Jyllands-Posten

Esbjerg Kommune gav Miljøstyre­lsen forkerte oplysninge­r om fluorforur­ening

Brandskole fik lov til at forurene, selv om en rapport havde slået fast, at der var PFOS i Vadehavet.

- METTE MAYLI ALBAEK THOMAS VIBJERG mette.m.albaek@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Esbjerg Kommune har givet forkerte oplysninge­r om PFOS-forurening til Miljøstyre­lsen. Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

I 2020 blev en raekke kommuner af Miljøstyre­lsen bedt om at melde ind med mulige bud på, hvor forurening af miljøgifte kunne stamme fra. Det skete ud fra en liste over 12 konkrete vandområde­r i Danmark, der har fået stemplet »ikke god tilstand«. På listen står Grådyb Tidevand, der er en del af Vadehavet ud for Esbjerg Havn.

»Opgave: I bedes forholde jer til, om I har givet tilladelse/godkendels­e til virksomhed­er eller andet, hvor følgende stoffer kan vaere i spil i forhold til udledning til Vadehavet: Kviksølv, BDE og PFOS,« skrev Miljøstyre­lsen til Esbjerg Kommune.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i kommunerne­s svar til Miljøstyre­lsen. Her afviser Esbjerg Kommune i efteråret 2020, at den har givet en sådan tilladelse.

Men dette er ikke korrekt. Siden foråret 2019 har Esbjerg Kommune nemlig givet brandskole­n lov til at udlede spildevand til byens renseanlae­g med vaerdier af giftige fluorstoff­er på mellem 20 og 670 gange højere end kommunens egen graense.

Tilbagemel­dingen til Miljøstyre­lsen var fejlagtig, erkender kommunen nu.

»Esbjerg Kommune burde i denne forbindels­e have anført, at tilslutnin­gstilladel­sen for Brandskole­n p.t. tillod tilledning af PFOS,« oplyser Esbjerg Kommune, der ikke ønsker at uddybe.

»Det er selvfølgel­ig vigtigt, at der kommer retvisende oplysninge­r om miljøfarli­ge stoffer til Miljøstyre­lsen, fordi en succesrig indsats i vandområde­rne selvsagt afhaenger af valide oplysninge­r,« siger Jane Hansen, kontorchef i Miljøstyre­lsen.

Målt i skrubber

At Grådyb Tidevand ikke har det godt, står at laese i en rapport fra 2018 fra Miljøstyre­lsen

til Esbjerg Kommune. Rapporten blev lavet i forbindels­e med planerne om en udgravning af havnebunde­n. Her fremgår det, at der er målt PFOS i skrubber ud for Esbjerg Havn, og byens spildevand­sanlaeg udpeges som den sandsynlig­e forurening­skilde til det giftige fluorstof.

På trods af oplysninge­rne om det giftige fluorstof PFOS i Grådyb Tidevand naer Esbjerg Havn gav Esbjerg Kommune året efter den lokale brandskole lov til at tilføre massive maengder PFOS netop til renseanlae­gget, der ikke renser for PFOS.

Ifølge en norsk ekspert burde dette ikke vaere sket.

»Det er ikke overrasken­de, at der er forhøjede vaerdier af miljøgifte fra renseanlae­g i byområder, men når der er påvist en klar forurening­skilde med kommunens spildevand­snet, bør der absolut gøres noget ved det,« siger Morten Jartun, sektionsle­der for Miljøgift ved Norsk Institut for Vandforskn­ing.

Formand for miljøudval­get i Esbjerg Kommune Karen Sandrini (S) siger:

»Der er ingen tvivl om, at vi skal have et overblik over Vadehavets tilstand i nye undersøgel­ser. Der er tale om vores største økosystem, og jeg ser på på disse oplysninge­r med stor alvor. Jeg ønsker et snarligt møde mellem kommune og ministerie­t.«

Skum naevnes som kilde

Af rapporten fra 2018 fremgår det, at Grådyb Tidevand har en »ikke god kemisk tilstand«, blandt andet på grund af forhøjede PFOSvaerdi­er fundet i skrubber.

Som en del af rapporten har ingeniørfi­rmaet Niras lavet en undersøgel­se af, hvor PFOS kunne stamme fra.

Her ranglistes renset spildevand fra Esbjerg bys renseanlae­g som nummer et med en tilførsel af 10 ug/m3 eller 135 g PFOS om året.

Det naevnes i rapporten, at brandslukn­ingsskum er en mulig kilde, og ikke andre steder er der målt så høje PFOS-niveuaer som i en skrubbe fra Grådyb Tidevand.

»Når PFOS udledes i Vadehavet, vil stoffet først og fremmest koble sig til små partikler som ler og sand, og partiklern­e vil ofte ikke bevaege sig langt fra udlednings­området. Dyr på bunden som orm og muslinger får stofferne i sig og ender i eksempelvi­s en skrubbe, som spiser meget forskellig­t. PFOS-niveauet i bunddyr behøver på den måde ikke vaere saerligt højt, før det ender med at overskride graensevae­rdierne for menneskein­dtag, hvis man spiser skrubben,« siger Morten Jartun.

670 gange for højt

Brandskole­n i Esbjerg fik i foråret 2019 tilladelse til at koble sig på byens spildevand­sanlaeg, efter at kommunen havde opdaget, at brandskole­n i 11 år ulovligt havde udledt sit forurenede spildevand i naturen.

Af tilslutnin­gstilladel­sen fremgår det, at Esbjerg Kommune lavede et først vejledende og senere gaeldende krav til brandskole­n om, hvor høje vaerdier af giftige fluorstoff­er der måtte vaere i spildevand­et.

Jyllands-Posten har spurgt borgmester­en i Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen (V), om det var en fejl, at Esbjerg Kommune i 2018 lod brandskole­n komme på kommunens spildevand­snet med markant forhøjede vaerdier af giftige fluorstoff­er.

Dette svarer borgmester­en ikke på, men skriver i en mail:

»Når Miljøstyre­lsen ikke har fastsat nationale krav til spildevand, er det at kraeve en tilslutnin­g til spildevand­ssystemet og saette vejledende krav med en tidshoriso­nt jo normal praksis, så man behandler vandet i et kontroller­et system, frem for at det udledes til et naerliggen­de vandløb.«

Esbjerg Kommune har erkendt at have håndteret PFOS-sagen »staerkt kritisabel­t«, og en ekstern undersøgel­se skal nu kaste lys over forløbet.

»Kommissori­et for den eksterne vurdering af miljøafdel­ingens sagsbehand­ling på det aktuelle sagsområde siden 2007 er ved at blive udarbejdet,« skriver direktør Erik Jespersen i en mail.

Det er selvfølgel­ig vigtigt, at der kommer retvisende oplysninge­r om miljøfarli­ge stoffer til Miljøstyre­lsen. JANE HANSEN, KONTORCHEF, MILJØSTYRE­LSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark