Jyllands-Posten

Boligmarke­det koger i hver tredje danske kommune

Mens der saelges langt faerre boliger i de største byer, har ejendomsma­eglerne travlt i de mindre omegns- og landkommun­er.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Bolighandl­en er på landsplan faldet kraftigt i løbet af 2021, men det daekker over store forskelle. I ca. hver tredje kommune stiger handelsakt­iviteten stadig. Og jo laengere vaek man kommer fra de store byer, des mere gang er der i salget. Boligøkono­merne holder øje med udviklinge­n, men er ikke bekymrede.

I kommuner som Tønder, Lolland og Jammerbugt er der eksempelvi­s solgt over 33 pct. flere huse i 3. kvartal 2021 end samme periode året før, viser tal fra Boligsiden.dk. Samtidig stiger priserne.

Omvendt er der solgt 40 pct. faerre huse i København i samme tidsrum.

»Vi holder øje med udviklinge­n – isaer fordi vi før boligkrise­n i 2007 så stigende handel og for høje priser i yderkommun­erne, som efterfølge­nde har haft meget svaert ved at indhente faldet i boligprise­r. Men der er ikke noget i de nuvaerende tal, der bekymrer os,« siger boligøkono­m Mira Lie Nielsen, Nykredit.

Staerk økonomi

Boligøkono­merne er rolige, fordi meget er anderledes i forhold til i 2007.

»Vi har en staerk økonomi, stigende beskaeftig­else og en lav rente. Omkostning­erne til at bo er kommet så højt op i de største byer, at nogle står af. Men over det meste af landet er det forsat historisk billigt at vaere boligejer. Så det giver god mening, at stadig flere vaelger at købe hus,« siger cheføkonom Jeppe Borre, Arbejderne­s Landsbank.

Heller ikke projektdir­ektør Curt Liliegreen fra Boligøkono­misk Videncente­r ser grund til bekymring. Han kalder dykket i bolighandl­en for forventeli­gt, fordi flere har fremrykket deres beslutning og købt hus, før de forventede det, under coronakris­en. Dermed kommer der automatisk en periode med faerre handler i de større byer.

»Det er rigtigt, at vi så priserne i yderområde­r fortsaette op meget laenge under boligboble­n, hvilket bragte nogle mennesker i stor økonomisk krise. Men vi står naeppe for at løbe ind i en økonomisk mur som dengang. Tvaertimod tyder alt på økonomisk fremgang i de kommende år. Og selv om priserne er steget overalt, og renten er steget en smule, er det fortsat utrolig billigt for et par at købe et parcelhus i Danmark uden for de større byer,« siger Curt Liliegreen.

Han venter, at prispres og det høje handelsomf­ang efterhånde­n også vil tage af i de små yderkommun­er, så Danmark vender tilbage til mere normalt handelsomf­ang og mere normale prisstigni­nger.

Over det meste af landet er det forsat historisk billigt at vaere boligejer. Så det giver god mening, at stadig flere vaelger at købe hus. JEPPE BORRE, CHEFØKONOM, ARBEJDERNE­S LANDSBANK

Hovedstads- og storbykomm­uner

Provinsbyk­ommuner

Oplandskom­muner

Landkommun­er

 ?? ?? Salget af huse går hurtigt i Odder, fortaeller ejendomsma­egler Jesper Lund, daglig leder af Home i Odder. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Salget af huse går hurtigt i Odder, fortaeller ejendomsma­egler Jesper Lund, daglig leder af Home i Odder. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark