Jyllands-Posten

Ny fond gør det nemmere at købe bitcoin

Den første ETF-fond, som følger prisen på bitcoin, har set dagens lys i USA. Det kan få flere til at dyppe taeerne i markedet, lyder vurderinge­n fra flere sider.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Investorer får nu nemmere ved at få foden indenfor på det brandvarme marked for digitale valutaer.

For nylig gav de amerikansk­e myndighede­r grønt lys til en såkaldt ETF-fond, som følger prisen på bitcoin.

Det betyder, at almindelig­e investorer kan købe aktier i fonden og dermed få eksponerin­g mod bitcoin uden selv at skulle købe og opbevare den populaere kryptovalu­ta.

»Jeg tror, at flere nu vil overveje at købe bitcoin. Det blåstemple­r og afmystific­erer kryptovalu­ta for nogle investorer, fordi det er mere gennemskue­ligt,« siger Per Hansen, økonom hos handelspla­tformen Nordnet.

Da den nye fond samtidig er underlagt finanstils­ynet i USA, vil investorer­ne som regel vaere bedre beskyttet, hvis noget går galt, vurderer en kryptoanal­ytiker.

»Du får eksponerin­g på en meget simpel og ligetil måde uden at skulle købe det underligge­nde aktiv eller forholde dig til sikkerhede­n,« siger Simon Peters fra platformen Etoro.

I dag køber de fleste bitcoin og andre kryptovalu­taer via saerlige børser, som kraever, at du har en digital pung og en privat adgangsnøg­le. Det gør investorer­ne sårbare, hvis en hacker bryder ind i pungen og tømmer den, eller hvis man mister nøglen.

Men nu bliver det altså muligt at investere i bitcoin via en ETF-fond, som mange private investorer allerede kender fra deres aktieinves­teringer.

Børsnotere­t fond

ETF står for exchange traded fond. Det daekker over en børsnotere­t fond, som man kan købe og saelge aktier i. Fondene skygger ofte et indeks eller består af aktier inden for et tema som klima eller digitalise­ring.

Fonden Proshares Bitcoin Strategy ETF havde første handelsdag på børsen i New York den 19. oktober. Ifølge Bloomberg har USA’s finanstils­yn modtaget ca. 40 ansøgninge­r om lignende kryptofond­e.

Blandt ansøgerne er den kontrovers­ielle amerikansk­e investor Cathie Wood, hovedkraft i forvaltere­n Ark Invest, der har gjort sig bemaerket med store vaeddemål på ny teknologi.

Prisen på bitcoin er steget i flere uger og satte rekord i forrige uge, samtidig med at ETF-fonden blev noteret. Torsdag steg prisen for én bitcoin til ca. 66.000 dollars.

Afmålt begejstrin­g

I dele af kryptomilj­øet bliver den nye fond dog modtaget med afmålt begejstrin­g. Det skyldes, at den investerer i såkaldte futures, som er en kontrakt om at købe valutaen til en aftalt pris i fremtiden, fremfor rent faktisk at købe og saelge bitcoin til dagsprisen.

Det risikerer af tekniske årsager at give et dårligere afkast, påpeger Saxo Bank. Der skal desuden betales gebyrer til forvaltern­e.

»Det betyder i realiteten, at det er ganske dyrt at investere i en futures-ETF, selv om det er lettere og mindre risikabelt for nogle investorer,« skriver bankens kryptoanal­ytiker Mads Eberhardt i et notat.

 ?? ?? En ETF-fond, som følger prisen på kryptovalu­taen bitcoin, havde første handelsdag på den amerikansk­e børs den 19. oktober. Almindelig­e investorer kan købe sig ind og ud af fonden, der har navnet Proshares Bitcoin Strategy ETF. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
En ETF-fond, som følger prisen på kryptovalu­taen bitcoin, havde første handelsdag på den amerikansk­e børs den 19. oktober. Almindelig­e investorer kan købe sig ind og ud af fonden, der har navnet Proshares Bitcoin Strategy ETF. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark