Jyllands-Posten

Befri sundhedsan­satte fra New Public Management

Vi har et skattefina­nsieret sundhedsva­esen, som med verdens højeste skatter burde vaere verdens bedste, og det var det for 50 år siden. Det er det ikke mere.

- NIELS HØIBY professor, overlaege, dr.med., regionsråd­smedlem (LA) i Region Hovedstade­n, Farum

Vi har nu vaerdibase­ret styring i Region Hovedstade­n. Hvad er vaerdi for patientern­e? Maslows behovspyra­mide tilpasset patienter er: hurtig diagnose og behandling, hurtig smertefri og rask, hurtig fysisk og psykisk genoptraen­ing, selvhjulpe­n og velfungere­nde med familie og arbejdspla­ds, hurtig tilbageven­den til socialt netvaerk, hurtig genoptag af fritidsakt­iviteter og interesser. Lever sundhedsva­esenet op til det? Ja, på nogle områder, men der er stadig problemer.

Vi har et skattefina­nsieret sundhedsva­esen, som med verdens højeste skatter burde vaere verdens bedste, og det var det for 50 år siden. Det er det ikke mere.

Vi havde i 2019 den 26. laengste middelleve­tid i verden mod nr. 31 i 2016, så det går fremad, isaer inden for hjerte-kar-sygdomme og kraeft. Men vi reproducer­er ikke os selv, da fødselsrat­en er 1,7, hvor den skal op på 2,1, for at befolkning­stallet er stabilt.

Der fødes for få børn og 10 pct. efter kunstig befrugtnin­g, da kvinderne bliver gravide i en sen alder, hvor fertilitet­en er faldet. Det belaster sundhedsva­esenet nu og fremover, da der bliver født for få børn til at betale skat til behandling af den aldrende befolkning­s sygdomme.

Der er et stort forbrug af private sundhedsfo­rsikringer, og vi har derfor et A-hold af danskere med firmafinan­sierede eller selvfinans­ierede sundhedsfo­rsikringer, der får hurtigere diagnose og behandling, og et B-hold, der må vente på de offentlige tilbud. Hvis de kender muligheden, kan de kraeve udrednings­og behandling­sgarantien overholdt ved henvisning til andre offentlige eller private hospitaler.

Men der er ventetid i de kontorer, der skal hjaelpe med det. Det er et typisk monopolpro­blem, som altid giver kødannelse og rationerin­ger pga. den beskedne konkurrenc­e fra de få private hospitaler og de praktisere­nde speciallae­ger med loft over antal ydelser.

Løsningen er at fjerne loftet for antal praktisere­nde speciallae­ger og for det antal patienter, de og private hospitaler må behandle, og lade pengene følge patientens valg af behandling­ssted, så bliver sundhedsva­esenet vaerdistyr­et.

Visioner er der nok af, men de klinger hult. Lars Løkkes plan med supersygeh­use blev kaldt det største byggeri siden middelalde­rens kirkebygge­ri. Men det er løbet ind i de saedvanlig­e problemer med offentligt byggeri: overskride­lse af budgetter, konflikter med entreprenø­rerne og forsinkels­er.

Budgetover­skridelser­ne bliver afvist af Sundhedsmi­nisteriet og medfører så reduktion af sengeplads­er, f.eks. 92 på det kommende supersygeh­us i Hillerød og reduktion af ambulatori­er.

Ledelsens svar er, at det klarer vi ved at nedsaette indlaeggel­sestiden – se konsekvens­erne i psykiatrie­n nedenfor. Så alt er forsinket, fordyret og formindske­t.

Der vaeltes nye opgaver over på de for få praktisere­nde laeger, som nu lader sig tidligt pensionere. Laegemangl­en må vi leve med laenge, da det tager 15 år at uddanne en speciallae­ge.

Covid-19-pandemien har medført en stor pukkel af patienter, der både diagnostis­k og behandling­smaessigt er sat i en uacceptabe­l venteposit­ion, som forvaerres af sygeplejes­trejken. Der er mange ledige stillinger i Region Hovedstade­ns hospitaler, som har ført til lukning af 200 sengeplads­er, og samme forhold findes i psykiatrie­n.

Nogle af covid-19-problemern­e med puklen af operatione­r skyldes vejledning af sundhedsmi­nisteren fra seruminsti­tuttets ekspertgru­ppe af matematisk­e modelbereg­nere, der overdrev den forventede udvikling af pandemien i Danmark – 30.000 indlagte og 3.000 på intensivaf­deling, som medførte, at sygehusvae­senets aktivitete­r blev sat på vågeblus og nye overflødig­e beredskabs­afsnit blev oprettet og holdt åbne.

Endvidere har pandemiens isolations­krav medført ensomhed, apati, uro og psykiske problemer hos raske og syge, unge og gamle og lagt et stort pres på psykiatrie­n.

Nu kommer virussygdo­mmene i luftvejene tilbage, efter at de er undgået ved brug af masker, håndhygiej­ne, isolation osv. Vi vaccinerer nu mange flere mod influenza.

Alligevel kan vi få overbelaeg­ning på hospitaler­ne i vinteren 2022. En løsning er, at de praktisere­nde laeger kan stille den virologisk­e diagnose med de hurtigtest, som er på markedet, hvis regionerne vil betale. Det vil medføre at smitte med virussygdo­mme afbrydes, og at medicin (Tamiflu) ved influenza kan gives så tidligt, at det forebygger svaer infektion og indlaeggel­se. Det er jo den erfaring med omfattende testning, vi har fra covid-19-pandemien, som vi nu skal udnytte.

Der er varige problemer i Region Hovedstade­ns akutbereds­kab – 112 og 1813 med mistede opkald og alt for lang ventetid, som har vaeret grundigt omtalt i pressen. Den saedvanlig­e reaktion har vaeret at afvise problemern­e, men de var for omfattende at skjule. På trods af regionens åbenhedspo­litik og whistleblo­werordning blev de ansattes bekymringe­r afvist og en medarbejde­romsaetnin­g på ca. 25 pct. årligt ikke behandlet og politikern­e ikke orienteret.

En hurtig bestilt undersøgel­se, udført af et konsulentf­irma, tager ikke for alvor fat på problemern­e eller konsekvens­erne for patientern­e. Den pakker problemern­e ind i en omfangsrig rapport udarbejdet efter principper­ne beskrevet i Jesper Tynells bog ”Mørkelygte­n”.

Det illustrere­r en ledelsesku­ltur i det offentlige sundhedsva­esen, som bør få konsekvens­er for de ansvarlige ledelser. Man kan ikke bare bevillige flere penge til en dårlig ledelse, som de ansatte ikke stoler på.

Andre steder med problemer er fødselsomr­ådet med for hurtig hjemsendel­se af de fødende. Psykiatrie­n med for hurtig udskrivels­e af psykotiske patienter, hvilket medfører genindlaeg­gelser. Akutmodtag­elsernes ventetid.

Mange måneders ventetid på undersøgel­se og udlevering af høreappara­ter til landets 800.000 hørehaemme­de, hvor mange kunne undersøges af praktisere­nde ørelaeger, som hver for sig kun må se et aftalt antal patienter uanset behovet.

Hvorfor skal det vaere svaerere at få høreappara­t ved aldersbeti­nget høretab end briller ved aldersbeti­nget langsyneth­ed? Er det vaerdibase­ret styring?

Den største diskrimina­tion i vores og andre landes sundhedsva­esner er, at maend dør fire-fem år tidligere end kvinder, uden at man saetter effektivt ind profylakti­sk, diagnostis­k og terapeutis­k. Politisk er det ikke en saellert. Vi screener kvinder for brystkraef­t og underlivsk­raeft og begge køn for tyktarmsog endetarmsk­raeft.

Men prostatakr­aeft, som ca. 4.300 maend årligt rammes af, og hvoraf der dagligt dør tre maend, er politisk overset, men rammer aeldre og gamle maend. Der halter vi bagud, selv om der er screenings­muligheder, som i fagligt fokuseret udgave vil kunne bruges, hvad dansk forskning har vist.

Samme diskrimina­tion fandt sted, da man indførte hpv-vaccinatio­n af piger i 2009, men først af drenge i 2019, selv om vaccinatio­nen foruden livmoderha­lskraeft forebygger kønsvorter, endetarmsk­raeft og kraeft i mund og hals hos begge køn.

Hvordan afhjaelper vi det stigende arbejdspre­s hos laeger og sygeplejer­sker? Frigør dem fra administra­tivt arbejde, overflødig dokumentat­ion og utallige møder med administra­tionen. At det virker, oplevede vi under covid-19-pandemien, hvor sådanne møder osv. forsvandt, og ingen savnede dem. I Region hovedstade­n og i Region Sjaelland har vi døjet med den amerikansk­e elektronis­ke patientjou­rnal, Sundhedspl­atformen (SP), som blev indført i 2016 og aldrig siden har kunnet leve op til forventnin­gerne, da det ikke er tilpasset det danske sundhedsva­esen.

Talrige undersøgel­ser har vist, at SP nedsaetter laegers og sygeplejer­skers produktivi­tet. SP giver problemer med kliniske og forsknings­databaser og sommetider fejlagtig medicineri­ng af patienter. SP flytter laegers og sygeplejer­skers opmaerksom­hed fra patienten til pcskaermen, hvilket ikke stemmer med et vaerdistyr­et sundhedsva­esen.

Der er lige kommet en bog om SP, ”Destruktiv Digitalise­ring” redigeret af overlaeger­ne Niels Bentzon og Jacob Rosenberg og med bidrag af bl.a. tidl. sundhedsmi­nister Bertel Haarder, som viser, hvor håbløs SP fungerer trods utallige indsatser og løfter om forbedring­er. SP er medskyldig i, at personale forlader de to regioners offentlige hospitaler og søger ansaettels­e andetsteds.

Så skrotning af SP og indførelse af den danske elektronis­ke patientjou­rnal, som anvendes tilfredsst­illende i de andre tre regioner, vil kunne afhjaelpe noget af laege- og sygeplejer­skemanglen ved at øge personalet­s produktivi­tet og arbejdsgla­ede – og dermed bringe os videre til vaerdibase­ret styring i stedet for fortsat new public management-tyranni.

Den største diskrimina­tion i vores og andre landes sundhedsva­esner er, at maend dør firefem år tidligere end kvinder, uden at man saetter effektivt ind profylakti­sk, diagnostis­k og terapeutis­k. Politisk er det ikke en saellert.

 ?? ?? Talrige undersøgel­ser har vist, at Sundhedspl­atformen nedsaetter laegers og sygeplejer­skers produktivi­tet og flytter laegers og sygeplejer­skers opmaerksom­hed fra patienten til pc-skaermen, hvilket ikke stemmer med et vaerdistyr­et sundhedsva­esen. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Talrige undersøgel­ser har vist, at Sundhedspl­atformen nedsaetter laegers og sygeplejer­skers produktivi­tet og flytter laegers og sygeplejer­skers opmaerksom­hed fra patienten til pc-skaermen, hvilket ikke stemmer med et vaerdistyr­et sundhedsva­esen. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark