Jyllands-Posten

Forsvarern­e fører på point i Rigsretten: Anklagerne virker utraenede i rollen som anklagere

- MICHAEL GØTZE professor, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universite­t

I den meget omtalte rigsretssa­g er den tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg tiltalt for overtraede­lse af ministeran­svarsloven. Vi er ved at vaere halvvejs igennem de mange afhøringer, og udover at sagens ubestridte hovedperso­n har afgivet forklaring, har mange af de centrale embedsmaen­d også lagt vejen forbi Rigsretten.

Selv om det er for tidligt at sige, hvem der vinder sagen til sidst, kan man godt lave en foreløbig status.

Forsvarern­e synes at vaere kommet bedst fra start. De fører på point. De har praesenter­et deres version af sagen på en klar og energisk facon, og man er ikke i tvivl om, at forsvarern­e har forberedt forskellig­e argumenter til fordel for deres påstand om fuld frifindels­e. De tror på det. Den tidligere minister har virket veloplagt og er ikke blevet presset af de to anklagere i naevnevaer­dig grad.

Nogle af de centrale embedsmaen­d er kommet med udsagn, der er belastende for den tidligere minister, men spørgsmåle­t er selvsagt, om deres version er tilstraekk­eligt konsistent og bevismaess­igt underbygge­t. Det skal her indsparkes, at flere af forsvarern­es argumenter i mine øjne bestemt kan udfordres. Deres føring er mere baseret på kunstneris­ke point end på faglige point.

Forsvarern­es offensive udlaeg er blevet endnu staerkere af, at anklagerne i Rigsretten har valgt en helt anden tilgang, nemlig en underspill­et og defensiv tilgang. Anklagerne støtter sig indirekte til de vurderinge­r, som den grundige Instruksko­mmission kom frem til i 2020, men anklagerne har ikke lagt deres syn på forløbet ind i nogen klar fortaellin­g.

Det er uklart, hvor de vil hen, og om de selv tror på, at de kan vinde. Anklagerne har ikke – så langt – lagt et strafferet­ligt lag oven i Instruksko­mmissionen­s kritiske bevisvurde­ringer, hvad der dog bliver nødvendigt før eller siden.

Generelt virker anklagerne utraenede med at stå i rollen som anklagerne, og deres faglige cv’er vidner også om, at deres fagkompete­ncer ligger på andre felter af juraen end det strafferet­lige og forvaltnin­gsretlige. Dette kan lyde som hård kritik, men det er ment som en nøgtern vurdering af anklagerte­amet.

I Rigsretten er der med rette store forventnin­ger til advokatern­es praestatio­ner, da vi ikke kan komme op på nogen højere hylde i domstolssy­stemet. Det giver fortsat anledning til undren, at det davaerende Advokatråd tilbage i december 2020 ikke kunne finde mere egnede advokater til hvervet som anklagere i en historisk rigsretssa­g.

Mange laesere vil i øvrigt huske, at de to anklagerne under sagens prolog tilbage i juni tabte et slagsmål om sagens tilskaerin­g.

Uden at traede i det kan det kort siges, at den tidligere minister har opnået en markant fordel i, at hendes optraeden i striben af samråd i kølvandet på den meget omtalte pressemedd­elelse fra februar 2016 er blevet pillet ud af rigsretssa­gen.

De to anklagere har vist stadig lidt ømhed i kroppen som følge af denne indledende maveplaske­r og synes i hvert fald at afholde sig fra at gå kritisk ind i disse samråd.

Det er til forsvarern­es fordel.

På den store klinge handler rigsretssa­gen om ministres manøvrerum i forhold til grundlaegg­ende retlige principper. Politik versus jura, kan man måske koge det ned til. Det er en tvekamp, som er indbygget i mange sager i forskellig­e varianter. Inger Støjberg har i både Instruksko­mmissionen og i Rigsretten mejslet ud i granit, at hun som minister først og fremmest var politiker, og at hun foretrak at gå med den store politiker-hat på frem for den mere grå og formelle juridiske minister-hat.

Hovedspørg­smålet for Rigsretten er måske her, om en minister kan ”melde sig ud” af forskellig­e juridiske bånd, kommunikat­ivt og muligvis også indholdsma­essigt. Forsvarern­es svar er ja, og de fører indtil videre på point i Rigsretten.

Deres føring er mere baseret på kunstneris­ke point end på faglige point.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark