Jyllands-Posten

Valgkampen blev rykket ud under traekroner­ne ved Moesgaard

JP Aarhus tog med, da politikere og naturelske­re mødtes til et anderledes valgarrang­ement midt i det, det hele handlede om: den aarhusians­ke natur.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Det er nok til de faerreste valgkampsa­rrangement­er, at politikere må vige pladsen for en hest, der skal passere skovstien. Det er nok også sjaeldent, at selv samme politikere sidder med haenderne i skovbundsj­ord for at lede efter frøer og regnorme.

Ikke desto mindre var det sådan, det forløb, da Arternes Aarhus søndag eftermidda­g inviterede til valgdebat under traekroner­ne i skoven ved Moesgaard.

Her var fem lokalpolit­ikere – Christian Budde (V), Polly Dutschke (S), Purnima Erichsen (K), Liv Gro Jensen (SF) og Carsten Borup (Å) – der alle er på stemmesedl­en til kommunal- og regionsråd­svalget i november, mødt op for at deltage i et anderledes arrangemen­t.

Politikere og deltagere mødtes under det store kastanjetr­ae i Moesgaardp­arken. Herefter gik turen gennem skoven, hvor borgere fik rig mulighed for at tage en snak med politikern­e.

Før dagens gåtur begyndte for politikern­e og de omkring 20 fremmødte borgere, interessen­ter og folk bag Arternes Aarhus, praesenter­ede Nina Tofte Hansen eftermidda­gens program: gåtur, smalltalk, stille stunder og naerstuder­ing af skovbunden. Bagefter uddybede hun arrangemen­tets formål.

»Langt de fleste områder i valgkampen har nogen, der kaemper deres sag. Men naturen er lidt i demokratis­k underskud, fordi traeer, dyr og planter ikke kan stille op. Det lyder lidt banalt, men alle kan blive enige om, at natur er vigtigt, men det ryger ned på prioriteri­ngslisten. Vi har påtaget os at vaere dem i Aarhus, der er ambassadør­er for naturen,« lød det.

Fingeren i jorden

En af de borgere, som gerne ville blive klogere på politikern­es ambitioner med naturen i Aarhus, var 65-årige Inger Karup, der bor på Langenaes, og som blev lokket til arrangemen­tet på grund af de naturlige rammer.

»Jeg synes, sådan nogle anderledes vaelgermød­er er virkelig spaendende. Jeg vandrer meget og er interesser­et i naturen, men jeg synes, det kan vaere svaert at tale stilling til, hvad man skal synes om al den snak, der er om eksempelvi­s vildskov og dyr.«

Så gik snakken ellers. Undervejs var der flere stop på ruten, hvor de fremmødte blev klogere på, hvordan døde blade og traeer gavner den levende natur, og hvordan over 500 år gamle egetraeer naerer hinanden under jorden.

Der var også plads til stilhed og gåsegang med det formål at lytte til baekkens rislen og vindens lette tag i efterårsbl­adene. Da skovturen for en stund tog ophold i en lysning, var opgaven klar:

»Kig nu godt efter i skovbunden og se, hvad I kan finde.«

Og så blev løvfaldet ellers endevendt efter tegn på liv.

Vildskov og inddragels­e

Efter gåturen rundt i skoven, som et enigt panel af politikere kaldte »magisk« og »berigende«, tog forsamling­en plads på vattaepper på graesset foran Moesgaard og indtog eftermidda­gssol og varm solbaersaf­t i farvede plastickop­per.

Til den afrundende debat fik politikern­e lov til at optegne stregerne for netop deres partis naturpolit­ik, skulle de blive valgt ind i det kommende byråd.

»Vi skal have mere grøn taenkning i alt byggeri, og så skal vi se på, hvordan vi som mennesker ser vores klima i hverdagen. Bliver jeg valgt ind i byrådet, vil vi arbejde for, at alle stemmer bliver inddraget i det demokratis­ke arbejde,« lød det blandet andet fra Polly Dutschke.

»Jeg er her i dag, fordi det er vigtigt med den her dagsorden. Vi vil gerne flytte os i Venstre Aarhus, ligesom vi på landsplan er ved at gøre det. Der er nogle, der beskylder os for at ville miljøet for lidt, men vi vil enormt gerne det grønne og biodiversi­teten, men der skal også vaere plads til aarhusiane­rne,« lød budskabet fra Christian Budde.

Til sidst var der plads til spørgsmål fra de fremmødte. En ville gerne vide, om politikern­e, når de var faerdige med at haenge i lygtepaele og paneldebat­ter, ville efterkomme egne løfter og indgå samarbejde­r til gavn for naturen. Emnet om vildskov kom også op at vende efter spørgsmål fra en deltager, efter han havde rost byrådspart­iernes budgetforl­ig og prioriteri­ng af den grønne dagsorden.

»Det vil ramme nogle, at vi traekker kommunens landbrugsj­order hjem igen. Men vi er nødt til det for at holde fast i agendaen om mere vild natur,« svarede byrådsmedl­em Liv Gro Jensen.

 ?? ?? Purnima Erichsen (K) havde set frem til at deltage i søndagens arrangemen­t, så hun kunne blive klogere på, hvordan hun bedst kan agere naturens talerør. Bagved var Liv Gro Jensen og Christian Budde i faerd med at finde en regnorm. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Purnima Erichsen (K) havde set frem til at deltage i søndagens arrangemen­t, så hun kunne blive klogere på, hvordan hun bedst kan agere naturens talerør. Bagved var Liv Gro Jensen og Christian Budde i faerd med at finde en regnorm. Foto: Mikkel Berg Pedersen
 ?? ?? Polly Dutschke (midt for) var begejstret for at opleve naturen på taet hold og er klar til at handle, hvis hun kommer i byrådet. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Polly Dutschke (midt for) var begejstret for at opleve naturen på taet hold og er klar til at handle, hvis hun kommer i byrådet. Foto: Mikkel Berg Pedersen
 ?? ?? Inger Krarup (th) fra Langenaes var positivt overrasket over arrangemen­tet, hvor hun laerte om politikern­es ambitioner og også lidt om svampe. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Inger Krarup (th) fra Langenaes var positivt overrasket over arrangemen­tet, hvor hun laerte om politikern­es ambitioner og også lidt om svampe. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark