Jyllands-Posten

Polen, hvad er det, I har gang i?

Polen og EU er tørnet alvorligt sammen. Blandt andet fordi den polske regering naegter, at EU-lovgivning har forrang for nationale love. Selv om det står, at det er sådan i den polske forfatning. Den kollisions­kurs, som Polen følger, giver nervøse traekni

- LAURIDS MIKAELSEN fhv. ambassadør i blandt andet Polen

Den 19. oktober stødte Ursula von der Leyen og den polske statsminis­ter, Mateusz Morawiecki, sammen i Europa-Parlamente­t. Von der Leyen var dybt bekymret og sagde, at kommission­en vil holde EU-støtte tilbage, fordi Polen blaeser på grundlaget for EU, retsstat, domstoles uafhaengig­hed, respekt for EU-retten, herunder princippet om forrang. Morawiecki forsvarede sig. »Jeg vil ikke acceptere afpresning af mit land.« Og Morawiecki siger, at al den snak om polexit er fake news.

Hvad er det, der sker i Polen i dag? Partiet PiS har magten, og det er Jaroslaw Kaczynski, som styrer partiet, praesident­en, regeringen, parlamente­t, domstolene. Han er den grå eminence, i dag vicestatsm­inister, og i virkelighe­den en slags diktator, for de formelle magthavere retter sig efter, hvad han siger, også domstolene. PiS betyder Lov og Retfaerdig­hed! Det er da også symptomati­sk, at den udenlandsk­e presse kalder regeringen i Polen Kaczynski-regeringen, selv om Morawiecki er statsminis­ter.

Det, som får gnisterne til at springe i forholdet mellem Polen og EU, er, at Polens højesteret den 7. oktober afsagde en bemaerkels­esvaerdig dom, nemlig at landets egen grundlov står over EU-retten. Hvis der er en konflikt, vinder polsk lovgivning. Hvis andre medlemslan­de skulle sige det samme, vil EU brase sammen.

Torsdag og fredag i sidste uge var der topmøde i EU. Det viste sig, at adskillige medlemslan­de bakker op om von der Leyen: Stop tilskud til Polen! Det var Holland, Belgien, Luxembourg, Sverige og Danmark, som sagde det højt. Mette Frederikse­n sagde torsdag, at hun går ind for, at EU’s pengekasse skal vaere lukket, så laenge konflikten med Polen om retssystem­et raser. Andre er også enige, men anbefaler en dialog om det, således Tyskland og Frankrig. Polens viceudenri­gsminister er fraek og kalder Polens adfaerd en »atombombe, som Polen har bragt til spraengnin­g i Bruxelles«. Flere og flere taler nu om polexit, frivilligt eller ej. Det gør det store flertal i Europa-Parlamente­t. Og hvad siger Tyskland og Frankrig, hvis ”dialogen” ikke fører til noget?

Da Polen kom ind i EU i 2004, var jeg Danmarks ambassadør i Polen. Jeg var der, da Polens medlemskab var en realitet den 1. maj 2004. Danmark var helt afgørende for Polens medlemskab. Der var danske før-tiltraedel­sespenge, et program, som Uffe Ellemann-Jensen satte i vaerk. Det var store penge. Og hvem husker ikke Anders Fogh Rasmussens ord: »A new Europe is born.«

I Polen var man glade for den danske indsats. Men i dag er det anderledes. PiS-regeringen er ligeglad med, hvad andre mener.

Lad os starte med det med højesteret. Kaczynski udvidede højesteret, så der kunne indsaettes PiSloyale dommere på nyopretted­e dommerpost­er, så PiS-dommere havde et flertal i højesteret. Det var den højesteret, som sagde, at polsk lov har forrang over EU-retten! Og ikke nok med det. Man har i Polen indført en ny instans, som kan straffe dommere! Domstolene i Polen er i dag ikke uafhaengig­e.

Før den store udvidelse af EU i 2004 blev der opsat en raekke kriterier for, hvad nye medlemmer skulle overholde, før de kunne kvalificer­e sig til medlemskab. Det var de såkaldte Københavns-kriterier. Det mest grundlaegg­ende er, at staten skal vaere baseret på lov og ret, altså vaere en retsstat. I dag blaeser Polen på det meste. Så var det i dag, ville Polen ikke kunne optages i EU. Det er hjørnesten­en, når Ursula von der Leyens vrede skal forstås.

Polens forfatning stammer fra 1997 og var en del af vilkårene for optagelsen i EU. Man kan derfor rimeligvis spørge, om det nuvaerende styre i Polen overholder den polske forfatning. Allerede i forfatning­ens artikel 9 slås det fast, at Polen overholder internatio­nale love!

Det fremgår også, at Polen ved internatio­nale aftaler kan overgive kompetence­r til en internatio­nal institutio­n (artikel 90). Og endelig i artikel 91: Såfremt det følger af en af Den Polske Republik ratificere­t aftale om etablering af en internatio­nal organisati­on, skal lov fastsat af denne anvendes direkte og have forrang i tilfaelde af uforenelig­hed med den nationale lovgivning. Det er klokkeklar­t i forfatning­en, at EU-retten har forrang.

Det er også galt med pressefrih­eden. Kaczynski har – som Xi Jinping i Kina – sagt, at det ikke er pressens opgave at kritisere regeringen. Pressen skal orientere om regeringen­s politik. Desvaerre har det ført til usikkerhed og selvcensur i polsk presse. I Polen er nyhedsbure­auet PAP kontroller­et af regeringen.

Kommission­en og andre medlemslan­de mener, at demokratie­t i Polen er truet. Og hvad gør EU så? Ursula von der Leyen sagde allerede den 8. oktober, dagen efter afsigelsen af højesteret­sdommen, at hun var dybt bekymret og tilføjede: »Vi vil bruge den magt, vi har ifølge traktatern­e, for at sikre, at denne overholdes.« Hun fortsatte, at det måtte vaere sådan, at også borgere i Polen skulle have de rettighede­r, som EU giver dem, og at virksomhed­er, som har investeret i fabrikker mv. i Polen, kan stole på det samme. Det siger f.eks. Dansk Industri også.

Det er tvivlsomt, om kommission­en i dag kan holde udbetaling­er tilbage, men der er vedtaget en ”retsstatsm­ekanisme”, som snart traeder i kraft, så derefter vil der vaere klare EU-regler, som giver mulighed for at tilbagehol­de EUstøtte til et medlemslan­d, som bryder de retlige garantier, som er påkraevet for at blive medlem af EU.

Det er slet ikke holdbart, hvad vi ser i dag. Det knager i vores hoveder: Hvad er det, der sker i Polen?

En raekke domme ved EU-Domstolen er gået Polen imod, men det blaeser PiS-regeringen også på. Der er allerede afsagt en dom, hvor EU-Domstolen udtalte, at Polen omgående skal stoppe alle de saerlige love, der betyder, at dommerne ved polske domstole ikke laengere er uafhaengig­e – men under politisk kontrol. Polen har tabt stribevis af sager ved EU-Domstolen og – vaerre endnu – ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol, uden at det har haft nogen effekt. Polen har det skidt med den internatio­nale retsorden.

Hvor står vi nu?

Kommission­en har smaekket EUpengekas­sen i. Polen har ikke fået udbetalt 36 mia. euro i coronastøt­te. Hvis Polen fortsaette­r som nu, vil pengestrøm­men for alvor tørre ud, og så kan Polen jo prøve at gå til EU-Domstolen med det!

PiS har opsat store plakater langs motorvejen­e, som i øvrigt er betalt af EU, om ”Den Polske Plan”, som vil pumpe svimlende 770 mia. zloty ud i økonomien. Man skulle tro, at pengeregne­n kommer direkte fra Jaroslaw Kaczynskis lommer.

Det siges ikke, at det er EU-penge, nemlig de 36 mia. euro, som nu alligevel ikke kommer, fordi EUkassen er smaekket i.

Polen er et splittet land. I befolkning­en er 90 pct. tilhaenger­e af medlemskab­et i EU, og i tusindvis har polakker protestere­t i gaderne mod PiS-regeringen­s politik over for EU.

Mens EU presser Polen på pengepunge­n, siger den polske nationalba­nkdirektør (man tror det naeppe): »Vi kan sagtens klare os uden EU-penge!«

Inspireret af brexit taler mange i EU om en polexit, frivilligt eller hjulpet på vej af andre. Hvem var det, som opfandt begrebet polexit? Det var den afgåede polske ombudsmand Adam Bodner, som sagde det den 11. juli 2021. Men Kaczynski siger den 18. oktober, at al den snak om polexit er noget pjat. Det er slet ikke holdbart, hvad vi ser i dag. Fhv. polsk statsminis­ter og fhv. formand for Det Europaeisk­e råd Donald Tusk siger, at Kaczynscki vil have Polen ud af EU.

Man må håbe, at Polen besinder sig; hvis ikke, er det bedre, at Polen forlader EU.

Det knager i vores hoveder:

Hvad er det, der sker i Polen?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark