Jyllands-Posten

Hvad vil Danmark i EU – saette sin egen dagsorden eller rende efter de andres?

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Danmark har ikke alene mistet status i EU. Danmark er også for dårlig til at søge indflydels­e. Det er de korte, men til gengaeld dystre konklusion­er i rapporten ”Folketinge­t i Europa - Europa i Folketinge­t”, som for nylig blev offentligg­jort. Bag rapporten står folk med indgående kendskab til både dansk indenrigsp­olitik, EU og Europas historie, som Folketinge­ts Europaudva­lg havde bedt om at se på, om den parlamenta­riske kontrol med EU-politikken i Danmark er tilstraekk­elig effektiv, transparen­t og på omgangshøj­de med den bedste praksis i de øvrige EU-lande.

Det korte svar på det lange spørgsmål er, at det er den ikke og det på trods af, at lidt over en tredjedel af danske lovforslag har EUretlige aspekter.

»Folketinge­t inddrages for lidt, for sent og har derfor kun minimal indflydels­e på den europaeisk­e lovgivning, som Folketinge­t senere skal implemente­re i dansk lovgivning,« fremgår det af rapporten, som tillige slår fast, at når det drejer sig om EU’s langsigted­e strategisk­e diskussion­er og det lovforbere­dende arbejde, så er Folketinge­t oftest helt fravaerend­e.

Heller ikke det danske system med, at regeringen skal søge mandat i Folketinge­ts Europaudva­lg, før ministeren drager til Bruxelles og afgiver sin stemme, får mange roser med på vejen.

Tidligere var den danske model forbillede, men nyere forskning viser, at Danmark er rykket ned på en femteplads, når det handler om formelle kompetence­r til at kontroller­e regeringen­s EU-politik. Folkevalgt­e i Finland, Tyskland,

Litauen og Sverige står bedre.

Naesten enslydende fra de mange centrale aktører, som gruppen har talt med, lyder det, at »Danmark langt hen ad vejen er en defensiv og reaktiv aktør i EU«. Danmark har kort og godt ikke gjort sig klart, hvad man vil med EU-medlemskab­et, hvor der skal vaere danske spor i Europa, og hvordan kraefterne skal prioritere­s for at fremme danske interesser.

»Det allerbedst­e er at komme på banen, allerede før kommission­en forelaegge­r forslag – med Danmarks størrelse er det endnu vigtigere,« lyder det fra Jeppe Tranholm-Mikkelsen, som er generalsek­retaer i Ministerrå­det, men som også har en lang dansk diplomatis­k karriere bag sig, bl.a. som EU-ambassadør.

Claus Haugaard Sørensen, som tidligere har vaeret generaldir­ektør i EU-Kommission­en, siger, at »Folketinge­t bør fokusere mere på strategisk­e drøftelser om, hvilken vej EU skal bevaege sig frem for at reagere i sidste øjeblik på beslutning­er i EU, hvor løbet for laengst er kørt«.

Med briternes farvel til EU kan Danmark for det første ikke laengere gemme sig bag Storbritan­nien, for det andet må Danmark indstille sig på, at EU ikke står stille. EUsamarbej­det er en dynamisk proces. Ikke mindst i det lys er det interessan­t, at Danmark under budgetforh­andlingern­e bruger naesten al sin politiske kapital på at få en rabat, og at regeringen hidtil har brugt energien på at begraense EU og endnu ikke er barslet med den europapoli­tiske aftale, som har spøgt i forskellig­e regeringer­s kulisser i årevis. Mens Danmark fedter med rabatten, satser andre på den store gevinst.

I rapporten fastslås det, at Danmarks defensive rolle haenger sammen med fravaeret af en europapoli­tik. »Der bliver ikke på parlamenta­risk niveau taget stilling til, hvilke mål Danmark skal forfølge i EU, og hvilke forslag Danmark skal fremme,« står der. Eller som det konstatere­s mere direkte. »Der mangler en faelles forståelse for, hvad Danmark vil med sit medlemskab af EU.«

Danmark må indstille sig på, at EU ikke står stille. EU-samarbejde­t er en dynamisk proces.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark