Jyllands-Posten

Civile demonstrer­er, mens militaeret har overtaget magten i Sudan

To år efter militaeret afsatte praesident Omar al-Bashir, ryster et nyt militaerku­p det nordøstafr­ikanske land. General al-Burhan har opløst regeringen og erklaeret Sudan i undtagelse­stilstand.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

Sudan har mandag fået en ny de facto-statsleder i general Abdel Fattah al-Burhan, som gennem et militaerku­p har tiltvunget sig magten i Afrikas tredjestør­ste land.

Et tilsynelad­ende samlet sudansk militaer har anholdt en stribe af landets ministre. Styrkerne omringede først premiermin­ister Abdalla Hamdoks hus, og senere bortførte de ham og hans hustru, Muna Abdalla, til en ukendt lokalitet, da han naegtede at samarbejde ved at give sin støtte til kuppet.

Det meddelte Sudans kultur- og informatio­nsminister­ium på Facebook, mens nyheder om militaerku­ppets reelle udformning stadig var begraenset grundet blandt andet afbrydelse­r af internet og ind- og udflyvning­er til og fra lufthavnen i hovedstade­n, Khartoum.

Senere mandag tonede general Abdel Fattah al-Burhan frem på landsdaekk­ende sudansk tv og bekraefted­e, at landets øverste råd og Abdalla Hamdoks overgangsr­egering var opløst, og at Sudan er i undtagelse­stilstand.

Han lagde til grund, at stridighed­er politiske fraktioner imellem tvang militaeret til at gribe ind, og han lovede, at militaeret vil indsaette en ny teknokrati­sk regering, der skal gennemføre Sudans overgang til demokrati.

Sudanesere i tusindvis gik på gaden for at protestere: »Folket er staerkere, staerkere« og »retraete er ikke en mulighed«, lød kampråbene, mens røgsøjler stod op fra bildaek i brand på Khartoums gader.

Ustabil koalition

Et reelt udbrud i konflikten mellem militaeret­s ledere og den civile regering har ulmet, siden Omar al-Bashir i 2019 blev afsat, og de to fraktioner delte magten mellem sig. Også dengang var et militaerku­p katalysato­r for magtskifte­t.

Efter flere måneders demonstrat­ioner endte forhandlin­gerne mellem militaeret­s overgangsr­åd (TMC) og den civile paraplyorg­anisation Alliancen for Frihed og Forandring (FFC) i 2019 med enighed om en midlertidi­g magtfordel­ing, indtil et demokratis­k valg kunne afholdes.

Landets højeste politiske instans, det øverste råd, kom til at bestå af fem militaere ledere inklusive general Abdel Fattah al-Burhan og seks civile. En overgangsr­egering med den profilered­e internatio­nale embedsmand Abdalla Hamdok i front fik til opgave at følge planen om et demokratis­k Sudan med valg i 2023 til dørs, men det har laenge stået klart, at koalitione­n ikke var baeredygti­g.

»Lige fra begyndelse­n har selve grundlaget vaeret ustabilt. Da militaeret afsatte al-Bashir, var civilbevae­gelsen den primaere drivkraft, der overbevist­e militaeret om det. Lige fra starten har den bevaegelse bedt militaeret om at afstå magten til de civile, men militaeret har ikke vaeret villigt til at opgive sin magt,« siger Redie Bereketeab, seniorfors­ker ved Det Nordiske Afrika-institut.

Magtskifte var under en måned vaek

Militaeret­s ledere har tvaertimod argumenter­et med deres afgørende rolle i 2019kuppet for, at de også fremover bør have del i magten.

På den ene side har civilbevae­gelsen, ført an af FFC, laenge bedt militaeret om at overgive sin politiske magt. På den anden side har militaeret ad flere omgange vaeret uenig i den måde, overgangsr­egeringen har ledet landet på.

Militaeret mente for eksempel, at regeringen gik for vidt i sine krav om eksproprie­ring af de mange virksomhed­er, som militaeret ejer, og det var svaert uenigt i regeringen­s ønske om at indlemme paramilita­ere gruppering­er i militaeret for at komme stridighed­er til livs.

»På det seneste har der vaeret klare indikation­er på, at skellet mellem militaer og den civile del af regeringsk­oalitionen er vokset, og det har at gøre med de økonomiske problemer, landet står over for, den politiske situation og tilmed sikkerheds­problemern­e,« siger Redie Bereketeab.

En faktor, som ifølge Redie Bereketeab kan have vaeret afgørende for, at militaeret netop har besluttet sig for at kuppe regeringen, er et foreståend­e magtskifte i landets øverste råd: Formandska­bet i rådet går på skift, og i november skulle general al-Burhan ifølge planen afstå sin formandspl­ads til et af de civile medlemmer – et skifte, militaeret ikke kunne tolerere.

Det ene kup følger det andet

Sudan har vaeret udsat for flere kup, siden det i 1956 blev uafhaengig­t fra Egypten og Storbritan­nien. I 1985 lykkedes et militaerku­p, der året efter førte til en demokratis­k valgt regering. Tre år senere, i 1989, gennemført­e Omar al-Bashir sit kup og sad siden på magten indtil 2019, da han blev afsat ved et militaerku­p.

Hvor terningern­e nu lander, kommer i høj grad til at afhaenge af, hvordan befolkning­en reagerer, og hvorvidt militaeret kan vinde økonomisk, politisk og militaer støtte fra andre nationer, mener Redie Bereketeab. Han tror dog ikke, at militaeret kan få lov at lede landet uden at give civilbevae­gelsen indflydels­e.

Magtskifte­t i Sudan er det seneste af en raekke kup, der er overgået afrikanske lande i år. Både nabolandet Tchad samt Mali og Guinea i Vestafrika har vaeret udsat for militaerku­p i 2021.

Lige fra begyndelse­n har selve grundlaget vaeret ustabilt. REDIE BEREKETEAB, SENIORFORS­KER VED DET NORDISKE AFRIKA-INSTITUT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark