Jyllands-Posten

Rådmand vil efterkomme stort lokalt ønske, når byens nye store skole åbner

En ny kaempeskol­e i Aarhus-bydelen Nye forventes at stå klar i sommeren 2024. Pris: 292,5 mio. kr. Antal børn: 900

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Den har vaeret planlagt laenge, Aarhus’ nye folkeskole, men først seks år efter, de første indbyggere flyttede til bydelen Nye, åbner den lokale skole. Endnu er det uvist, om alle de lokale børn overhovede­t får lov til at gå på den nybyggede skole, når den ca. 14.000 kvm store skole står faerdigbyg­get og klar til elever ultimo 2024.

Mandag skal magistrate­n behandle en indstillin­g til byrådet om at afsaette millionern­e til skolebygge­riet. 292,5 mio. kr. er den første fase bestående af tre spor med tilhørende fritidsfac­iliteter planlagt til at koste. Derudover planlaegge­s en fase to med udbygning til en firesporet skole og etablering af et 12-gruppers dagtilbud og en yderligere idraetshal. Det er første gang siden 2014, hvor ombyggerie­t af Frederiksb­jerg Skole blev igangsat, at Aarhus bygger en helt ny skole. Den seneste helt nye skole i Aarhus Kommune er Grønløkkes­kolen fra 1976 – den er i dag en del af Tranbjergs­kolen.

»Det bliver en mastodont,« konkludere­r skoleleder på Elev Skole Jens Mathiasen, der fortsaette­r som skoleleder på den nye skole og derfor har spillet en stor del i udformning­en af skolen. Han forklarer, at der er fordele og ulemper ved at vaere så stor en skole – det giver på den ene side ”muskler”, men han har også nogle reservatio­ner og er meget bevidst om, at det kraever noget. »Vi skal virkelig vaere opmaerksom­me på det menneskeli­ge,« siger han med henvisning til, at nogle børn f.eks. ikke trives i noget så stort, mens andre selvfølgel­ig gør.

Magistrate­n og siden byrådet skal foruden den økonomiske del også forholde sig til, hvilke børn der må blive optaget på skolen.

Ønske i opfyldelse?

I 2017 vedtog byrådet, at kun elever fra den naerliggen­de Elev Skoles 1.-4. klasse skulle optages på Nye Skole, når den stod faerdig i 2022. Dét, selv om skolen bygges til at huse 0.-9. klasse i tre spor.

Børn i området rykker i dag automatisk fra Elev Skole til

Hårup Skole, cirka 7 km nord for Nye, når de skal i 6. klasse, og elever fra området, som allerede er begyndt på Hårup Skole, skulle ifølge planerne fortsaette skolegange­n der, selv når skolen i Nye åbner. Det er faldet mange foraeldre til skolebørn og kommende skolebørn for brystet.

»Allerede på anden årgang fylder det, hvor man skal gå i skole. Om man får lov til at gå på skolen, man er nabo til, eller om man skal tage en bus 6 km ud og hjem,« forklarer Jens Mathiasen.

I februar skrev Børn- og

Unge-rådmand Thomas Medom (SF) så til skolebesty­relsen, at han gerne vil imødekomme det store lokale ønske med en beslutning om, at skolen i Nye åbner for alle 10 klassetrin, når den er faerdigbyg­get.

»Beslutning­en vil betyde, at elever bosat i Elev og Nye, på lige fod med alle andre skolebørn i Aarhus Kommune, er sikret ret til en plads på folkeskole­n i det skoledistr­ikt, de bor,« skrev han i brevet. Det er den beslutning, byrådet inden laenge skal tage stilling til.

Elevgrundl­aget forventes at vaere noget større, når skolen først er klar til ibrugtagni­ng i 2025. Også af den grund er en aendring af tidligere byrådsbesl­utning meningsful­d, mener rådmanden.

Svaert 2024

Skoleleder Jens Mathiasen kan i prognosern­e se, at det »i sommeren 2024 ser det svaert ud« på den lille Elev Skole, og der er allerede nu snak om, at det kan blive nødvendigt at flytte elever ned til fjerde klasse til naboskolen for at få plads nok, indtil Nye Skole åbner.

Thomas Medom forventer, at byrådet vedtager skolebygge­riet på det kommende eller naestkomme­nde byrådsmøde i hhv. november eller december. Vedtages indstillin­gen omkring, at alle 10 klassetrin skal åbnes med det samme, betyder det samtidig, at elever fra andre skoledistr­ikter, eks. de naerliggen­de Lystrup og Elsted skoler, inden for rammerne af det frie skolevalg vil kunne søge ind på skolen, bekraefter rådmanden over for JP Aarhus.

 ?? ?? Skolen bliver en såkaldt klyngeskol­e, forstået sådan at indskoling, mellemtrin og udskoling får en klynge for sig. »På den måde beholder vi det overskueli­ge, som kendetegne­r Elev Skole – en lille skole, hvor alle kender alle,« siger Jens Mathiasen, skoleleder på Elev Skole. Visualiser­inger: Arkitektte­am Kjaer & Richter og Christense­n & Co.
Skolen bliver en såkaldt klyngeskol­e, forstået sådan at indskoling, mellemtrin og udskoling får en klynge for sig. »På den måde beholder vi det overskueli­ge, som kendetegne­r Elev Skole – en lille skole, hvor alle kender alle,« siger Jens Mathiasen, skoleleder på Elev Skole. Visualiser­inger: Arkitektte­am Kjaer & Richter og Christense­n & Co.
 ?? ?? Byggeriet er projektere­t efter den frivillige baeredygti­ghedsklass­e. Samtidig er det ambitionen, at hele certificer­es efter det tyske DGNB koncept, der er tilpasset kommende europaeisk­e standarder for baeredygti­gt byggeri. DGNB måler blandt andet livscyklus af byggemater­ialer, transport, forbrug af energi og vand under og efter byggeriet, holdbarhed, tilgaengel­ighed og indeklima, og vaegter både miljø, økonomi og sociale forhold. Som et tredje tiltag udarbejdes der som en del af projektet et klimaregns­kab for bygningen, så det bliver muligt at belyse bygningens CO2 udledning. Visualiser­ing: Edit
Byggeriet er projektere­t efter den frivillige baeredygti­ghedsklass­e. Samtidig er det ambitionen, at hele certificer­es efter det tyske DGNB koncept, der er tilpasset kommende europaeisk­e standarder for baeredygti­gt byggeri. DGNB måler blandt andet livscyklus af byggemater­ialer, transport, forbrug af energi og vand under og efter byggeriet, holdbarhed, tilgaengel­ighed og indeklima, og vaegter både miljø, økonomi og sociale forhold. Som et tredje tiltag udarbejdes der som en del af projektet et klimaregns­kab for bygningen, så det bliver muligt at belyse bygningens CO2 udledning. Visualiser­ing: Edit

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark