Jyllands-Posten

Politiform­and efter vold mod betjente: »Det er jo et angreb på retsstaten«

Det er generelt blevet tryggere at gå til fodbold i Danmark, men ikke for én saerlig gruppe. Der er 61 sager om vold mod politifolk efter weekendens kamp mellem Brøndby og FC København.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN SOFIE ØGÅRD GØTTLER mikkel.hemmer@jp.dk sofie.gottler@jp.dk

Fem politibetj­ente måtte til behandling på skadestuen efter optøjer i forbindels­e med søndagens lokalopgør imellem Brøndby og FC København. Undervejs blev der benyttet tåregas og politihund­e.

Københavns Vestegns Politi meddeler, at det undersøger 61 sager om vold mod politifolk. To af episoderne har allerede ført til sigtelser for vold mod tjenestema­nd, men det antal kan vokse yderligere i den kommende periode, når sagerne bliver efterforsk­et.

Det er status efter søndagens opgør imellem Brøndby og FC København.

»Det er naermest helt uvirkeligt. Vi er til stede her, fordi to klubber skal spille fodbold, som nogle gerne vil ud at se. Så ender det med, at 50-60 kollegaer udsaettes for vold,« siger Heino Kegel, der er formand for Politiforb­undet.

En overgang var situatione­n så tilspidset, at en politimand trak sin tjenestepi­stol for at holde aggressive fodboldtil­haengere vaek fra FCK’s spillerbus.

»Én af de to betjente, der står ved spillerbus­sen, føler sig truet i den konkrete situation. Derfor traekker han sin tjenestepi­stol. Og det kan jeg ikke sige noget til, fordi 75 mand med kasteskyts kommer løbende imod ham,« udtalte Mogens Lauridsen, der er politiinsp­ektør hos Københavns Vestegns Politi, til Ekstra Bladet.

Der blev ikke affyret skud fra betjenten, men episoden skal nu undersøges til bunds.

Sigtelser halveret

Søndagens optøjer følger en tendens. Politifolk ender i stigende grad i skudlinjen, når der opstår ballade i forbindels­e med fodboldkam­pe.

Det fremgår af den seneste udgave af rapporten ”Politi og fodbold”, der gennemgår antal anholdelse­r og sigtelser i forbindels­e med fodboldkam­pe i Danmark. Den seneste udgave daekker perioden fra 2010 til 2020.

Antallet af lovovertra­edelser i forbindels­e med kampe i Superligae­n er generelt faldende. Antallet af sigtelser er halveret fra 2010 til 2020.

Men det er ikke tilfaeldet, når det drejer sig om vold og trusler om vold mod tjenestema­end, hvilket i forbindels­e med fodboldkam­pe er politiet.

Her har der ikke vaeret et fald. For saesonen 2019/20 var der 31 sigtelser for vold imod politiet, og det var i en saeson, der var delvist nedlukket på grund af corona.

Slås med politiet

Politibetj­ente oplever, at de i stigende grad bliver et mål i sig selv.

»Det har tidligere vaeret internt, at man har ønsket at have slagsmål. Der har det vaeret politiets opgave at forhindre det. Så er der åbenbart en ny tendens, hvor man taenker, at når man ikke kan slås med hinanden, kan man slås med politiet,« siger Heino Kegel.

Han kalder uholdbar.

»Det hører ingen steder situatione­n hjemme, det er jo et angreb på retsstaten, hvis det er tendensen, at det er legitimt at tage til fodbold og taeve politiet,« siger Heino Kegel.

Hos Danske Fodbold Fanklubber haefter formand Christian Rothmann sig ved den positive udvikling med faerre sigtelser generelt, men erkender, at der er problemer.

»Efter vores opfattelse er det generelt blevet mere sikkert at komme på de danske stadioner, men det udelukker jo ikke, at der stadig er enkelte 600 400 200 0

2010/11

voldsomme haendelser som den søndag, som med rette bliver til en stor historie i medierne. Der skal ikke herske tvivl om, at vi ikke bryder os om at se de scener,« siger Christian Rothmann.

Han opfordrer til, at klubber, fans og myndighede­r bruger flere ressourcer, inden kampene går i gang.

»Vi skal i dansk fodbold tage os selv i nakken og huske på, hvorfor vi har oplevet en positiv udvikling i de senere år. På det seneste seminar for fangrupper (2020, red.) var det en bekymring, at man oplever, at der hviles på laurbaerre­ne. Man har ikke følt det nødvendigt at lave de samme tiltag som tidligere. Men vi skal huske på, at forbedring­en er sket på baggrund af tidlig dialog imellem alle parter,« siger Christian Rothmann.

Kampunifor­mer og hjelme

Det er ikke just mere dialog, som formanden for Politiforb­undet laegger op til efter søndagens sammenstød.

»Det er jo ikke sjovt at møde politiet i deres kampunifor­mer og hjelme. Men hvis den her tendens fortsaette­r med, at politiet er et legitimt mål, så er det den måde, man vil møde betjentene fremover,« siger Heino Kegel.

Hos Divisionsf­oreningen, der repraesent­erer landets elitefodbo­ldklubber, tager man staerkt afstand fra de optøjer, der søndag opstod både på og uden for stadion. Det oplyser foreningen­s direktør, Claus Thomsen.

»Vi ser gerne, at politiet sanktioner­er så meget som muligt og så hurtigt som muligt, men det er jo dansk lovgivning, der ligger til grund for, hvordan det skal gøres,« siger Claus Thomsen.

 ?? ?? Politi og fodboldfan­s stødte sammen efter superligak­ampen imellem Brøndby og FCK på Brøndby Stadion.
Foto: Ritzau Scanpix
Politi og fodboldfan­s stødte sammen efter superligak­ampen imellem Brøndby og FCK på Brøndby Stadion. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark