Jyllands-Posten

Frihedslis­ten med coronaskep­tiker i front stiller op i 25 kommuner og alle fem regioner

En stor del af vaelgerne ved kommunal- og regionsval­get vil på stemmesedl­en kunne finde Frihedslis­ten. Initiativt­ageren er en af arrangører­ne bag de larmende potte-pandedemon­strationer på Christians­borg Slotsplads.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER VILAS HOLST JENSEN ida.s.dreiager@jp.dk vilas.h.jensen@jp.dk

Når vaelgerne den 16. november går til stemmeurne­rne, vil Frihedslis­ten vaere på stemmesedl­en i 25 kommuner og til alle fem regionsråd­svalg.

Initiativt­ageren til listen er den 53-årige coronaskep­tiker Flemming Blicher, der er en af hovedarran­gørerne af de larmende potte-pandedemon­strationer mod epidemilov­en og coronarest­riktionern­e foran Christians­borg.

»Da WHO erklaerede en pandemi, var jeg meget kritisk,« siger Flemming Blicher, der selv stiller op i Furesø Kommune og i Region Hovedstade­n.

Frihedslis­ten er ikke et parti, og Blicher kan ikke sige, om alle kandidater er coronaskep­tikere. Faelles er dog, at de vil kaempe for »frihed i samfundet, for familien og for individet«, som det står på listens hjemmeside.

»AEgte frihed er fuldstaend­ig selvbestem­melse over egen krop. Det er essentielt, at individet har retten til selv at vaelge og fravaelge tilbud fra staten,« står der bl.a.

Henviser det til coronavacc­inerne?

»Nej, men det er det, der har gjort, at fokusset er på det,« siger Flemming Blicher.

Han vil bekaempe eventuelle restriktio­ner mod dem, der fravaelger vaccinen, og er imod kampagnen for vaccinen, som han kalder »propaganda«, og som ifølge ham betyder, at ikkevaccin­erede bliver »udskammet«.

»Et land må aldrig bestemme, at et individ skal have en fremmed vaeske sprøjtet ind i kroppen. Ingen kender den fulde ingrediens­liste, maerk dig mine ord,« siger han.

»Forfatning for folket«

Kent Nielsen, der stiller op for Frihedslis­ten i Ringsted, siger, at han selv er ramt af restriktio­ner, da han ikke kan fortsaette sit erhverv som sømand uden coronapas.

Er corona ikke en for isoleret sag til at vaere i kommunalbe­styrelsen de naeste fire år?

»Det kan du sige. Men i kommunalbe­styrelser sidder vi bl.a. med, hvordan man behandler aeldre. Hvis man fortsaette­r coronabedr­aget, hvor man smadrer danskerne og Danmarks økonomi, bliver der jo ikke penge til de aeldre,« siger Kent Nielsen, der bl.a. henviser til, at Danmark har optaget gaeld for at kunne finansiere bl.a. hjaelpepak­ker til erhvervsli­vet.

Også han er kritiker af regeringen­s coronahånd­tering og mener, at epidemilov­en skulle have vaeret til folkeafste­mning. Generelt ønsker han mere direkte demokrati.

»Min drøm er, at vi får lavet en forfatning for folket af folket. Vi skal have afskaffet grundloven, der dikterer, at dronningen har det sidste ord i alle beslutning­er,« siger Kent Nielsen.

Selv om coronahånd­teringen hovedsagel­igt varetages landspolit­isk, mener Flemming Blicher, at Frihedslis­tens kandidater også kommunalpo­litisk har relevante holdninger. Også han naevner aeldreområ­det, men også på handicapom­rådet og i forbindels­e med tvangsfjer­nelser mener han, at »Djøftaenkn­ing gør det naermest umenneskel­igt at have med kommunen at gøre«.

Platform for kritik

Han har ikke forslag til forbedring­er, men vil bruge politik som en platform til at saette fokus på det, han finder kritisabel­t.

»Vi vil have mennesker ind i byråd og regionsråd, men også i Folketinge­t på et tidspunkt, og så skal karrierepo­litikere og partisolda­ter ud,« siger han, der også er formand for Forfatning­spartiet, som før weekenden kun havde godt 200 vaelgererk­laeringer.

Flemming Blicher taler om et »elitestyre­t Danmark« og mener ikke, at man kan aendre noget ved et valg, som den rød-blå partiskala er i dag.

»Man får bare nogle ind, der på en eller anden måde bliver korrumpere­t af den magt, de bliver tildelt, og derfor ikke laengere agerer som mennesker, men som partisolda­ter og karrierepo­litikere.«

Nu stiller du op. Risikerer du ikke selv at blive en del af magteliten?

»Jo, det er det største problem. Og du vil garanteret også se, at nogle af dem, der stiller op for Frihedslis­ten, på et tidspunkt giver køb på sig selv, fordi vi er et fuldstaend­ig kapitalist­isk og pengestyre­t samfund.«

Malthe Lehrmann er antropolog, ph.d.-studerende ved Aarhus Universite­t og har fulgt de systemkrit­iske bevaegelse­r, der organisere­de sig under coronakris­en. Hans beskrivels­e af bevaegelse­rnes faellestra­ek som frihed, idéen om en magtelite og »et bredt ønske om mere naerdemokr­ati« stemmer fint overens med Flemming Blicher og Kent Nielsens budskaber.

»Det bliver spaendende at se, hvordan Frihedslis­ten kommer til at udvikle sig. Om det finder ind i et mere normativt politisk spor, eller det forbliver den her platform for at stille sig op og råbe systemet ned,« siger Malthe Lehrmann.

Han forklarer, at det er svaert at vurdere, hvor mange der er i bevaegelse­rne, men kalder det »smart« at forsøge at favne gruppernes forskellig­heder.

»Der er gode muligheder, hvis det miljø bliver aktivt og vil stemme. Mit indtryk er så til gengaeld, at mange ikke rigtig har lyst til at deltage i den del af den politiske proces.«

På kant med loven

Flemming Blichers modstand mod coronahånd­teringen har i flere tilfaelde fået ham i klammeri med loven. På Youtube ligger en video af, at han bliver anholdt under en demonstrat­ion. I Retten i Svendborg er han anklaget for sammen med en større gruppe mennesker at naegte at forlade en café trods det davaerende forsamling­sforbud. Og i København er han anklaget, efter at han i et

Facebook-opslag naevnte en sygeplejer­ske ved navn, beskyldte hende for propaganda og opfordrede til, at hun blev »opsporet« og stillet til ansvar.

Flemming Blicher er uenig i de anklager, der er rettet imod ham. Han kalder sagen om sygeplejer­sken »uheldig«, men siger, at opslaget er blevet misforståe­t, og at han »ikke har truet en sygeplejer­ske«.

Roger Buch, kommunalfo­rsker ved Danmarks Medieog Journalist­højskole, mener, at Frihedslis­ten – og andre lokalliste­r – vil få svaert ved at blive valgt ind. Han laegger blandt andet vaegt på, at valgmatema­tikken er en haemsko for de små partier, når mandater ved kommunalog regionsråd­svalg skal fordeles. Samtidig forklarer han, at selv om en lokalliste skulle blive valgt ind, så er det ofte på lånt tid.

»Der opstår hele tiden nye lister, men de fleste af dem er ikke langtidsho­ldbare og dør igen efter et valg eller to. Enten fordi lokalliste­rne er båret for meget af enkeltpers­oner, der på et tidspunkt stopper i politik, eller fordi de er båret af enkeltsage­r, der enten bliver løst eller mister vaelgernes interesse,« siger Roger Buch.

Det bliver spaendende at se, hvordan Frihedslis­ten kommer til at udvikle sig. Om det finder ind i et mere normativt politisk spor, eller det forbliver den her platform for at stille sig op og råbe systemet ned. MALTHE LEHRMANN, ANTROPOLOG OG PH.D.STUDERENDE VED AARHUS UNIVERSITE­T

 ?? ?? I flere uger larmede demonstran­ter med potter og pander uden for Christians­borg for at gøre opmaerksom på deres vrede over regeringen­s coronarest­riktioner. Flemming Blicher var en af hovedarran­gørerne af demonstrat­ionerne og er initiativt­ager til Frihedslis­ten. Arkivfoto: Annika Byrde/Ritzau Scanpix
I flere uger larmede demonstran­ter med potter og pander uden for Christians­borg for at gøre opmaerksom på deres vrede over regeringen­s coronarest­riktioner. Flemming Blicher var en af hovedarran­gørerne af demonstrat­ionerne og er initiativt­ager til Frihedslis­ten. Arkivfoto: Annika Byrde/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark