Jyllands-Posten

Tanker om Bispetorve­t deler vandene

Aarhus City Forening vil redefinere Bispetorve­t i det centrale Aarhus. Men hvad mener borgerne?

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Hvad skal det nye Bispetorve­t indeholde, hvis det stod til dig? Og er citydirekt­ørens planer en god idé?

JP Aarhus kunne tirsdag fortaelle, at direktør for Aarhus City Forening Claus

Bech ønsker store aendringer af Bispetorve­t i det centrale Aarhus. Han vil rive sandstensm­uren ned og omplacere statuen af Christian X.

Hverken stadsarkiv­ar Søren Bitsch eller teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V) var afvisende over for idéen, da alle tre parter er enige om, at torvet i dag ikke fungerer saerlig godt.

Men hvad synes de egentlige brugere af torvet? Det har JP Aarhus spurgt om i et Facebook-opslag. Og det var ikke alle kommentare­r, der emmede af begejstrin­g over de mulige nye planer.

»Muren SKAL IKKE fjernes. Det vil da vaere synd,« lyder det i en kommentar fra Michael Jannak.

Et historisk minde

Michael Jannak er opvokset i Brabrand og er altid kommet meget i Aarhus – selv om han i dag er bosat i Skanderbor­g.

»Jeg kommer stadig til Aarhus meget ofte. Det er en dejlig by med masser af mulighed for aktivitet, derfor deltager jeg ofte i debatten om byudviklin­g, da det er et emne, der fylder meget for mig,« siger Michael Jannak.

Han nikker genkendend­e til kritikken af torvet som en samlingspl­ads, men mener »bestemt ikke«, at det hverken er sandstensm­uren eller den kongelige statue, der er problemet.

»Jeg synes, at den omkranser torvet godt. Der er noget historisk og mange minder forbundet med sandstensm­uren – den danner en god ramme omkring torvet,« siger Michael Jannak.

Men rammerne skal fyldes ud – det er faktisk hele essensen af problemet med Bispetorve­t, hvis Michael Jannak selv skal sige det. Han savner, at der bliver facilitere­t markeder, udstilling­er og andre begivenhed­er, der samler borgerne i Aarhus.

Og det udelukker »de mange grønne anretninge­r«, der – hvis det stod til Michael Jannak – burde fjernes til fordel for mere plads og synlighed af statuen af Christian X.

Nyt er godt

I den anden ende er Inger Boysen – inkarneret aarhusiane­r siden 1970, der »om nogen har kunnet se byen udvikle sig« gennem den seneste lange tid.

Hun var blandt dem, der deltog i Facebook-debatten, hvor hun bidrog med kommentare­n:

»Han (Claus Bech, red.) har en god pointe!!! pladsen traenger til en gentaenkni­ng!!!«

Hun mindes gode tider og oplevelser ved Bispetorve­t – bl.a. med cirkus, festuge, koncerter og skøjteløb – men siden torvet sidst blev moderniser­et i 2007, har oplevelser­ne manglet i Inger Boysens hverdag på stedet.

»Jeg var overbevist om, at de havde tabt forstanden. Det gav da absolut ingen mening – det har lukket pladsen af, og det fungerer bare ikke,« siger hun.

Frustratio­nerne har tidligere lokket hende til tasterne, hvor hun har delt sine idéer og tanker med teknikrådm­and Bünyamin Simsek, men uden held, da »der aldrig er blevet handlet«.

Derfor er hun glad for, at problemati­kken nu angiveligt bliver behandlet andetsteds.

»Jeg er rigtig glad for, at Claus Bech tager emnet op, og jeg synes, at alle hans idéer er rigtig gode. Vi bliver nødt til at skabe nogle nye rammer, for at torvet igen kan komme til sin ret,« siger Inger Boysen.

Jeg var overbevist om, at de havde tabt forstanden. Det gav da absolut ingen mening – det har lukket pladsen af – og det fungerer bare ikke. INGER BOYSEN – OM DEN SENESTE AENDRING AF BISPETORVE­T I AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark