Jyllands-Posten

Naevn et pophit fra de seneste 25 år, og Max Martin har sikkert skrevet det

Max Martin har skrevet kaempehit for bl.a. Backstreet Boys, Taylor Swift, Katy Perry og Ed Sheeran. Nu har han haft 25 sange øverst på den amerikansk­e hitliste, hvilket kun overgås af John Lennon og Paul McCartney. Men hvordan blev den tidligere svenske r

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Hvad har ”I Want It That Way” af Backstreet Boys, ”…Baby One More Time” af Britney Spears, ”Shake It Off” af Taylor Swift og ”Blinding Lights” af The Weeknd tilfaelles?

De er kaempe pophit? Jovist.

De er sunget af nogle af de største stjerner i verden? Også korrekt.

Selv de aeldste af numrene bliver stadig spillet i radioen verden over? Ja, det er sådan set også rigtigt.

Men faktisk har numrene også det tilfaelles, at de alle er skrevet af den samme mand, nemlig den svenske sangskrive­r Max Martin.

Den nylige single ”My Universe” af Coldplay og det koreanske boyband BTS blev sang nummer 25, som Max Martin har skrevet eller vaeret med til at skrive, der har opnået at ligge på toppen af den amerikansk­e hitliste.

Det overgås kun af John Lennons 26 og Paul McCartneys 32.

”My Universe” er desuden det 23. nummer, som Max Martin har vaeret producer på, der rammer toppen af hitlisten, og det bringer ham op på siden af den legendaris­ke The Beatles-producer George Martin.

Det lå ellers ikke i kortene, at svenskeren skulle blive kongen af moderne popmusik. Hjemme i Sverige var det nemlig rockmusikk­en, som han drømte om at gøre til sin levevej.

Fra rock til pop

Som teenager blev Karl Martin Sandberg, som Max Martin egentlig hedder, forsanger for det hårdtslåen­de rockband It’s Alive, og han troede så meget på, at bandet ville blive en succes, at han droppede ud af gymnasiet for at forfølge musikdrømm­en.

Selv om bandet udgav to album og spillede opvarmning­skoncerter i hele Europa, blev det aldrig for alvor en succes, og i 1995 sagde Karl Martin Sandberg op.

Allerede inden da var der dog sket noget, som skulle få afgørende betydning for hans karriere.

Mens bandet havde kontrakt med pladeselsk­abet Cheiron Studios i Stockholm, havde den velrenomme­rede producer Denniz Pop fået øje på noget i Karl Martin Sandberg. Denniz Pop mente, at den unge rockmusike­r havde, hvad der skulle til, for at skrive pophit.

I 1993 hyrede Cheiron Studios Karl Martin Sandberg ind for at laere studiet at kende og for at vaere med til at skrive og producere nogle numre. Denniz Pop tog ham under sine vinger og gav ham tilnavnet Max Martin.

Max Martin laerte hurtigt.

Han var inden for kort tid med til at skrive for flere succesfuld­e kunstnere, bl.a. var han med til at skrive hitgruppen Ace of Bases andet album, ”The Bridge”. Og herefter tog det fart. I 1995 blev Cheiron Studios hyret af et amerikansk pladeselsk­ab. Max Martin skulle hjaelpe med at skrive debutalbum­met til et nyt boyband. Boybandet gik under navnet Backstreet Boys.

Med hit som ”Everybody” og ”As Long as You Love Me”, begge skrevet af Max Martin, blev albummet en kaempe succes.

Jeg tror, at Max’s hemmelighe­d er noget i stil med, at det mest simple og mest effektive altid er det bedste. ADAM LEVINE, FORSANGER, POPBANDET MAROON 5

Baby én gang til

1998 blev på alle måder et skelsaette­nde år for Max Martin. Hans laerermest­er, Denniz Pop, døde af kraeft, og Max Martin tog over som chef på pladeselsk­abet. På samme tid skulle han indspille en sang med en blot 16-årig lovende sangerinde fra de amerikansk­e sydstater.

Britney Spears hed hun. Sangen hed ”…Baby One More Time”. Efter at have skrevet sangen havde Max Martin oprindelig­t tilbudt den til Backstreet Boys og senere til gruppen TLC, men begge takkede nej, så nu var valget faldet på den unge, uprøvede Britney Spears.

Da sangen udkom i 1999, blev den et verdensoms­paendende hit og strøg ind som nummer et på den amerikansk­e hitliste.

Det blev som bekendt den første af mange, og sidenhen har den i dag 50-årige svensker skrevet sange for et vaeld af kaempestje­rner, heriblandt Taylor Swift, Katy Perry, Ed Sheeran og Adele.

Hvad er hemmelighe­den?

Men hvad er det egentlig, der gør svenskeren­s sange specielle?

»Jeg tror, at Max’s hemmelighe­d er noget i stil med, at det mest simple og mest effektive altid er det bedste,« har Adam Levine, forsanger i popbandet Maroon 5, sagt om Max Martin.

Den opfattelse deler popsangeri­nden Pink, som Max Martin har skrevet flere store hit for:

»Man siger, at en koks bedste ingrediens er den, han udelader. Det er det samme med at producere musik, og det er det, Max Martin bringer. Han tager de bedste dele og arbejder med dem.«

En anden ting, som Max Martin er kendt for, er at udnytte sin baggrund som rockmusike­r, når han skriver popsange.

Den svenske sangskrive­r Sophia Somajo, som går under kunstnerna­vnet Soso, har arbejdet sammen med Max Martin i flere omgange. Ifølge hende kan man ofte tage dele af Max Martins sange ud, og så vil det isoleret set lyde »som et Black Sabbath-riff«, har hun forklaret til BBC.

 ?? ?? Den svenske rockmusike­r Max Martin er den moderne popverdens største hitmager. Han bruger rocken i sine popsange, går efter det genkendeli­ge, og så har han en ret speciel tilgang til at skrive tekster.
Foto: Willy Sanjuan/Invision/AP
Den svenske rockmusike­r Max Martin er den moderne popverdens største hitmager. Han bruger rocken i sine popsange, går efter det genkendeli­ge, og så har han en ret speciel tilgang til at skrive tekster. Foto: Willy Sanjuan/Invision/AP
 ?? ?? Også Katy Perry har haft kaempehit med Max Martins tekster. Foto: Chris Pizzello/AP
Også Katy Perry har haft kaempehit med Max Martins tekster. Foto: Chris Pizzello/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark