Jyllands-Posten

Ambu-fuglen er fløjet laengere ud

Ambu har i det netop afsluttede regnskabså­r solgt flere endoskoper end forventet – men desvaerre også til en uventet lav pris. Det har skabt usikkerhed om den langsigted­e vaekst, der er baggrunden for den, i forhold til nøgletal, høje aktiekurs. Aktionaer

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Er du aktionaer i Ambu, er det naeppe din første tanke, at aktien klarer sig godt for tiden. Aktiekurse­n er ca. halveret over det seneste halve år, og over tre år er den groft sagt uaendret. Det er naturligvi­s ikke lige dét, man drømmer om, når man køber sig ind i et selskab i vaekst.

Alligevel er aktien p.t. suveraent den mest shortede på det danske aktiemarke­d. Ved udgangen af september var det ifølge Finanstils­ynet 7,1 pct. af aktiekapit­alen, der var lånt ud til investorer, der spekulerer i kursfald. Om disse investorer har set rigtigt, kan kun tiden vise. Men de har bestemt en pointe.

Ambu-aktien bliver stadig handlet til nogle ret vilde nøgletal. I skrivende stund er price/earnings f.eks. 187 svarende til, at man betaler 187 kr. for hver krone i årets overskud. Den slags ser man kun ved forventnin­ger om meget høj, langsigtet vaekst. Groft sagt betaler man for fuglene på taget ud fra en forventnin­g om, at man inden så laenge har dem i hånden.

Men i Ambus tilfaelde er det snarere gået omvendt over det seneste års tid – fuglene har bevaeget sig laengere ud på taget.

Ny og gammel aktivitet

Ambu er en 84 år gammel virksomhed, der gennem sin historie har leveret udstyr dels til anaestesil­aeger og til monitoreri­ng og diagnostik – isaer elektroder til at saette på kroppen. Disse produkter betegner man i dag som ”core”, kerneaktiv­iteten, men det er i virkelighe­den misvisende, for det er en helt tredje produktgru­ppe, visualizat­ion, som vaeksthåbe­t er knyttet til, og denne produktgru­ppe står allerede i dag for lidt over halvdelen af den samlede omsaetning.

Der er tale om endoskoper, altså det udstyr, som laeger bruger til at foretage kikkertund­ersøgelser med. Teknologie­n har eksisteret laenge, men Ambus bidrag er at lancere dem i engangsver­sioner, som kasseres efter brug.

Det lyder ikke umiddelbar­t i tråd med tidens trend om baeredygti­ghed. Men netop i henseende til endoskoper kommer genbrug med en alvorlig ulempe: Uanset hvor meget man desinficer­er, er der en risiko for, at det klassiske endoskop kommer til at baere sygdom fra en patient til den naeste.

Derfor er laegerne mere trygge ved, at det endoskop, de bruger, kommer friskt fra indpakning­en. Ifølge Ambu var det isaer et godt salgsargum­ent i coronakris­ens første tid. I den periode trak det omvendt ned i salget, at operatione­r på andre områder blev udskudt.

Problemer med logistikke­n

Coronakris­en og dens eftervirkn­inger koster stadig dyrt for Ambu. Konkret er man haemmet af de pressede logistikka­eder, der har gjort, at man må forsinke leverancen af nogle produkter i core-segmentern­e. Det fremgik af en nedjusteri­ng af forventnin­gerne til regnskabså­ret 2020/ 21, som selskabet udsendte den 5. oktober.

Af samme meddelelse fremgik, at man i henseende til endoskoper­ne havde valgt den dyre flyfragt for at få produktern­e frem til tiden. Dermed har man undgået tab på omsaetning­en, hvorimod højere omkostning­er til fragten traekker bundlinjen ned.

Begge dele var til at leve med, fordi de havde midlertidi­g karakter. Langt mere bekymrende for investorer­ne var det, at man samtidig saenkede forventnin­gerne til den samlede organiske vaekst i 2020/21 til 16 pct., mod tidligere 17 pct., og 17-20 pct. for et år siden.

bl.a. til, at man i naeste regnskabså­r vil lancere et større antal nye endoskoper, som vil traekke stykprisen opad.

Men det aendrer ikke ved, at Ambu for et år siden signifikan­t overvurder­ede sit salg på kort sigt. Det er giftigt for en aktie, der er prissat ud fra en høj vaekst, og hvor selskabets egen vurdering desuden er en af de vaesentlig­ste kilder til, hvordan markedet udvikler sig.

Investorer­ne må også frygte, at de lavere stykpriser har en sammenhaen­g med, at konkurrent­erne er i haserne på Ambu. Måske vil selskabet aldrig kunne saette priserne så højt, som selskabet drømmer om.

Og aktionaere­rne har ikke umiddelbar­t udsigt til højere gennemsigt­ighed. Ganske vist vil Ambu, når man den 9. november fremlaegge­r årsregnska­b for 2020/21, udmelde forventnin­ger til det nye år, altså 2021/22. Men over for Finans vil selskabet ikke love, at man igen kommer med et bud på antal solgte endoskoper. Dermed vil det vaere svaert for analytiker­ne at vurdere stykpriser­ne.

Se så på kursgrafen igen. Aktiekurse­n er som naevnt lavere end for et år siden – men kun lidt. I forhold til, at salget altså har skuffet i det mellemligg­ende år, og at den langsigted­e vaeksthist­orie er blevet mere uklar, har aktien klaret sig meget godt. Det er det, shorterne ikke kan forstå.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark