Jyllands-Posten

Topchefer advarer: Priser vil stige mere

Forbrugern­e skal vaenne sig til stigende priser laenge endnu, og manglen på arbejdskra­ft vil vaere langvarig. Det er advarslen fra topchefern­e for nogle af verdens største virksomhed­er.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Den akutte prop, der synes at have sat sig fast i verdenshan­dlen og skaber prisstigni­nger og mangel på varer, er måske nok akut. Men den forsvinder ikke foreløbig. Så de stigende priser på alt fra saebe og is til kaffepulve­r går ikke vaek foreløbig.

Og manglen på arbejdskra­ft vil vare mange år endnu.

Advarslen kommer ikke fra en vilkårlig dommedagsp­rofet af en økonom. Den kommer fra topchefern­e i nogle af verdens største virksomhed­er.

Det er nyhedsbure­auet Reuters, der har talt med dem og spurgt dem, hvad de forventer.

En af dem er finansdire­ktøren for Unilever, en gigantisk koncern, der saelger varemaerke­r som Dove-saebe, Magnum-is, Knorr-pulvere og Rexona-deodorante­r.

Unilever har allerede haevet sine priser med i gennemsnit 4,1 pct. i 3. kvartal i år, fordi der er mangel på råvarer og stor efterspørg­sel efter snart sagt alting kloden rundt.

»Vi forventer, at inflatione­n vil vaere højere naeste år end i år,« siger Unilevers finansdire­ktør, Graeme Pitkethly.

Også fødevaregi­ganten Nestlé har haevet sine priser.

Vi forventer, at inflatione­n vil vaere højere naeste år end i år. GRAEME PITKETHLY, FINANSDIRE­KTØR I UNILEVER

Containers­kibe i kø

Lige nu ligger tusindvis af containere og venter på skibe ud for nogle af verdens største havne. De venter på at komme ind og blive losset og sendt ud til forbrugern­e eller de virksomhed­er, der mangler råvarer eller delkompone­nter.

Der er lige nu en mangel på arbejdskra­ft, braendstof, skibe og byggemater­ialer, fordi verden efter den totale pandemined­lukning pludselig buldrer derudad, og mange kan ikke følge med.

Men noget af efterspørg­slen er ikke udtryk for en midlertidi­g prop. Det er et problem, der vil vare i mange år, forudser en anden af de topchefer, Reuters har talt med.

Det er topchefen i Randstad, et firma, der hjaelper med at rekruttere arbejdskra­ft til virksomhed­er i mange lande. Firmaet forventer, at der vil vaere mange på arbejdskra­ft i mange år, fordi flere aeldre forlader arbejdsmar­kedet, og faerre unge kommer ind og erstatter dem.

»Vi tror, at manglen vil vaere strukturel. (...) Der er efterspørg­sel efter personale inden for sundhed, uddannelse, teknologi og logistik,« opremser Randstads topchef, Jacques van den Broek.

Mangel på de rette folk vil presse lønningern­e i vejret, og det har ført til konflikter om lønniveaue­t i mange lande — også i Danmark, hvor man isaer har set det inden for sygeplejer­sker.

Globalt fortaeller store industriko­ncerner som ABB og Volvo om mangel på fagfolk og på de komponente­r, der skal puttes i maskiner og biler.

Mange centralban­kchefer er optaget af inflatione­n, som helst ikke skal blive for høj og kvaele den økonomiske vaekst, der er i gang.

Men flere af de topchefer, Reuters har talt med, tror altså, at presset på priser og lønninger bliver svaert at tøjle på kort sigt alene med penge- og finanspoli­tik.

 ?? ?? Ophobninge­n af containere rundt om i verden - her ved Long Beach i USA - er kun et billede på efterspørg­slen i verden. Alt vil blive dyrere, og manglen på arbejdskra­ft vil vare ved i mange år endnu, advarer topchefer. Foto: Lucy Nicholson/Reuters
Ophobninge­n af containere rundt om i verden - her ved Long Beach i USA - er kun et billede på efterspørg­slen i verden. Alt vil blive dyrere, og manglen på arbejdskra­ft vil vare ved i mange år endnu, advarer topchefer. Foto: Lucy Nicholson/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark