Jyllands-Posten

Nordeas nye forbrugerø­konom gik i folkeskole­n, da finanskris­en ramte

Ida Marie Moesby, ny forbrugerø­konom i Nordea, kommer fra Forbrugerr­ådet Taenk, hvorfra hun angreb banker for at give dårlig rådgivning og for at tage for høje gebyrer.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Den 28-årige Ida Marie Moesby gik stadig i folkeskole­n, da finanskris­en ramte. Hun var gymnasieel­ev under den europaeisk­e gaeldskris­e og var blot to år ude af økonomistu­diet, da statsminis­ter Mette Frederikse­n første gang lukkede landet ned under pandemien.

I stedet for livserfari­ng traekker Nordeas nye forbrugerø­konom på sin faglige ballast til at forstå danskernes omgang med penge, og hun er som mange andre unge økonomer kraftigt inspireret af krydsfelte­t mellem psykologi og økonomi, populaert kaldet adfaerdsøk­onomi.

Nyere forskning viser, at vi ofte ikke er rationelle i pengesager. Derimod er vi slaver af forudindta­gede meninger, udskyder svaere valg, har problemer med at overskue mange ting på én gang, er intellektu­elt dovne og overvurder­er konsekvent vores evner som beslutning­stagere. Det gør os nemme at manipulere med i forhold til konsekvens­er for både individ og samfund.

Ida Marie Moesby skrev sammen med en medstudere­nde sit cand.polit.-speciale i 2018 om de økonomiske konsekvens­er af vores ubevidste trang til at finde sammen med nogen, der ligner os selv, og hun blev indstillet til en pris for det.

»Man kan se sig selv i det. Det er noget, vi alle sammen gør i vores hverdag. Jeg synes, det er vigtigt at bruge den viden til at hjaelpe forbrugern­e,« siger hun.

Jonglerer med flere konti

Ida Marie Moesby har både en opsparings­konto, en ferieopspa­ringskonto, en opsparings­konto til udgifter til raekkehuse­t på Østerbro, en budgetkont­o og en lønkonto til andet forbrug. På den måde har hun i egen optik altid et overblik over sine finanser og undgår at bruge penge, som hun i virkelighe­den ikke har.

I det hele taget kan Ida Marie Moesby godt lide at have styr på sit liv, og hun kan lide at dykke langt ned i substansen. Hun har danset hele sit liv, men begyndte for nylig i stedet at løfte vaegte. Det handler ikke om at vaere mere muskuløs på stranden, men hun synes, det er sjovt at saette sig et nyt mål, og i dette tilfaelde et dødløft på 110 kilo.

Hun er fascineret af, hvordan man med minutiøs planlaegni­ng af alt fra kost til søvn kan forandre sin krop radikalt.

»Hvis jeg har en passion for noget, så går jeg all in,« siger Ida Marie Moesby.

Hun er opvokset i København. Hendes mor er dansklaere­rinde, og faren er fysioterap­eut. Efter foraeldren­es skilsmisse blev hun en del af en større børneflok og har nu en bror, to aeldre papsøskend­e og to yngre halvbrødre.

Hun var allerede som teenager meget interesser­et i politik og valgte samfundsfa­g på det politisk vakte Rysensteen Gymnasium på Vesterbro. Her var hun medformand for skoleblade­t og kom til at elske matematik og statistik, så efter gymnasiet faldt valget på økonomistu­diet.

Trangen til at hjaelpe den svage forbruger førte hende bagefter til en stilling i Forbrugerr­ådet Taenk, og en tidligere kollega her betegner hende som kvik og idealistis­k, men også realistisk.

Integritet er afgørende

I rådet gik Ida Marie Moesby til åbent angreb på bankerne, og hun beskyldte dem for at saelge tabsgivend­e investerin­gsfonde til uvidende investorer og for at tage for høje gebyrer.

Da en privatkund­e hev Nordea i det Finansiell­e Ankenaevn i 2019 for »fejlagtig og mangelfuld« investerin­gsrådgivni­ng, stemte hun mod naevnets konsensus for at give ham medhold.

Selvom Ida Marie Moesby er blevet ansat i Nordeas marketinga­fdeling, braender hun stadig for at støtte forbrugere­n.

»Jeg er ikke blevet ansat for at saelge produkter. Det vigtigste for mig er at have integritet­en i orden. Mit mål er at hjaelpe forbrugern­e,« siger hun.

 ?? ?? Ida Marie Moesby laeste økonomi og blev siden ansat i Forbrugerr­ådet Taenk, hvorfra hun rettede kritik mod finanssekt­oren.
Foto: Carsten Snejbjerg
Ida Marie Moesby laeste økonomi og blev siden ansat i Forbrugerr­ådet Taenk, hvorfra hun rettede kritik mod finanssekt­oren. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark