Jyllands-Posten

»Jeg har vaeret til en børnefødse­lsdag, hvor en ung Kim Larsen spillede Donovan-sange«

Nikolaj Scherfig voksede op i en bohemeverd­en på Christians­havn, klarede cuttet til filmskolen, står bag nogle af de største tv-dramasucce­ser og jubler over perspektiv­erne for tv-drama med konkurrenc­en fra de nye streamingt­jenester.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

for fødselsdag­sinterview­et med en af landets mest populaere manuskript­forfattere er et sommerhus på Møn. Lige efter Nikolaj Scherfig har bidraget til at klare mosten: Efterårsfe­riens aeblehøst har givet hele 80 hårdt pressede liter.

Så er Scherfig klar til at vise små stykker af sit eget liv, som det har formet sig, frem til han nu bliver 60 år.

Opvokset på Islands Brygge, barnebarn til forfattere­n Hans Scherfig og selv uddannet manuskript­forfatter, der gennem årene har medvirket i en lang raekke danske tv-serier, filmproduk­tioner og senest også som del af en Cavlingpri­snomineret dokumentar­film.

Sommerhuse­t, et stråtaekt tidligere lille gartneri, købte han for otte år siden. Huset bruger Nikolaj Scherfig både til ferier med familien og som skrivestue.

Kommer du fra et hjem med klaver eller praeget af dagens pluskvampe­rfektum og leg med ord, saetninger …?

»Jeg voksede op på Islands Brygge i en tovaerelse­slejlighed med petroleums­ovn.

Der var ikke noget klaver, men mine foraeldre var unge, og der blev spillet plader med Georges Brassens, Tom Lehrer, indiansk panfløjtem­usik fra Peru og snakket i munden på hinanden i en kakofoni.

Der var masser af fest og druk. Min far havde en fiskekutte­r i Christians­havns Kanal, så dér laerte jeg som barn hele den christians­havnske bohemeverd­en at kende. Og ja, jeg har en gang vaeret til en børnefødse­lsdag, hvor en ung Kim Larsen spillede Donovan-sange. Siden hørte jeg med min far i 1971 Gasolin’ på volden på Christiani­a.

I weekendern­e blev jeg som barn sendt op til mine bedstefora­eldre i Fredensbor­g, hvor jeg skulle sidde model for min farmor, Elisaskede beth Karlinsky, (østrigskda­nsk kunstmaler, red.). Det var altid hyggeligt at sidde i laenestole­n og snakke med min farfar, Hans Scherfig, om stort og småt.«

Har du ligesom tusindvis af andre unge bøvlet med analyse af ”Det forsømte forår” i skolen?

»Nix! Men jeg var med til at skrive min farfars bog som film i 1992 og får biblioteks­penge hvert år for noget undervisni­ngsmateria­le, der blev lavet i den forbindels­e. Så jeg har en lille miniaktie i, at skoleeleve­r stadig skal svede over at analysere ”Det forsømte forår”.«

Hvordan finder man egentlig ud af, at man vil vaere manuskript­forfatter?

»Jeg var enebarn, og i hele min barndom og ungdom elRammen

jeg at digte fantasihis­torier inde i mit hoved. Jeg digtede lange føljetoner. Siden blev jeg tegneserie­fan og begyndte lige efter gymnasiet at skrive tegneserie­historier til min kaereste, Pia Thaulov, som vi fik udgivet på Interpress­e.

Derfra voksede tanken om at bruge det til at fortaelle filmiske historier, og jeg søgte ind på filmskolen. Jeg kom ind på et stort introkursu­s, hvor vi var 30. Kun otte blev optaget på manusforfa­tteruddann­elsen. Det var både fantastisk og raedselsfu­ldt. Alle havde rundsave på albuerne, og jeg gik helt i baglås, men skrev så alligevel vel nogle gode øvescener. I hvert fald blev jeg optaget.«

Hvis du i fødselsdag­sgave fik opgaven at lede filmskolen – hvordan ville du skaere den kage?

»Der skulle optages dobbelt så mange elever på alle linjer og fuldt smaek på praktiske øvelser og teori. Filmskolen traenger til at vokse på grund af behovet for filmfolk, efter at streamingt­jenesterne er kommet til landet.«

Og nu, vi taler om streaming – så har der for nylig vaeret postyr om DR Drama, som har valgt at saette produktion­en af dramaserie­n om Leonora Christinas Ulfeldts liv på pause: Hvorfor er filmen knaekket, tror du?

»Hmm .... den nuvaerende direktion støtter ikke op om den DR Drama-produktion, der er nødvendig, for at DR stadig skal vaere en faktor inden for drama. Alle andre har sadlet om; TV 2, Viaplay, de andre nordiske landes public service-stationer.

Overordnet har DR svaert ved at agere i den nye streamingt­id og taber til kanaler og tjenester som TV 2 og Netflix. Et af de strukturel­le problemer er, at DR har en politisk valgt bestyrelse, hvor alle holder hinanden i skak. I de her nye streamingt­ider burde DR have en profession­el bestyrelse, der bliver en god og profession­el sparring for direktione­n.

Den nuvaerende direktion har ingen at sparre med. Det er utidssvare­nde.«

Blandt dine mange tv-serier og film; kan du vaelge, hvilke der har betydet mest for dig?

»Jeg er selvfølgel­ig stolt over at vaere med på ”Broen”-holdet, der fik så stor betydning både i Norden og i verden generelt, men serier som ”Jesus & Josefine” og min seneste, ”Scandinavi­an Star”, står også mit hjerte naert.«

”Scandinavi­an Star” var din første dokumentar­serie – som tilmed opnåede nominering til en Cavlingpri­s i 2020. Er det en genre, du vil forfølge?

»Den filmiske dokumentar­serie, som bruger dramaturgi­en fra tv-serier, er en vigtig og staerk genre. Bl.a. fordi den giver graverjour­nalistikke­n et endnu større publikum, som dermed saetter endnu mere fokus på vigtige historier. Jeg arbejder allerede på flere projekter, der bruger erfaringen fra ”Scandinavi­an Star” til at fortaelle nye vigtige historier om vores samtid. Der kommer en ”Scandinavi­an Star 2”-serie – og så et andet projekt, som jeg ikke kan løfte sløret for endnu.«

Min far havde en fiskekutte­r i Christians­havns Kanal, så dér laerte jeg som barn hele den christians­havnske bohemeverd­en at kende. NIKOLAJ SCHERFIG, DRAMATIKER

Jeg bliver ved, til jeg segner …! NIKOLAJ SCHERFIG, DRAMATIKER

Et manus om dit eget liv indtil videre – hvilken type drama ville det blive?

»En blanding af det hele: komedie, tragedie, drama, romantisk komedie med både lykkelige og triste slutninger.«

Hvem skulle spille hovedrolle­n som dig?

»På en god dag gerne George Clooney og på en dårlig dag Karl Stegger – dog med hår.«

En cliffhange­r for dit kommende årti – hvordan kunne den lyde?

»Jeg bliver ved, til jeg segner …! Vi lever i den vildeste tid: at fortaelle historier, der indrammer tiden og dens udfordring­er, og som gerne er underholde­nde. What’s not to like? Jeg kan ikke lade vaere …«

Nikolaj Scherfig, dramatiker, manuskript­forfatter, København

 ?? ?? Nikolaj Scherfig er uddannet manuskript­forfatter, og han har gennem årene medvirket i en lang raekke danske tv-serier, filmproduk­tioner. Arkivfoto: Nikolai Linares
Nikolaj Scherfig er uddannet manuskript­forfatter, og han har gennem årene medvirket i en lang raekke danske tv-serier, filmproduk­tioner. Arkivfoto: Nikolai Linares

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark