Jyllands-Posten

Et vanskelige­re aktiemarke­d venter forude

Mere stimulans, faerre restriktio­ner, højere vaekst er godt. Men situatione­n er blevet mere kompleks. Det vil afspejle sig i et mere uroligt aktiemarke­d.

- FREDERIK ENGHOLM

Inflation. Omkostning­spres. Flaskehals­e. Renteforhø­jelser. Stagflatio­n. Den slags ord fylder i mediernes overskrift­er. Og de fleste er ikke rare, specielt for aktiemarke­derne. Desvaerre er der intet, der tyder på, at de forsvinder.

Højere inflation ender typisk i højere renter, og få vil betvivle, at lave renter har spillet en overordent­lig stor rolle for kursudvikl­ingen i aktiemarke­det. I saerdelesh­ed under coronakris­en.

Endnu vaerre er det, hvis renteforhø­jelser kommer på et forkert grundlag, hvor centralban­kerne — som ECB under gaeldskris­en i 2011 — fejlfortol­ker den økonomiske understrøm og haever renten på vej ind i en krise.

Og mens flaskehals­e og komponentm­anglen kan hjaelpe nogle producente­r, der kan haeve priserne, bremser det vaerditilv­aeksten i de naeste led og vil samlet føre til en svagere indtjening i selskabern­e.

Vaerst er stagflatio­n. En grim økonomisk tilstand, hvor inflatione­n er vedvarende høj på grund af forhold relateret til udbudsside­n. Årsagen kan vaere naturkatas­trofer eller andre ulykker, der hindrer produktion­en af varer, som er afgørende i det økonomiske system. Og hvor manglen på varer presser priserne op, så købekrafte­n underminer­es, og vaeksten svaekkes. Så kan man ende med både høj arbejdsløs­hed og høj inflation — et mareridt for centralban­ker.

Begrebet blev til i 1970’erne og er aldrig oplevet siden, da vi har få helt afgørende varer foruden olie. Omstaendig­hederne dengang var saerlige med oliekartel­let Opecs embargo, som begraensed­e eksporten af olie til Vesten. En raekke andre forhold forvaerred­e situatione­n. Det førte til en mangedobli­ng af prisen og en inflation, der i USA gik fra 3-4 pct. til over 10 pct. på godt et år.

Den seneste kraftige stigning i inflatione­n har skabt frygt for, at stagflatio­n kan vende tilbage. Coronakris­en har netop skabt problemer i forsynings­leddet, som giver mangel på en raekke varer.

Det skyldes både, at produktion­en blev bremset eller helt standset i krisens start, og at nedlukning i perioder har umuliggjor­t forbrug af servicegod­er. Det har givet en overnormal vareefters­pørgsel.

Senest har en kold vinter, en varm sommer og for lidt blaest medført lave energirese­rver, som har presset prisen på energi op lige før vinteren. Den høje inflation — ikke mindst i energipris­erne — vil daempe vaeksten. Derfor er stagflatio­nstemaet røget øverst på lystavlen.

Men vi synes langt fra 1970’ernes situation. Den inflation, vi oplever nu, er et resultat af meget lav inflation sidste år, da krisen rasede voldsomt, og flaskehals­e i industrien. Men som sagt også af en skaevvrede­t efterspørg­sel, som langsomt ventes at dreje tilbage i retning af flere restaurant­besøg, rejser og biograftur­e ... og faerre varer.

Leverancer af de kritiske komponente­r er ikke i samme omfang som i 1970’erne i haenderne på nogle få landes ledere (Mellemøste­n), men kan bedre løses af markedsmek­anismer, hvor høj efterspørg­sel skaber forøget udbud.

Men det tager tid. Og tilpasning­en kan vare laengere end normalt på grund af den skaevvredn­e efterspørg­sel, der kan betyde, at virksomhed­er holder igen med at udvide kapacitete­n af frygt for overkapaci­tet, når efterspørg­selsmønstr­ene normaliser­es.

Inflations­bekymringe­n har aendret markedsdyn­amikken. Mere stimulans er ikke laengere kun af det gode, da nogle investorer allerede bekymres for, hvad den enorme pengemaeng­de betyder for inflations­dynamikken. Mere vaekst er ikke kun af det gode, da nogle frygter et forvaerret inflations­pres på kort sigt, som fremtvinge­r stramninge­r fra centralban­kerne.

Samtidig bekymres andre for, at den høje inflation aeder forbrugern­es købekraft og underminer­er vaeksten – stagflatio­n.

Den høje inflation – ikke mindst i energipris­erne – vil daempe vaeksten. Derfor er stagflatio­nstemaet røget øverst på lystavlen.

En ting er dog uaendret. Coronasmit­te er skidt. Den kan, hvis nye varianter viser sig, i vaerste fald igen føre til restriktio­ner, som bremser servicefor­bruget og booster vareefters­pørgslen.

Situatione­n i global økonomi er blevet mere kompleks. Det gør, at det er blevet svaerere at fortolke økonomiske signaler som entydigt positive eller negative.

Opfattelse­n vil divergere – det gør usikkerhed­en større. Inflatione­n vil forblive meget høj i de kommende måneder og først for alvor falde tilbage omkring forsommere­n. Det vil sandsynlig­vis afspejle sig i større markedsuds­ving.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark