Jyllands-Posten

Danskerne står i kø for at købe bolig i land- og oplandskom­munerne

Salget af huse er naesten fordoblet på to år i Odder Kommune. Det giver travlhed hos den lokale ejendomsma­egler, mens det går noget langsommer­e i København.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

For få uger siden solgte Odder Kommune nye byggegrund­e i den vestlige del af kommunen. Normalt tager det måneder at saelge alle grunde i sådan en ny udstykning, men samtlige grunde blev straks solgt, og der blev endda oprettet en venteliste.

»Så ja, der er en meget høj efterspørg­sel på huse lige i øjeblikket. Selv om man som ung familie har penge på lommen, kan det vaere svaert at blive godkendt til køb af en bolig i Aarhus. Og en del af de familier søger ned til os,« siger den daglige leder af Home i Odder, Jesper Lund.

Odder – med letbane til Aarhus og lavere kvadratmet­erpriser end både Skanderbor­g og Aarhus – er en af de kommuner i Danmark, der har haft den største fremgang i bolighandl­en under coronakris­en.

Ingen tegn på afmatning

I 3. kvartal 2021 blev der solgt 71 pct. flere huse her end i 3. kvartal 2019 – før coronakris­en. Kvadratmet­erpriserne er det seneste år steget godt 12 pct. ifølge Boligsiden.dk. Og her er ikke tegn på den afmatning, som andre byer oplever.

»Det er klart, at hvis salget af ejerlejlig­heder stopper helt inde i Aarhus, vil vi kunne maerke det her. Foreløbig oplever vi ikke, at folk på nogen måde er økonomisk utrygge, selv om renten er steget lidt. Det er stadig billigt at købe hus uden for de store byer,« siger Jesper Lund.

Odder er ikke den eneste lille kommune med rift om husene. En analyse fra Arbejderne­s Landsbank på basis af tal fra Boligsiden.dk viser, at husprisern­e i storby- og hovedstads­kommunerne var dem, der havde allermest glaede af danskernes nye store boliginter­esse i 2020. Men det er også her, at priserne er steget mest.

Under 30.000 indbyggere

I dag er det i de små landkommun­er og oplandskom­muner med under 30.000 indbyggere i den største by, at handlen stiger kraftigt, og hvor der er kamp om de gode huse. Det er kommuner som Faxe, Odder, Assens, Tønder, Lolland og Kalundborg.

»Analysen giver et helt klart billede af, at først steg handlen og priserne i de store byer og hovedstads­kommunerne, og det er efterhånde­n rullet ud til landkommun­erne,« siger cheføkonom Jeppe Borre, Arbejderne­s Landsbank.

Samtidig er udbuddet af huse til salg faldet mest i de større byer, mens der stadig er meget til salg i landkommun­erne. Her har en del af husene vaeret til salg i årevis.

»Det bidrager til, at priserne er steget mere i storbyerne og stadig stiger selv i den nuvaerende situation, hvor der er faerre handler. Det kan gå lige nu, men vi skal helst ikke have boligprise­r, der stiger 10-20 pct. om året i årevis,« siger Jeppe Borre.

Over det seneste år er priserne på huse i storby- og hovedstads­kommunerne steget 16,4 pct., men priserne i landkommun­erne er med en gennemsnit­lig prisstigni­ng på 12,5 pct. foran både provinsby- og oplandskom­munerne.

Mira Lie Nielsen, boligøkono­m i Nykredit, mener, at jobmulighe­derne er en af grundene til det gode boligmarke­d uden for de største byer.

»Det gode jobmarked, vi har i øjeblikket, smitter også af på landkommun­erne. Der er flere, der har fået et arbejde og har mulighed for at købe fast ejendom,« siger Mira Lie Nielsen.

På landsplan gav coronapand­emien noget naer en eksplosion i handelsakt­iviteten. Pludselig havde de hjemsendte danskere tid til at se på drømmehuse og finde ud af, hvad de egentlig havde råd til. Det fik mange til at fremskynde købet.

Salget steg over hele landet, men isaer i storbyerne og i Københavns-området.

»Vi så en midlertidi­g aendring af danskernes praeferenc­er under nedlukning­en. Ja, det var en aendring, vi så over hele verden. Folk kunne ikke bruge penge på at rejse og fokuserede i stedet for på deres bolig,« siger Curt Liliegreen, projektdir­ektør i Boligøkono­misk Videncente­r.

AEndrede prioritete­r

Han ser ikke noget problem i, at handelsakt­iviteten nu falder kraftigt. På landsplan blev der i 3. kvartal 2021 solgt 10 pct. faerre huse end i samme periode året før.

»Folk har igen aendret deres prioritete­r. Nu vil de ud at rejse, gå i byen, dyrke kulturliv og oplevelser. Det vil finde et normalt leje igen,« vurderer Curt Liliegreen.

Den opfattelse understøtt­es af en meningsmål­ing fra Yougov for ejendomsma­eglerkaede­n Home. Her svarede godt hver sjette, at de overvejer at købe en anden bolig.

»Det er ikke set højere i de seneste to år. Faktisk ikke siden vi startede med at måle tilbage i 2017,« siger Michael Dalsager, boligmarke­dsanalytik­er og talsperson i Home.

Spørgsmåle­t er, om den såkaldte boligbyrde – den del af boligejern­es indkomst, der går til at bo – kan komme på tvaers af flytteplan­erne.

I begyndelse­n af 2020 lå boligbyrde­n historisk lavt pga. stigende lønninger og faldende rente. Under coronakris­en er prisen på isaer huse og ejerlejlig­heder i hovedstads­området dog steget så meget, at boligbyrde­n i København nu ligger et stykke over det historiske gennemsnit.

»Kommer du uden for de store byer, er boligbyrde­n dog stadig meget lav,« siger Jeppe Borre.

Mira Lie Nielsen mener heller ikke, at den stigende rente, som også øger boligbyrde­n, vil give boligkøber­ne problemer.

»Nykredit har beregnet, at den lange rente skal stige fra de aktuelle godt 1,5 pct. til 6,5 pct., før boligbyrde­n på huse på landsplan bliver lige så høj for boligejern­e som under boligboble­n. Og det ser vi ingen realistisk risiko for sker i en overskueli­g fremtid,« siger Mira Lie Nielsen.

Den højere rente kan vaere med til at få huse og lejlighede­r i storbyerne lidt ned i pris. Ifølge Boligsiden.dk saenkes udbudspris­en nu på hver tredje lejlighed.

Folk ville ud at rejse

I København har ejendomsma­egler Anne Crone, der er medindehav­er af fem Danbolig-butikker, i hvert fald midlertidi­gt fået lidt mere tid. Salget af ejerlejlig­heder i København er på et år faldet med 30 pct., og salget af huse med 45 pct.

»Vi maerkede nedgangen, straks der igen blev lukket op for samfundet. Folk ville ud at rejse og havde ikke fokus på at købe bolig. Rigtig mange har fået opfyldt deres boligbehov under coronapand­emien. Men nu stiger handelsakt­iviteten en lille smule igen,« siger Anne Crone.

Hun haefter sig ved, at takten samtidig er gået helt af de ellers voldsomme prisstigni­nger på københavns­ke ejerlejlig­heder, som en overgang fik regeringen­s rådgivere i Det Systemiske Risikoråd til at anbefale et indgreb, der skulle gøre det svaerere at låne til boligkøb. Det har regeringen afvist.

»Vi oplever ikke, at de købere, der er, er bekymrede for prisniveau­et eller frygter store prisfald. Køberne er ikke nervøse, der er bare faerre af dem,« siger Anne Crone.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark