Jyllands-Posten

Faelleskom­munal klimasvind­el

-

Der findes naeppe en folkevalgt uden en klart defineret holdning til klimaforan­dringerne, og hvad der bør gøres for at indfri det overordned­e mål i FN’s klimaaftal­e om nuludledni­ng i 2050. Anderledes bliver det, jo taettere udmøntning­en af de klimapolit­iske ambitioner kommer på borgerne.

Meningsmål­ing efter meningsmål­ing viser, at klimaet fylder i vaelgerkor­psets dagsorden, men virkelighe­den er en anden, hvis man pludselig kan blive nabo til solenergia­nlaeg og vindmøller og alle de gener, som de medfører.

Endnu vaerre er det, hvis den, der opstiller en vindmølle i baghaven, er en fjerntligg­ende kommune, der såvel nationalt som internatio­nalt gerne vil promenere sin klimaprofi­l, herunder selvskabte og svaert realisable ambitioner om at blive CO2-neutral allerede i 2025.

Københavns Kommune har en selverklae­ret ambition om at vaere CO2-neutral om bare tre år. Det sker dog ikke ved at rejse tårnhøje vindmøller inden for kommunegra­ensen, men derimod fjernt fra Rådhusplad­sen. Konkret har Københavns Kommune via Hovedstads­områdets Forsynings­selskab (HOFOR) i samarbejde med lokale lodsejere opstillet tre 140 meter høje vindmøller i Skive Kommune. Endvidere er der opstillet tre vindmøller ved Nissum Fjord i Lemvig Kommune samt andre 22 vindmøller i Lolland Kommune.

Dermed mener magthavern­e i København at vaere godt på vej til at indfri ambitionen om at blive verdens første CO2neutral­e hovedstad. At dette primaert skal ske gennem vedvarende energiprod­uktion og skovplantn­ing langt vaek fra København, anses i Borgerrepr­aesentatio­nen for at »gøre tingene smartere og grønnere«. Københavne­rne kan med andre ord fortsaette udledninge­n af drivhusgas­ser, herunder CO2, mens skatteyder­ne i Udkantsdan­mark såvel visuelt som hørbart må lide under, at borgerne på stenbroen bilder hinanden ind at vaere grønnere end andre.

At Københavns Kommune overhovede­t vil vaere denne fremfaerd bekendt, er ikke svaert at have en mening om, men den bliver grotesk, når vi i avisen har kunnet berette, at Københavns Kommune ikke er den eneste, der i sit CO2regnska­b indregner den fulde effekt af vindmøller­ne. Det samme gør nemlig Skive, Lemvig og Lolland Kommuner, hvilket alle involvered­e er fuldt vidende om.

I erhvervsli­vet anvender man begrebet »greenwashi­ng« om virksomhed­er, der gør sig mere klimavenli­ge, end de faktisk er. Ofte er investorer­nes dom hård og kontant. Når fire kommuner med åbne øjne gør det samme, er der reelt tale om klimasvind­el, da ingen folkevalgt­e anstrenger sig for at orientere om de sminkede CO2-regnskaber.

Kommunerne har en opgave i Danmarks CO2-reduktion, isaer når det gaelder energieffe­ktiviserin­g af bygningsma­ssen, men der er alt for mange eksempler på silotaenkn­ing, der end ikke på papiret bidrager til i afgørende grad at reducere det samlede klimaaftry­k. Givet er det, at den reducerede CO2-udledning fra solenergia­nlaeg, vindmøller og skovplantn­ing kun skal optraede på klimaregns­kabet i beliggenhe­dskommunen. Det betyder udfordring­er for Københavns Kommune, men vil omvendt betyde en reel CO2-reduktion.

Da kommunerne åbenbart ikke selv evner at lave retvisende CO2-opgørelser, må Folketinge­t gribe ind og sikre redelige kommunale klimaregns­kaber.

Københavns Kommune må gerne have en ambition om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, men det skal ikke ske ved faelleskom­munal klimasvind­el.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark