Jyllands-Posten

Man behøver ikke hoppe på hjemmearbe­jdsbølgen

Vi skal passe på, at hjemmearbe­jde ikke kommer til at overskygge fordelene ved at mødes fysisk.

- JANNIE LAURBERG Group CHRO People, Culture & Strategy i GlobalConn­ect finans@finans.dk

De sidste restriktio­ner er ophaevet, og vi kan nu for alvor tage hul på arbejdsliv­et post corona. Lige nu ser det ud til, at det for mange vil betyde en hverdag med markant mere hjemmearbe­jde, end før pandemien brød ud. Mange undersøgel­ser peger på, at danskerne gerne vil arbejde mere hjemme, og flere virksomhed­er har sågar valgt at opsige det faste domicil eller flytte til et mindre, fordi der både er økonomiske, miljømaess­ige og individuel­le fordele ved hjemmearbe­jde.

Jeg er som udgangspun­kt enig i, at mere fleksibili­tet er et plus, men vi skal vaere opmaerksom­me på ikke at hoppe med på hjemmearbe­jdsbølgen uden at taenke over, hvad vi giver slip på ved ikke at mødes fysisk.

En af de helt store ulemper ved mere hjemmearbe­jde er, at meget af det uformelle går tabt. Det kan vaere dialogen over frokosten, diskussion­erne ved kaffemaski­nen eller den uformelle snak hen over skrivebord­ene. Jeg taler her om den naere og fine form for menneskeli­ge kontakt, der skabes i samspil, giver energi og får idéer til at spire eller er med til at øge vores laering, når faglige diskussion­er opstår naturligt.

Disse situatione­r og samtaler skaber samtidig rum, hvor vi sammen i et team kan diskutere, hvad ledelsen netop har meldt ud på et stormøde eller i en faellesmai­l, der kommer til at have betydning for lige netop os og vores afdeling.

Den uformelle dialog og menneskeli­ge kontakt til kollegerne opstår ikke på samme måde, hvis vi aldrig er på kontoret på samme tid. Regelmaess­ig kontakt gør os i stand til at tale bedre sammen og traeffe bedre beslutning­er både på kort og lang sigt.

Det er svaert at genskabe den samme energi bag en todimensio­nel skaerm, som man oplever ved f.eks. at sidde sammen i en fysisk workshop. Netop derfor bør vi taenke grundigt over, hvor meget hjemmearbe­jde skal fylde i praksis.

Alle virksomhed­er står lige nu over for et aktivt til- eller fravalg. Kursen skal saettes post corona — og det er lige så meget et aktivt valg at takke ja til mere kontorarbe­jde og mindre hjemmearbe­jde, som det er at opsige domicilet og udelukkend­e arbejde virtuelt.

Vi kan ikke vende tilbage til tiden før corona — posen er blevet rystet, og det er nu op til ledelser at vurdere, hvordan deres virksomhed­er kommer videre.

I GlobalConn­ect har vi for laenge siden besluttet, at vi i udgangspun­ktet vil vaere på kontoret.

Det har corona ikke aendret på — tvaertimod — den store maengde hjemmearbe­jde har med al tydelighed vist vaerdien af denne indstillin­g og overbevist os om, at det er på arbejdspla­dsen, magien opstår.

Helt konkret betyder det, at vi har fokus på at skabe en fysisk arbejdspla­ds, der danner de bedst mulige rammer for at løse forskellig­e typer af opgaver.

Det skal vaere et sted, hvor medarbejde­rne har lyst til at vaere. Og i forhold til hjemmearbe­jdsdage mener vi, at det bør tilrettela­egges ud fra et naerhedspr­incip i de enkelte teams mellem leder og medarbejde­r, så det giver mening i forhold til de interne dynamikker mellem medarbejde­rne og de konkrete arbejdsopg­aver.

Uanset hvilken model man vaelger — mere eller mindre hjemmearbe­jde — bør beslutning­en vaere velfundere­t og tage udgangspun­kt i, hvad der giver mest mening for ens virksomhed, medarbejde­re og kernevaerd­ier.

Det vigtigste er, at man tager stilling — at vi ikke bare følger med strømmen, fordi alle andre gør det.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark