem ind i en ny skal,« siger Ulla Brøns Petersen.

Invester med forsigtigh­ed

Dansk Aktionaerf­orening opfordrer også danskerne til at vaere forsigtige med at satse sparepenge­ne i digitale valutaer.

»Overordnet set betragter vi fortsat kryptovalu­ta som et spekulativ­t produkt, som indeholder alt for meget risiko til helt almindelig­e private investorer. Men for de mest risikosøge­nde investorer kan den nye ETF vaere et godt bud på en nem eksponerin­g,« siger adm. direktør Mikael Bak.

Han påpeger, at kryptovalu­taer bliver mere og mere populaere blandt investorer­ne, selv om risikoen er stor. Derfor er det en god ting, at det nu bliver muligt at investere i bitcoin via fonde, som er under opsyn fra myndighede­rne i USA.

Hvis man som privat investor vil dyppe taeerne i markedet, anbefaler Mikael Bak, at man højst investerer 5 pct. af sin portefølje.

Handelspla­tformen Nordnet er åben for på sigt at se naermere på at tilbyde krypto-ETF’er til sine ca. 300.000 kunder i Danmark, hvis det viser sig, at investerin­gsformen vinder indpas.

I dag kan Nordnets kunder kun blive eksponeret til valutaerne bitcoin og ethereum via såkaldte certifikat­er, hvor man satser på, at prisen enten skal stige eller falde.

»Vores brugere har som udgangspun­kt interesse i alt, hvad der kan handles. Derfor tror jeg også, at de vil vaere interesser­ede i det her nye produkt,« siger Per Hansen, som er investerin­gsøkonom for platformen.

Bitcoin er størst

Indtil videre har én bitcoinfon­d, Proshares Bitcoin Strategy ETF, fået grønt lys i USA. Den kom på børsen i New York tirsdag i forrige uge. Ifølge Bloomberg havde fonden den naestbedst­e debut af alle amerikansk­e ETF’er. Mediet skriver desuden, at der er flere på vej.

Der findes et hav af kryptovalu­taer, men bitcoin er den største og den langt mest vaerdifuld­e med en markedsvae­rdi på omkring 1,2 billioner dollars. Herefter kommer valutaerne ethereum og binance coin.

På handelspla­tformen Etoro kan private danskere investere direkte i kryptovalu­taer. I 3. kvartal var de mest købte valutaer XRP, bitcoin og cardano. Den meget omtalte valuta dogecoin, der har en hund som logo, ligger på femteplads­en.

Trods den store købelyst mener Finanstils­ynet alligevel, at private skal holde sig fra markedet, medmindre de er parate til at miste hele deres investerin­g fra den ene dag til den anden.

»Kryptovalu­taer er risikable, fordi de ikke er bakket op af en stat som andre valutaer. Hvis alle pludselig beslutter sig for, at bitcoin er uinteressa­nt, mister den hele sin vaerdi,« siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef for forbrugerb­eskyttelse.

»Hvis man er villig til at tage den risiko og i øvrigt har råd til det, er det fint nok. Men man skal gøre sig klart, at man kan vågne op i morgen, og så kan hele ens investerin­g vaere tabt,« siger hun.

De underligge­nde valutaer er jo stadigvaek uregulered­e og utroligt volatile, selv om du nu pakker dem ind i en ny skal. ULLA BRØNS PETERSEN, KONTORCHEF, FINANSTILS­YNET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark