Jyllands-Posten

Er Erdogans diplomatis­ke strid en aflednings­manøvre?

Igennem sine 19 år ved magten har Tyrkiets praesident ofte pustet til konflikter med Vesten, når han var under pres på hjemmebane. Nu truer han med at saette 10 ambassadør­er på porten.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, har ofte skabt overskrift­er med sin retorik over for vestlige allierede.

I 2017 beskyldte han den tyske regering for at bruge nazimetode­r og sammenlign­ede hollaender­ne med fascister. Senest har han i forbindels­e med en strid med Graekenlan­d og Cypern om graensedra­gningerne i det østlige Middelhav anklaget sin franske kollega, Emmanuel Macron for at »opføre sig som Napoleon«.

Nu har Erdogan lagt stenene til en ny diplomatis­k krise. I en tale til hujende tilhaenger­e meddelte praesident­en i sidste uge, at han har beordret sin udenrigsmi­nister til at erklaere 10 ambassadør­er, herunder fra

Danmark, USA og Tyskland, persona non grata. På dansk: uønskede.

Det er et voldsomt diplomatis­k våben, som Tyrkiet kun har brugt tre gange tidligere i løbet af de seneste 50 år. Henholdsvi­s i 1986 og 1989 mod Libyen, Syrien og Iran.

Nu truer Tyrkiet så med at bruge det mod 10 lande samtidig. Syv af landene er som Tyrkiet en del af forsvarsal­liancen Nato. Der er også tale om nogle af Tyrkiets største handelspar­tnere.

Erdogans vrede skyldes officielt en faelles udtalelse fra ambassadør­erne, hvori de opfordrede Tyrkiet til at efterleve en dom fra Menneskere­ttighedsdo­mstolen.

For to år siden slog domstolen i Strasbourg fast, at anklagerne mod den 64-årige tyrkiske forretning­smand og filantropi­st Osman Kavala var ubegrunded­e, hvorfor den tyrkiske stat burde løslade ham.

Nye anklager

Kavala, som har siddet tilbagehol­dt i fire år, stod bl.a. anklaget for at have finansiere­t de landsdaekk­ende

Gezi Park-protester mod Erdogans regering i 2013. Da en tyrkisk dommer frifandt ham, rejste de tyrkiske myndighede­r prompte nye anklager imod ham – nu også relateret til det fejlslagne kupforsøg i 2016.

Det har udløst kritik fra både EU og mange vestlige lande. Meldingen fra ambassadør­erne er derfor ikke ny for regeringen i Ankara, og der er grund til at tro, at Erdogans udbrud har et andet motiv.

Den tyrkiske praesident står dårligere end nogensinde i meningsmål­ingerne. Mindre end 30 pct. af tyrkerne vil ifølge en måling fra den seneste uge stemme på Erdogans Retfaerdig­hedsog Udviklings­parti, AKP. Det skyldes isaer økonomien. Priserne er på himmelflug­t, mens vaerdien af den tyrkiske lira synker som en sten i vand. Truslen om at udsende de 10 ambassadør­er fik den mandag til at synke endnu dybere.

Konflikter med Vesten

Igennem sine 19 år ved magten har Erdogan ofte skabt nye konflikter med Vesten for at aflede opmaerksom­heden fra problemer eller pudse sin profil som Tyrkiets staerke mand. Nazi-bemaerknin­gen i 2017 om Tyskland faldt f.eks. umiddelbar­t før en folkeafste­mning om en ny forfatning, som ville give Erdogan mere magt. Han vandt afstemning­en med et mulehår.

Der kan vaere en lignende dynamik i gang nu. Det naeste parlaments­valg ligger to år forude, men der er mange spekulatio­ner i tyrkiske medier om, at Erdogan overvejer at udskrive valg før tid. Praesident­ens påstand om, at han forsvarer landets uafhaengig­hed, spiller uden tvivl godt med hans nationalis­tiske vaelgerbas­e.

Men det er også bemaerkels­esvaerdigt, at Erdogans melding kom, kort efter at den finansiell­e arm af G7landene satte Tyrkiet på sin grå liste for at gøre for lidt for at bekaempe hvidvask. Det kan mindske udenlandsk­e investorer­s tillid til Tyrkiet og forvaerre landets finansiell­e krise.

»Jo større pres, der er nationalt på Erdogan, jo staerkere er hans reaktion – og altid mod Vesten,« skriver Erkan Arikan, lederskrib­ent for den tyske tv-station Deutsche Welle, i et indlaeg.

Det er stadig uvist, om Tyrkiet gør alvor af sin trussel. Mandag havde det tyrkiske udenrigsmi­nisterium ifølge nationale medier ikke taget skridt til at kontakte de 10 lande. Ifølge nyhedsbure­auet Reuters har Erdogan hilst en ny melding fra 8 af de 10 ambassader velkommen, hvor de skriver, at de fortsat vil overholde en diplomatis­k konvention om ikke at blande sig i vaertsland­ets anliggende­r. Det siger kilder i praesident­ens stab.

Sker der udvisninge­r, vil det dog naeppe ske uden en modreaktio­n, siger Marc Pierini, Tyrkiet-ekspert fra taenketank­en Carnegie i Bruxelles.

»Generelt bruges dette typisk kun i ekstreme tilfaelde, og ofte følger en gensidig handling.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark