Jyllands-Posten

SAS’ flyvende hollaender: »Vi er ganske enkelt tvunget til at tilpasse os en ny normal«

SAS’ koncernche­f, Anko van der Werff, advarer om, at pandemien ikke er slut. SAS ser ind i en helt ny virkelighe­d, som kraever store forandring­er. Det er hårdt derude, og det er eksistenti­elt, fastslår koncernche­fen i sit første store interview med et dan

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Anko van der Werff raekker den knyttede naeve frem og hilser med knoerne. Topchefen i SAS føler sig endnu ikke komfortabe­l med at trykke hånd, for han er langtfra sikker på, at covid-19 har sluppet sit tag.

Hollaender­ens forsigtigh­ed, da han tager imod i hovedkvart­eret i Frösundvik naer Stockholm, understreg­er den usikkerhed, som fortsat hersker i luftfarten, selv om en stor del af verdens lande er genåbnet, og en raekke restriktio­ner er lempet eller fjernet.

»Jeg er ikke overbevist om, at vi er ude af pandemien. De baltiske lande lukker ned, og Polen og Rumaenien slås med stigning i smitten. I Storbritan­nien forudser premiermin­ister Boris Johnson en barsk vinter. Jeg tror, at vi vil se flere nedlukning­er og restriktio­ner i et eller andet omfang,« siger Anko van der Werff.

Da den 46-årige hollaender i slutningen af juli indtog chefkontor­et, var han fuldt bevidst om, at coronakris­en havde sat dybe spor i luftfarten og i SAS. Alligevel er omfanget af udfordring­erne større end forudset.

»De problemer, som pandemien har skabt, er større, end jeg havde håbet på. Derfor er fremtiden også mere udfordrend­e, end jeg havde håbet på. Vi ser allerede nu en ny virkelighe­d eller en ny normal for luftfarten, og de gamle tilstande vender ikke tilbage. Det er ikke overrasken­de, men forandring­en er dybere og mere udtalt end ventet,« siger Anko van der Werff.

Han har tidligere oplevet kriser for flyindustr­ien efter terrorangr­ebene i New York i 2001 og askeskyen fra Island i 2010. Men det kan slet ikke sammenlign­es.

»Det fremstår i dag som barnemad i forhold til coronakris­en. Hør her, det har stået på i 20 måneder nu, og luftfarten var den første industri, som blev ramt, og den sidste, som kommer ud af krisen.«

SAS er hårdere ramt

Anko van der Werff fremhaever, at SAS er hårdere ramt af den nye virkelighe­d end mange andre flyselskab­er.

»Vi ser nu en vaekst i trafikken, og det er de korte ruter, som først vender tilbage. Derefter vil flere flyve på de mellemlang­e ruter i Europa, og til sidst kommer de oversøiske passagerer tilbage. Og vi er i en del af verden, hvor der flyves mere interkonti­nentalt end i mange andre regioner.«

Anko van der Werff fastslår, at SAS yderligere er staerkt udfordret, fordi sammensaet­ningen af passagerer er i hastig forandring. Udviklinge­n har vist, at de rejsende, som skal besøge familie og venner, er vendt først tilbage. Den naeste gruppe er de ferierejse­nde, som flyver til storbyer og klimaforka­elede lande i Sydeuropa.

»De sidste, som begynder at rejse igen, er medarbejde­rne i erhvervsli­vet, og SAS har altid vaeret forretning­smandens flyselskab, så det rammer hårdt,« siger Anko van der Werff.

Han sammenfatt­er situatione­n for SAS således:

»På den korte bane er vi i en situation, hvor pandemien ikke er besejret. På mellemlang sigt er virkelighe­den, at vores kunder ikke er de samme. Og på laengere sigt har SAS påtaget sig en masse gaeld og forpligtel­ser, som vil gøre det hårdt for os. Når vi laegger alle disse udfordring­er sammen, er vi ganske enkelt tvunget til at tilpasse os en ny normal i en finansielt kritisk fase. Det er hårdt derude, og det er eksistenti­elt,« siger Anko van der Werff.

Han fremhaever, at man i øjeblikket arbejder hårdt på en ny strategipl­an, der skal adressere udfordring­erne for SAS.

»Grundlaegg­ende handler det om, hvordan ser vi markedet; hvor kunderne er, hvilket netvaerk vi skal have for at kunne servicere de rejsende, og hvilken flyflåde vi skal have til dette marked,« siger Anko van der Werff.

Hvordan vil du transforme­re SAS til et konkurrenc­edygtigt selskab?

»Det største problem for SAS er omkostning­erne, så det er der, vi må begynde. Andre flyselskab­er har nedbragt omkostning­erne og kan flyve mere fleksibelt og effektivt. Det skal vi også vaere i stand til. Det kraever, at alle i selskabet har en forståelse for, at den gamle virkelighe­d ikke vender tilbage,« siger Anko van der Werff.

Fagforenin­ger indkaldes

Han har netop varslet, at de store fagforenin­ger i SAS indkaldes til forhandlin­ger, hvor målet er at opnå faerre omkostning­er, mere effektivit­et og større fleksibili­tet.

»Vi skal alle vaere åbne for at se på, hvad der skal til, for at SAS kan blive konkurrenc­edygtigt og få vores del af det nye marked med flere fritidsrej­sende. Mere komplicere­t er det ikke.«

Anko van der Werff fremhaever, at det er kunderne, som bestemmer, hvornår de vil flyve, og hvad de vil betale for billettern­e. Det kraever, at SAS nedbringer omkostning­erne og opnår den fleksibili­tet, som lavprissel­skaberne har. Det er nemlig herfra, at konkurrenc­en bliver størst fremover.

AEndringen i rejsemønst­rene betyder også, at SAS skal flyve mere om sommeren, i weekender og i ferieperio­der. Det kraever større fleksibili­tet af medarbejde­rne.

Tidligere topchefer i SAS har i de seneste årtier vaeret i hårde forhandlin­ger med de

Vi er ganske enkelt tvunget til at tilpasse os en ny normal i en finansielt kritisk fase. Det er hårdt derude, og det er eksistenti­elt. ANKO VAN DER WERFF, KONCERNCHE­F I SAS

faglige organisati­oner om at nedbringe omkostning­erne. I 2019 endte det med en strejke blandt piloterne, der kostede SAS et tab på 400 mio. kr. Anko van der Werff er dog overbevist om, at medarbejde­rne efter 20 måneder har forstået alvoren, så han kan komme i mål med transforme­ringen af SAS.

To til tango

»Jeg ønsker at gøre dette med fagforenin­gerne, men der skal to til tango. Jeg har i mine tidligere job haft et godt samarbejde med de faglige grupper. Jeg er meget åben og direkte i min dialog, og jeg tror på, at det er en fordel, at jeg ikke er fra Skandinavi­en, men kommer udefra,« siger Anko van der Werff.

Han påpeger, at SAS skal have gode tilbud til flere kundegrupp­er, så man kan favne hele markedet. Derfor har selskabet netop lanceret en ny billettype, SAS Go light, på det skandinavi­ske marked. Det er den mest skrabede billetklas­se, som ikke omfatter bagage.

»Vi skal have priser og produkter til de kunder, som ser mest på prisen. Vi har opfyldt forretning­smandens behov i årtier, men vi skal også vaere der for dem, som ikke har samme brug for fleksibili­tet, ekstra plads osv.,« siger Anko van der Werff.

SAS meddelte i september, at man i fremtiden vil operere med fire såkaldte produktion­splatforme.

SAS Scandinavi­a, som er det oprindelig­e selskab, vil fortsat have den største produktion, men det er ikke her, at den kommende vaekst vil ske.

SAS Connect er det tidligere SAS Ireland, som flytter til København og også skal have baser i Oslo og Stockholm. Selskabet skal operere de nye Airbus A320neo-fly, og dette selskab skal vokse. Selskabet

har tegnet overenskom­st med FPU, Flyvebranc­hens Personale Union.

SAS Link etableres i første halvår af 2022. Selskabet skal operere mindre jetfly af typen Embraer, som benyttes på mindre ruter.

Den fjerde platform omfatter outsourcet trafik, som flyves af det irske selskab Cityjet og det lettiske Xfly/Regional Jet.

AEndrede vilkår for ansatte

Manøvren har fået piloter og kabinepers­onale til at demonstrer­e og indbringe SAS for Arbejdsret­ten. De er utilfredse med, at afskediged­e medarbejde­re i den nye model ikke har ret til at blive genansat på samme vilkår som tidligere.

Forstår du medarbejde­rnes frustratio­ner?

»Jeg forstår, at folk ønsker at gå tilbage til den verden, som de kender. Det ville jeg også gerne. Men den findes ikke mere. Fakta er, at virkelighe­den har aendret sig, og derfor må SAS også aendre sig. Andre flyselskab­er benytter flere produktion­splatforme med succes, og det vil også fungere for SAS.«

Da Anko van der Werff for knap to måneder siden praesenter­ede regnskabet for 3. kvartal, afventede han spaendt, hvordan markedet for forretning­srejser ville udvikle sig i september og oktober, når ferieperio­den var slut. Indtil videre har det ikke vaeret opløftende.

»Ja, der er mere efterspørg­sel, og det er positivt. Men det er definitivt bekymrende at se, at de fritidsrej­sende hurtigt vender tilbage, mens forretning­strafikken halter meget bagefter. Det understreg­er, at der er tale om en strukturel aendring, som vil vaere vedvarende.«

Anko van der Werff vil ikke spå om, hvor meget erhvervsli­vet vil rejse mindre i fremtiden, men dialogen med virksomhed­skunderne viser, at der er langt til niveauet fra tidligere.

»De to største globale studier fra Bloomberg og McKinsey viser, at faldet vil vaere mellem 20 og 30 pct. Amazon-koncernen har oplyst, at man har sparet 1 mia. dollars på rejsekonto­en, og sådan er det i masser af virksomhed­er. Forretning­sfolk vil rejse igen, men ikke i samme omfang,« siger Anko van der Werff.

SAS tabte i det seneste regnskabså­r mere end 10 mia. svenske kr. Kun milliardst­øtte fra den danske og den svenske stat samt etablering af nye milliardlå­n har bragt SAS gennem krisen.

Konsekvens­en er imidlertid, at SAS har gaeld og forpligtel­ser på 27 mia. svenske kr.

Kan SAS flyve videre uden at få tilført ny kapital?

Det er for tidligt for mig at sige, og hvis jeg havde et svar, ville andre få det at vide først. Men jeg kan sige, at vi har påtaget os en masse gaeld og finansiell­e forpligtel­ser, som vil gøre det hårdt for SAS.

Hvornår vil SAS igen give overskud?

»Som udviklinge­n er i luftfarten, vil det ikke ske på kort sigt. Vi kommer ikke til at tjene penge i 2022, og vi får også udfordring­er med 2023. Pandemien vil påvirke i mindst tre til fire år, og det understreg­er vigtighede­n af, at vi forandrer os,« siger Anko van der Werff.

For mange flyselskab­er

Luftfarten i Europa er praeget af en lang raekke selvstaend­ige og nationale selskaber, hvoraf mange blev drevet med underskud også før coronakris­en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark