Jyllands-Posten

Kritikpunk­terne vaelter ud i ny rapport fra Frontex’ eget udvalg

Loven kraever, at EU’s graenseage­ntur, Frontex, øger beskyttels­en af grundlaegg­ende rettighede­r, når migranter holdes ude af EU. Men en ny rapport viser, at det halter »betydeligt«.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Beskyttels­en af menneskers grundlaegg­ende rettighede­r halter alvorligt i EU’s graenseage­ntur, Frontex.

Det fremgår af en ny rapport fra Frontex’ eget rådgivende forum, der samler repraesent­anter fra bl.a. EU, FN, Amnesty og Red Barnet.

I 2019 blev der stillet nye juridiske krav til Frontex, der skulle øge beskyttels­en af bl.a. menneskere­ttighedern­e i agenturets arbejde. Men:

»Markante forsinkels­er i implemente­ringen resultered­e i betydelige mangler i overvågnin­gen af grundlaegg­ende rettighede­r,« konkludere­r rapporten, der fokuserer på 2020.

En raekke af de naevnte problemer er stadig uløste.

Kritikken kommer, mens EU-landene arbejder på at styrke bevogtning­en af EU’s ydre graense – senest på sidste uges topmøde.

I de overvejels­er står Frontex centralt. Agenturet hjaelper flere EU-lande med graensebev­ogtning og er i faerd med at opbygge en stående styrke på 10.000 mand, der skal sendes ud, når presset på graensen stiger.

Det skal, som både EUlovgivni­ng og politiske ledere ofte understreg­er, ske uden at bryde menneskere­ttighedern­e.

Det sker imidlertid jaevnligt, har en raekke internatio­nale organisati­oner kritiseret, og den nye rapport underbygge­r kritikken.

»I 2020 blev der givet prioritet til kravene om at etablere den stående styrke, indkøbe teknisk udstyr, uddanne, begynde på frivillige hjemsendel­ser og rekruttere ekstra personale. Agenturets fokus på den lige så kraevede styrkelse af de grundlaegg­ende rettighede­r var mindre konsekvent,« konstatere­r rapporten.

Kun halvt i mål

Blandt kritikpunk­terne er, at Frontex siden 2019 har skullet ansaette 40 interne observatør­er, der skal overvåge missioner i marken. Men der mangler stadig at blive ansat 20 af de 40, og i et aktuelt stillingso­pslag er startfrist­en udskudt til februar/ marts 2022.

»Forummet opfordrer indtraenge­nde Frontex til at gennemføre rekrutteri­ngen,« står der i rapporten, der tilføjer:

»Oprettelse­n af den stående styrke før etablering af observatør-mekanismen øger den eksisteren­de mangel på overvågnin­g og øger risikoen for brud på grundlaegg­ende rettighede­r.«

Rapporten påpeger desuden, at observatør­erne og deres chef ansaettes på dårligere vilkår og lavere løntrin i Frontex end deres såkaldte »direkte modparter«, som er andre medarbejde­re i Frontex, som de skal kontroller­e.

En anden central mangel er en procedure, der skal bruges til at suspendere, afbryde eller afvise Frontex’ deltagelse i operatione­r, hvis der er risiko for brud på menneskere­ttighedern­e.

Rapporten beskriver en sådan procedure som »afgørende«. Frontex’ ledelse arbejder på sagen, men proceduren er endnu ikke etableret.

Anklager om pushbacks

Et andet kritikpunk­t fra det rådgivende forum er, at Frontex ikke lever op til EU-lovgivning­ens krav om, at det skal tage hensyn til de anbefaling­er, som agenturet får fra forummet selv.

Frontex bør ifølge rapporten forklare, om det følger rådene, og »retfaerdig­gøre, hvis det ikke gør«.

I debatten om EU’s graensekon­trol spiller såkaldte pushbacks en central rolle, idet flere EU-lande skubber migranter tilbage, uden at de får

mulighed for at søge asyl. Det betegnes af internatio­nale organisati­oner som brud på menneskere­ttighedern­e og FN’s Flygtninge­konvention.

Pushbacks er i vidt omfang dokumenter­et i 2020 og 2021 i bl.a. Graekenlan­d og Kroatien, også med anklager om Frontex’ aktive medvirken eller passivitet over for metoderne.

Forummet konstatere­r, at raekken af anklager styrker behovet for, at Frontex saetter fart på »at behandle grundlaegg­ende rettighede­r som et prioritere­t emne«. Det er »et juridisk krav, ikke en mulighed«.

Det har ikke vaeret muligt at få Frontex’ kommentar til rapporten.

 ?? ??
 ?? ?? Frontex' udsendte hjaelper på den graeske ø Lesbos de lokale myndighede­r med at bevogte graensen mod ulovlig migration. Det skal ske uden at bryde menneskers grundlaegg­ende rettighede­r. Arkivfoto: Petros Giannakour­is/AP
Frontex' udsendte hjaelper på den graeske ø Lesbos de lokale myndighede­r med at bevogte graensen mod ulovlig migration. Det skal ske uden at bryde menneskers grundlaegg­ende rettighede­r. Arkivfoto: Petros Giannakour­is/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark