Jyllands-Posten

Rekordover­skud er ikke nok: Sådan vil bankerne få fat i flere af dine penge

Argumenter­ne for at opkraeve negative renter af vores opsparing udhules af bankerne selv.

- LARS NIELSEN LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Bankerne soler sig i rekordhøje overskud. Du betaler, og det er ikke slut – langtfra.

De er klar til at gribe endnu dybere ned i dine lommer og tegnebog. De er allerede i gang på det, man kan kalde en raffineret måde. Men man kan med lige så god ret kalde fremgangsm­åden usympatisk. Jeg vaelger det sidste.

Tag nu Nordea, der netop har offentligg­jort sit regnskab for 3. kvartal. På tre måneder har banken skovlet 1 mia. euro i kassen. Det er ca. 7,5 mia. kr.

Der er flere forklaring­er på det. Den ene er, at banken har konsolider­et sine indtaegter ved at opkraeve negative renter på indlån. Efter at have konstatere­t det saenker Nordea renterne igen – nu til -0,7 pct.

Men ikke for alle, og her bliver det usympatisk.

Graensen for, hvornår Nordea-kunder skal betale negative renter, er 100.000 kr. Det gaelder bl.a. de mest attraktive kunder som de velbeslåed­e private banking-kunder. De eftertragt­ede kunder under 29 år er omfattet af de samme regler.

Økonomisk svagere kunder skal betale negative renter af hver en krone, de har stående. Dermed gennemhull­er Nordea argumentet for at opkraeve negative renter. De opkraeves, fordi bankerne selv skal betale negative renter for indeståend­e i Nationalba­nken.

Det haenger simpelthen ikke sammen med, at så mange kunder slipper relativt billigt via 100.000 kroners-graensen.

Og regnestykk­et bliver endnu skaevere. For der skal også betales negative renter af pensionsko­nti. Men her er der en lukrativ undtagelse. Kunder med såkaldte portefølje­plejeprodu­kter og vaerdipapi­rpuljer skal ikke betale negative renter.

Og hvad er det så for en type kunder? Jo, det er kunder, som Nordea i forvejen scorer kassen på ved at pleje deres investerin­ger i puljer. Dette er en tolkning, men jeg står gerne ved den: Nordea forsøger på den måde at hvirvle kunderne ind i indtjening­sgarnet ved at lokke med en rentebonus.

Inden du som Nordeakund­e lader dig lokke, så få styr på både de direkte og indirekte omkostning­er. Eksempelvi­s har Nordea en fond, der kan bruges til portefølje­pleje. Fonden har det lidt laekre navn ”Portefølje Fleksibel”. Men de årlige omkostning­er i pct. (åop) for at få en laekkert lydende fond er

2,08 pct. Jeg vil hellere betale 0,7 fradragsbe­rettigede pct. i rente fremfor 2,08 pct. til en fond, som jeg i øvrigt kan tabe endnu flere penge på, hvis markederne vender.

Derfor: Betal ikke en krone mere end 0,7 pct., hvis du fristes til at vaelge et portefølje­plejeprodu­kt.

Også boligkunde­r skal i den grad vaere opmaerksom­me. Alle banker har i flere år tjent milliarder på de rekordmang­e låneomlaeg­ninger, der er et resultat af det rekordlave rentenivea­u.

Renten har dog befundet sig på et for tiderne stabilt leje de seneste måneder. Men, og der er et men. Renterne er begyndt at stige igen.

2 pct.-lånet med 10 års afdragsfri­hed er i spil igen. Holder det, vil det vaere meget fristende for boligejere med 0,5 pct.-lån at konvertere lodret. Kursen på deres lån er nu helt nede omkring 88.

Det betyder, at et lån på 1 mio. kr. kan indfries for 880.000 kr. Vi taler meget runde tal her. Du vil med stor garanti blive gjort opmaerksom på muligheden – måske endda lokket af din rådgiver. Men det kan blive dyrt. En halv pct. i rente af 1 mio. kr. er 5.000 kr. 2 pct. af 880.000 kr. er 17.600 kr.

Så en lavere restgaeld koster naesten 13.000 kr. mere om året. Og så laenge renten ikke falder igen, haenger man på den højere ydelse.

Vi flekslåner­e kan vaere ligeglade, for vores rente ligger fast frem til den dato, hvor lånet skal have en ny rente. Det tjener bankerne med andre ord ikke så meget på. Så forstår man bedre de jubelscene­r, det udløser, hver gang en boligejer går fra et flekslån til et lån med fast rente.

»Katjing,« lyder det fra kasseappar­atet i banken, »kanon,« lyder det fra filialbest­yreren.

Enhver beslutning om at laegge lån om skal først tages efter grundige overvejels­er. Og lad vaere med at aede de omkostning­er, som banken laegger ud med.

Banker og realkredit­institutte­r tjener i forvejen godt på kurtage, bidrag og kursskaeri­ng. Yderligere omkostning­er til banken bør ikke overstige 1.000-2.000 kr. set herfra.

Det er på tide, at vi skruer bissen på eller som minimum aktiverer vores krejlergen.

Om bankerne tjener eller taber på at opkraeve negative renter hos os, er meget svaert at gennemskue. Men det er naermest en tilståelse­ssag, når Nordea kan give så stor en del af sine kunder rabatter på negative renter. Så er det ikke krone for krone laengere.

Og tag ikke fejl. Bankerne har et stort økonomisk råderum. Nordea har netop fået tilsynsgod­kendelse til at opkøbe aktier i år for 2 mia. euro (15 mia. kr.) og har ansøgt om at måtte gøre det igen naeste år.

Det type tilbagekøb traekker aktier ud af markedet og sender dermed kurserne op. Nordea har altså råd til at købe egne aktier for ca. 30 mia. kr.

Det er på tide, at vi skruer bissen på eller som minimum aktiverer vores krejlergen.

Hvem betaler? Ja, det gør I, kaere kunder.

Bankerne bruger ikke laengere deres milliardov­erskud til at konsolider­e sig og dermed vaere bedre rustet til krisetider. Den rekordstor­e indtjening bruges til at lefle for aktionaere­rne.

Hvornår var det nu, at de senest opførte sig sådan? Rigtigt gaettet: op til finanskris­en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark