Jyllands-Posten

Miljøet betyder mindre, når vi energireno­verer

Lysten til at bidrage til den grønne omstilling falder, jo aeldre en boligejer bliver.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Saldo er vigtigere end CO2, viser en undersøgel­se.

Over halvdelen af boligejern­e prioritere­r nemlig besparelse­r på energiregn­ingen højere end hensynet til den grønne omstilling, når de vil energireno­vere deres bolig.

Yougov har for Realkredit Danmark undersøgt danske boligejere­s motiver for at energireno­vere. Det er aktuelt ikke mindst i en periode, hvor energipris­erne stiger markant, og det langtfra kan udelukkes, at udviklinge­n fortsaette­r, mener Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

»Det er naeppe en kaerkommen nyhed op til fyringssae­sonen. En gennemsnit­sfamilie vil få en ekstra regning på ca. 800 kr. alene på grund af de høje og stigende naturgaspr­iser,« siger han.

Højere energipris­er kan derfor booste interessen for at minimere omkostning­erne, vurderer han.

Kun 12 pct. af boligejern­e vil energireno­vere boligen af hensyn til den grønne omstilling. 52 pct. gør det for at spare penge. 22 pct. for at få et bedre indeklima.

Alderen har stor betydning for, hvordan man prioritere­r, viser undersøgel­sen. 22 pct. af boligejern­e mellem 22 og 29 år prioritere­r lysten til at bidrage til den grønne omstilling som vigtigst.

Men de grønne ambitioner forsvinder langsomt, jo aeldre en boligejer bliver.

»Det er bemaerkels­esvaerdigt, at der er et sådant skifte i prioritete­rne, når man krydser de 30 år,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Der er et stort potentiale for energiforb­edringer. Naesten 40 pct. af parcelhuse­ne har et af de dårligste energimaer­ker, nemlig E, F og G.

Ikke overrasken­de er der ifølge undersøgel­sen stor modstand mod nye energiafgi­fter. Til gengaeld fylder tilskud til energiforb­edringer meget. 66 pct. af boligejern­e ønsker større tilskud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark