Jyllands-Posten

Psykiatrie­n i Region Midtjyllan­d er virkelig udfordret – vi er nødt til at taenke helt anderledes

Der skal fokuseres langt mere på mental sundhed, og der må saettes kraftigt ind med forebyggel­se og tidlig opsporing af mental mistrivsel og sygdom, ikke mindst bl.a. de unge.

- ELSE KAYSER (EL) LEIF GJØRTZ CHRISTENSE­N (EL)

På trods af øget indsats fra Christians­borg og i Region Midtjyllan­d halter den regionale psykiatri fortsat bagefter, hvilket haenger sammen med mange årtiers prioriteri­ng af det somatiske område på bekostning af psykiatrie­n samt et økonomisk og uddannelse­smaessigt efterslaeb.

Samtidig er den mentale sundhed blandt danskere forvaerret gennem de seneste årtier. Det handler i høj grad om borgernes velfaerd. Personer med psykisk sygdom lever gennemsnit­ligt 20 år kortere end den øvrige befolkning. En velfungere­nde psykiatri er derfor et vigtigt vaerktøj til at skabe mere sundhed – og mere lighed i sundheden. Der er ganske enkelt behov for en reel ligestilli­ng mellem fysiske og psykiske lidelser.

Der tegner sig flere store udfordring­er:

Der skal fokuseres langt mere på mental sundhed, og der må saettes kraftigt ind med forebyggel­se og tidlig opsporing af mental mistrivsel og sygdom, ikke mindst bl.a. de unge.

Der uddannes for få speciallae­ger, og det er vanskeligt at rekruttere unge laeger til psykiatrie­n. Der er således løbende mellem 45 og 50 speciallae­gestilling­er ledige i Region Midtjyllan­d, ikke mindst i Vestjyllan­d. Der bruges derfor årligt omkring 27 mio. kr. til laegeog psykologvi­karer fra eksterne bureauer.

Det er uhensigtsm­aessigt dyrt og medfører en suboptimal faglig indsats samt ringe mulighed for kontinuite­t i kontakten med patienten. Psykiatrie­n skal tilføres resurser, herunder økonomi, der kan vaere med til at forbedre arbejdsfor­holdene, så det igen kan blive fagligt attraktivt at arbejde med og forske i mental sundhed. Det er essentielt for fremtidens sundhedsva­esen.

Indsatsen med at uddanne øvrige personaleg­rupper, eks. avancerede kliniske sygeplejer­sker (APN) og specialudd­annede psykologer, skal øges. Det tvaerfagli­ge samarbejde må styrkes med sygeplejer­sker, socialpaed­agoger, sosu’er, terapeuter og socialrådg­ivere, hvor de forskellig­e fags kompetence­r saettes i spil.

Der er fortsat dårligt sammenhaen­gende patientfor­løb på tvaers af region, kommunerne og almen praksis. Der arbejdes i meget begraenset omfang med shared care (systematis­k samarbejde med almen praksis). Der er uens samarbejde med kommunerne. Det spaender fra lokale psykiatrih­use med let adgang på tvaers til mere udfordrede samarbejde­r. Kommunerne­s forskellig­hed og interne prioriteri­nger er vaesentlig­e barrierer.

Regionen har sat gang i en proces med ”robustgøre­lse” af psykiatrie­n. Det er ikke tilstraekk­eligt. Der skal taenkes i nye veje.

Der skal udvikles en ny ledelsesog styringsma­essig kultur med fokus på anerkenden­de ledelse og faglig kvalitet, så der skabes mere attraktive arbejdspla­dser for erfarne medarbejde­re. New public management-taenkninge­n dur heller ikke til psykiatrie­n.

Psykiatrie­n og arbejdspla­dskulturen skal i større omfang gennemsyre­s af et helhedsori­enteret og empatisk menneskesy­n med udgangspun­kt i borgeren og pårørende. Der skal sikres tid til faelles faglig refleksion. Vi skal have langt mere fokus på tidlig indsats, recovery-orienterin­g og øget involverin­g af familie og netvaerk i indsatsen. Intet om os uden os. Kultur og kreativite­t må i langt højere grad indtaenkes som et aktiv i behandling­en af psykisk sygdom.

Vi skal sørge for ligestilli­ng af farmakolog­iske og psykologis­ke behandling­sformer. Lad patientern­e få frit valg mellem evidensbas­erede behandling­sformer. Vi skal gennemføre opgaveflyt­ninger fra laegerne til kompetente psykologer og sygeplejer­sker på områder, hvor det skaber faglig vaerdi.

Der skal vaere øget fokus på integrered­e løsninger med kommuner (psykiatrih­use/faelles teams) og almen praksis (shared care). Fremtidens sundhedshu­se skal også indeholde psykiatri som en del af den naere sundhed, og der må taenkes i mere håndholdte og fleksible løsninger for psykisk syge borgere i udkantsomr­åder.

Der skal vaere øget fokus på somatiske sygdomme hos personer med psykiatris­ke sygdomme, dette med henblik på at modgå for tidlig død for den psykisk syge borger.

Psykiatrie­n kan blive meget bedre, men det er i sig selv ikke tilstraekk­eligt. Vi skal samtidig arbejde for et samfund med inkluderen­de faellesska­ber og gode rammer for mental sundhed.

Vi kan med WHO sige, at sundhed skabes ved at vaere sikker på, at det samfund, man lever i, har som mål at skabe betingelse­r, der sikrer opnåelse af sundhed. Sundhedsfr­emme er kort sagt den proces, der saetter mennesker i stand til at opnå kontrol over og bedre deres sundhed.

regionsmed­lem, Region Midtjyllan­d, og byrådskand­idat, Aarhus Byråd byrådsmedl­em Odder Kommune, regionskan­didat, Region Midtjyllan­d

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark