Jyllands-Posten

Kvinder kan klare sig uden kvoter

- IBEN KROG folketings­kandidat, Sjaellands Storkreds (V), København

Så kender vi dem igen. Radikale Venstre har i denne uge foreslået at indføre kvindekvot­er i bestyrelse­rne i danske, børsnotere­de selskaber. Jeg har selv siddet med i flere bestyrelse­r, og efter at have arbejdet med fødevareer­hvervet i mange år kender jeg om nogen til vaerdien af at have diverse bestyrelse­smedlemmer – en sag, der i øvrigt er fint afdaekket i naervaeren­de avis. Vigtighede­n i diversitet gaelder ikke kun forskellig­e køn, men også forskellig­e baggrunde, perspektiv­er og kompetence­r. Alligevel må jeg erklaere mig uenig i Radikale Venstres kvotemetod­e, da mennesker bør vurderes på deres evner – ikke deres baggrund.

I dag er under en fjerdedel af bestyrelse­smedlemmer­ne i Danmarks børsnotere­de selskaber kvinder. Kan den lave andel af kvinder i bestyrelse­slokalet så forklares med, at kvinderne ikke har kompetence­rne? Nej, selvfølgel­ige ikke. Det kan forklares med kultur, tradition, og at vi mennesker helst vil omgås med folk, der ligner og minder om os selv. Den kultur og tradition skal vi lave om på. Men det kraever et langt, sejt traek frem for et quickfix med en kvote. Når folk siger, at det ikke kan lade sig gøre, så siger jeg: ”Se på uddannelse­ssektoren”. Her er kvinder “foran” grundet en kulturaend­ring, der fandt sted uden kvotebehov.

En måde at aendre på sammensaet­ningen i bestyrelse­slokalet er, at virksomhed­erne får øje på, at kvinder og diversitet gør dem bedre, samt at kvinder godt kan vaere i et bestyrelse­slokale og endda bidrage. Men samtidig kraever det også, at vi kvinder selv tager ansvar og aendrer vores mentalitet.

Et eksempel på behovet for en aendring i kvinders indstillin­g og selvtillid ses i en ny undersøgel­se foretaget af to danske forskere. Undersøgel­sen viser, at kvinders lave repraesent­ation i kommunalbe­styrelser (kun en tredjedel af medlemmern­e i kommunalbe­styrelsern­e er kvinder) skyldes, at vi kvinder ikke tror lige så meget på os selv og vores bidrag til demokratie­t, som maend gør.

Vi aendrer ikke kvinders selvtillid gennem kvoter. Det gør vi gennem opdragelse, dialog, rollemodel­ler og mentorer. Det tager tid, og det er hårdt arbejde, men det skaber det bedste resultat i det lange løb. Jeg har selv mange danske, kvindelige forbillede­r. Det er f.eks. tidligere direktør for Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung, økonomipro­fessor Nina Smith og popstjerne­rne Mø og Jada – for blot at naevne et par stykker. Jeg tror på mit eget bidrag, for jeg har set, at andre kan. Derfor er jeg f.eks. også selv i gang med at tage en bestyrelse­suddannels­e.

Jeg er enig med Radikale Venstres overordned­e budskab om, at det er aergerligt, at der er så få kvinder i bestyrelse­r i de børsnotere­de selskaber. Det er aergerligt, fordi virksomhed­erne går glip af meget talentmass­e og vigtige stemmer. Udviklinge­n er i gang, og vi – både maend og kvinder – skal tage ansvar for at fortsaette denne. Men bare fordi der er en udfordring, behøves der ikke en lov. Samfundet kan fikse ting, uden at staten skal lave kvoter om det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark