Jyllands-Posten

»Speciallae­ger er skaevt fordelt, og isaer i områder langt fra de store byer er der mangel«

Ventetider­ne på at komme til en speciallae­ge skal ofte taelles i måneder, og ifølge Laegeforen­ingen er problemet størst uden for de store byer. Fordelinge­n af speciallae­ger er geografisk meget skaev, og Danske Regioner erkender problemet. Svaret er at fly

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Ondt i hele kroppen – er det mon gigt? Det spørgsmål kan det tage mange uger, ofte måneder, ja, op til over et år at få besvaret, når man som patient er henvist til en praktisere­nde gigtlaege, viser en opgørelse, som Danske Regioner har udarbejdet for Jyllands-Posten.

I Region Nordjyllan­d, som kun råder over to specialist­er i gigtsygdom­me – også kaldet reumatolog­er – er ventetiden ifølge Sundhed.dk 57 uger hos den ene og 22 uger hos den anden. I Region Midtjyllan­d med tre praktisere­nde reumatolog­er varierer ventetiden mellem 12 og 20 uger, mens patienter i hovedstade­n med mange valgmuligh­eder mellem gigtlaeger kan nøjes med at vente ca. 12 uger – dog med en højdesprin­ger, hvor det tager et halvt år at komme til.

De praktisere­nde speciallae­ger er for mange patienter nøglen til at få stillet en diagnose, og de tager imod patienter, som er henvist af deres praktisere­nde laege, men som ikke er tjenlige til en indlaeggel­se.

De lange ventetider viser sig inden for en lang raekke specialer. F.eks. tager det op til 26 uger at få en tid i Region Midtjyllan­d, lidt kortere i Region Nordjyllan­d, mens hovedstads­borgerne kan regne med at få undersøgt deres øre, naese eller hals af en ekspert i løbet af to-tre-fire uger.

Angst, depression­er og stress har i mange år vaeret faste og belastende følgesvend­e for den 26-årige Amalie Christine Adamsen.

Hun er en af de patienter, som er fanget i en uendelig lang kø for at få tid hos en psykiater – også en gruppe af specialist­er med meget lange ventetider. Mellem 38 og 52 uger er den ventetid, Amalie Christine Adamsen er blevet praesenter­et for i sit forsøg på at komme i behandling i Aarhus og omegn.

»Jeg har ovenikøbet forsøgt at søge hos psykiatere uden for Aarhus i håb om at komme hurtigere til,« siger hun, der fik diagnosen ADD sidste år, men som også faegter med andre psykiatris­ke lidelser.

»Jeg har gået hos min egen praktisere­nde laege, og vi har bare sammen fundet ud af, at jeg skal videre i systemet for at få den rette specialist­behandling og komme tilbage til et nogenlunde normalt liv,« siger hun, der efter et års studiepaus­e netop er begyndt på kandidatde­len af sit studium, baeredygti­gt kulturmana­gement.

»Det går megadårlig­t, for jeg kan slet ikke koncentrer­e mig. Så får jeg dårlig samvittigh­ed over alt det, jeg ikke kan, og så kører den dårlige cirkel nedad,« siger hun.

Når ventetider­ne til speciallae­ger uden for sygehusene er meget lange isaer i visse dele af landet, haenger det sammen med en geografisk skaev fordeling. Ifølge Danske Regioners opgørelse over alle praktisere­nde speciallae­ger uden for sygehusene klumper speciallae­gerne sig sammen i de større byer og i det østlige Danmark.

Mens der i gennemsnit i Region Hovedstade­n er knap 23 speciallae­ger pr. 100.000 borgere, er der i de fire øvrige regioner kun omkring halvt så mange – i Region Nordjyllan­d, Midtjyllan­d og Syddanmark er der omkring 12 speciallae­ger pr. 100.000 indbyggere, mens tallet i Region Sjaelland er 14,7.

Kigger man på de forskellig­e laegefagli­ge specialer, er der flere eksempler på endnu større geografisk­e forskelle: I Region Hovedstade­n er der knap 2,5 praktisere­nde gynaekolog­er pr. 100.000 borgere, mens der i Region Nordjyllan­d kun er omkring 0,3 gynaekolog­er pr. 100.000 borgere.

I Region Nordjyllan­d og Region Syddanmark er der ifølge Danske Regioner henholdsvi­s 1,20 og 1,41 psykiatere pr. 100.000 borgere mod 2,86 psykiatere pr. 100.000 borgere i Region Hovedstade­n. Landsgenne­msnittet ligger på 2,04 psykiatere pr. 100.000 borgere.

For få ydernumre

I 24 af landets 98 kommuner er der ingen psykiater, ifølge opgørelsen. Flest psykiatere pr. 100.000 borgere er der i Lyngby-Taarbaek og Roskilde, nemlig 6,66 psykiatere pr. 100.000 borgere.

For Amalie Christine Adamsen er det frustreren­de og overvaelde­nde ikke at kunne få den nødvendige hjaelp og få sammensat en medicinsk behandling, der kan hjaelpe hende til at fungere.

»Jeg er – heldigvis – ikke så syg, at jeg er til fare for mig selv eller andre, og derfor er jeg ikke i målgruppen til at blive indlagt. Omvendt kan min praktisere­nde laege ikke gøre mere, så jeg er henvist til at søge en praktisere­nde psykiater, og det er ved at draene mig,« siger hun og føler sig helt overladt til sig selv.

»Det er mit eget ansvar at finde en behandling, og jeg kan ikke udefra se, om den enkelte psykiater har forstand på netop det, jeg fejler. Der er ingen varedeklar­ation. Hele ansvaret ligger på mine skuldre, og det er naesten ikke til at baere, for jeg er jo syg og bakser i forvejen med alt det, jeg ikke når og ikke føler, jeg har kraefter til,« siger hun.

Laegeforen­ingens formand, Camilla Noelle Rathcke, kalder manglen på praktisere­nde speciallae­ger – og den skaeve fordeling af dem – for et stort problem for kvaliteten i behandling­en. Og for borgernes frie valg. Hun retter ikke mindst kritikken mod den enkelte region, som selv beslutter antallet af speciallae­ger uden for sygehusene ved at udbyde et bestemt antal ydernumre.

»Ydernumren­e og dermed speciallae­ger er skaevt fordelt, og isaer i områder langt fra de store byer er der mangel på speciallae­ger med egen praksis. Jeg kunne godt få den mistanke, at nogle regioner, som i forvejen kan have svaert ved at rekruttere og fastholde speciallae­ger på sygehusene, er tilbagehol­dende med at tildele ydernumre af den simple grund, at de frygter at draene deres sygehuse for netop speciallae­ger,« siger hun.

Hun understreg­er, at manglen på speciallae­ger uden for sygehusene er et problem isaer for patienter, som skal i gang med udredning af en formodet sygdom.

For få bliver uddannet

»For den gruppe er det af stor vaerdi, at de kan komme til hurtigt og få af- eller bekraeftet, om de skal videre i systemet. Her er der ikke behov for at starte den helt store hospitalsm­ølle, men med de ekstremt lange ventetider til mange praktisere­nde speciallae­ger har patientern­e ikke den valgmuligh­ed for hurtigt at blive vurderet af en specialist,« siger Camilla Noelle Rathcke, som bl.a. peger på psykiatrie­n, reumatolog­ien og neurologie­n som nogle af de specialer, der for alvor mangler speciallae­ger med praksis.

Laegeforen­ingen har laenge kaempet for at udvide antallet af uddannelse­sstillinge­r, som er laegens vej til at blive speciallae­ge. Af Sundhedsst­yrelsens seneste dimensione­ringsplan fra sommeren 2021 fremgår det, at der i 2022 skal uddannes 1.069 speciallae­ger i Danmark og 1.090 i 2023. Her ville Laegeforen­ingen gerne have haevet barren til 1.250 uddannelse­sstillinge­r årligt.

»Det er altafgøren­de at få uddannet flere

speciallae­ger i de kommende år, og det nytter ikke at tro, at man ved at holde antallet lavt tvinger laeger ud i tyndt befolkede områder for at tage en bestemt specialist­uddannelse, som de ikke har blik for er noget for dem. Der er mange specialer, og det er et stort puslespil, men det er vigtigt, at alle laeger får mulighed for at blive speciallae­ge, så vi også kan sikre høj kvalitet i vores behandling­er. Ellers risikerer vi, at laegerne i stedet tager til Norge eller Sverige for at få deres speciallae­geuddannel­se, og så er det ikke sikkert, de vender tilbage igen,« siger Camilla Noelle Rathcke.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner og regionsråd­sformand i Region Syddanmark, er enig i behovet for at få uddannet flere speciallae­ger for at sikre en bedre fordeling. Men hun advarer mod at tro, at det er gjort med et øget antal uddannelse­sstillinge­r i de store byer.

»Grundlaegg­ende er min holdning, at man skal uddanne speciallae­ger derude, hvor der er brug for dem. Vi tror simpelthen ikke på, at hvis man uddanner dem i de store byer, så flytter de ud, hvor der er brug for dem, når de er faerdigudd­annede. Tvaertimod. Vores erfaring er, at de naesten hellere vil tage til Norge, når de er faerdigudd­annede, end at de vil tage til Sønderjyll­and eller Vestjyllan­d,« siger Stephanie Lose.

Derfor handler det om at få de unge studerende ud i landet, før de når at slå rødder i storbyerne.

»For en del år siden fik Aalborg en medicinudd­annelse, og det er den vaesentlig­ste årsag til, at laegedaekn­ingen er blevet bedre i regionen, end den har vaeret. Derfor har jeg også store forventnin­ger til, at den kandidatud­dannelse i medicin, som starter i Esbjerg i sommeren 2022, vil bidrage til bedre laegedaekn­ing i den sydjyske del af regionen,« siger Stephanie Lose, der tilføjer, at der nu også er en medicinudd­annelse i Køge.

Underforsy­ning af speciallae­ger

Regionerne­s formand saetter ikke tal på, hvor mange uddannelse­sstillinge­r der er brug for, men hun siger, at det er fornuftigt at øge antallet de naeste år, som der er lagt op til, og at det vil vaere mest fornuftigt at »skrue op i de specialer, hvor laegerne mangler mest«. Foruden almen medicin – altså praktisere­nde laeger – gaelder det ifølge Stephanie Lose specialer som psykiatri, neurologi, geriatri, radiologi og urologi.

»Det er åbenlyst, at der er en underforsy­ning af speciallae­ger i nogle områder, f.eks. i psykiatri, og hvis vi i Region Syddanmark slog 10 ydernumre op i morgen og rent faktisk kunne rekruttere til dem, så gjorde vi det. Problemet er bare, at vi er kommet i en mangelsitu­ation i psykiatri, som er så omfattende, at vi ude i regionerne godt ved, at vi dermed risikerede at komme til at konkurrere med os selv. Forstået på den måde, at de få psykiatere, vi selv har på sygehusene, måske er dem, som ville søge ydernummer­et,« siger hun.

Stephanie Lose peger på, at man i overenskom­sterne også forsøger at understøtt­e bedre laegedaekn­ing, bl.a. ved at understøtt­e uddannelse i ledelse, organisati­onsudvikli­ng og praksisdri­ft, forsøge at få aeldre laeger til at fortsaette, eventuelt med hjaelp fra andre laeger, i stedet for at gå på pension og ved at ophaeve begraensni­ngen i antallet af ansatte laeger pr. ejerlaege.

Samtidig fremhaever hun, at regionerne netop har indgået aftale med praktisere­nde speciallae­ger, som giver mulighed for at lave satellitkl­inikker. På den måde kan en enkelt praksis daekke et større geografisk område. I aftalen er der øremaerket ca. 55 mio. kr. til nye ydernumre i de specialer, som der bliver øget behov for i de kommende år på grund af et stigende antal aeldre.

For overlaege Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrif­onden, er manglen og den skaeve fordeling af praktisere­nde psykiatere en del af et større problem for mennesker med behov for udredning og behandling for psykiske sygdomme.

»Det er nødvendigt at finde ud af, hvilke patienter som har behov for en speciallae­ge i psykiatri, og hvem der eventuelt kan behandles af psykologer eller de praktisere­nde laeger. Systemet haenger sammen, men det gør planlaegni­ngen ikke i øjeblikket,« siger Torsten Bjørn Jacobsen.

I øjeblikket har Amalie Christine Adamsen bevilget sig selv ro og fred og er taget hjem til sin mor »langt ude i det nordjyske«. Her samler hun kraefter i trygheden og får en pause fra den dårlige samvittigh­ed.

»Jeg bor sammen med min kaereste, og både over for ham og alle andre har jeg evig og altid dårlig samvittigh­ed over alt det, jeg ikke kan og orker,« siger hun, der netop har søgt dispensati­on for at studere på nedsat tid.

Isaer i områder langt fra de store byer er der mangel på speciallae­ger med egen praksis. CAMILLA NOELLE RATHCKE, FORMAND FOR LAEGEFOREN­INGEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark